Hírek

2013.07.26. 11:35

Két karral működik tovább az egyetem

A sporttudományi képzések, az anglisztika, a műszaki menedzser alapszak, továbbá a tanító szak a legnépszerűbb a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában (NymE-SEK). A tavalyihoz képest 38 százalékkal kevesebb az első helyes jelentkező.

Bajdó Bettina

Több mint 1700-an nyújtottak be közel 3000 jelentkezést a szombathelyi karokra. Ebből 730-an jelölték meg első helyen a szombathelyi képzést - tudtuk meg Horváthné dr. Molnár Katalintól, a SEK elnök-dékánjától. Az országos tendenciához hasonló módon a szombathelyi képzések esetében is csökkent a jelentkezők száma a korábbi évekhez képest. 2012-ben 1181 első helyes jelentkező volt, 2012-ben pedig 730. A csökkenés körülbelül 38 százalékos, amely megfelel az országos átlagnak.

- A favorit szakok esetében jelentős változás nincs - folytatta Horváthné dr. Molnár Katalin. - A nappali tagozatos képzésben mind az összes, mind az elsőhelyes jelentkezések esetében a sporttudományi képzések, az anglisztika, a műszaki menedzser alapszak, továbbá a tanító szak a legnépszerűbb.

A levelező tagozaton az első helyes jelentkezések száma tanári szakokon volt a legmagasabb. A Savaria Egyetemi Központ karai 63 képzést indítanak az általános felvételi eljárás eredményei alapján. A legmagasabb hallgatói létszám az anglisztika alapképzési szakon jelenik meg, 44-en kezdhetik meg nappali tagozaton a tanulmányaikat.

 

Horváthné dr. Molnár Katalintól, a SEK elnök-dékánja beszélt a sajtótájékoztatón a felvételi trendekről, aktualitásokról (Fotó: Szendi Péter)

 

Az elnök-dékán hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatásban jelentős változások mennek végbe. Ezek a folyamatok a Nyugat-magyarországi Egyetemet és annak szombathelyi karait is jelentősen érintik. Az egyetem folyamatosan követi a változásokat és azonnal megteszi a szükséges lépéseket: szerkezeti, strukturális átalakításokat és képzési kínálati átalakításokat is végrehajt, erőforrásokat csoportosít át.

- Nagy öröm számunkra, hogy megerősödik, illetve inkább visszaerősödik a pedagógusképző profil - mondta az elnök-dékán. - A szombathelyi felsőoktatás több mint 50 éves történelmében a pedagógusképző profil mindvégig jelen volt és jelen van. A Nyugat-magyarországi Egyetemre felvettek 29 százaléka a pedagógia képzési területre került be. Hamarosan gépészmérnök-képzés is indul. Az országos szakstruktúra felülvizsgálat jelenleg is zajlik, ennek eredménye őszre várható.

 


A szombathelyi felsőoktatás szerkezetileg is átalakul. A Savaria Egyetemi Központ, mint a szombathelyi felsőoktatást strukturálisan összefogó egység keretében két kar működik augusztus 1-től, egyesül a bölcsészettudományi és a művészeti, nevelés- és sporttudományi kar. A SEK vezetője ismét elnök-rektorhelyettes lesz. A szombathelyi két kar a Berzsenyi Dániel pedagógusképző és a természettudományi kar.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!