Hírek

2013.07.21. 05:42

Gumitelep égett Boba határában (frissítve)

Kigyulladt egy gumitelep vasárnap hajnalban Boba határában, a tűz a környező erdőket is veszélyeztette. A tüzet estére sikerült csak megfékezni.

Benkő Sándor

Vasárnap hajnalban kapott lángra a Boba határában raktározott, mintegy tízezer használt gumiabroncs.

Már harminc kilométer távolságból láthatóvá vált a horizont felett kúszó sötét felhő, majd a koromfekete kontrasztos csík, ahol a forrásához a földhöz ért. Rengeteg tűzoltó dolgozott azon, hogy a depó északi részég égő abroncsokból a tűz ne terjedjen tovább se a depó többi részére, se a közeli erdőbe, vagy a tarlóra.

(Fotó: Benkő Sándor)

A katasztrófavédelem tűzoltói fákat vágtak ki, hogy a még nem égő gumikat kigörgessék a telepről, hogy égésmentes rést hozzanak létre a lángoló, és a nem égő gumik közé. Később egy rakodógép is beállt segíteni. A tűzoltók a környék településeiről is hordták a vizet, mivel a bobai tározóban már csökkent a nyomás.

Balogh Nikoletta, a katasztrófavédelem sajtószóvivője reggeli tájékoztatása: "Boba külterületére riasztották a tűzoltó egységeket ma reggel hat órakor, ahol egy két hektár nagyságú gumitelepen tűz ütött ki. A telepen körülbelül tízezer autógumi található. A tűz a közeli erdőt és tarlót is veszélyezteti, ezért a beavatkozást ötös kiemelt fokozatnak megfelelő erőkkel végzik. A celldömölki önkormányzati, a sárvári, szombathelyi, körmendi, pápai, ajkai, keszthelyi, valamint a győri hivatásos tűzoltó egységek vonultak a helyszínre, akik nagy erőkkel dolgoznak a tűz körülhatárolásán és megfékezésén, a beavatkozást a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítja. Annak megállapítására, hogy a gumiabroncsokból felszabaduló füst összetétele miatt lakosságvédelmi intézkedés megtétele szükséges-e, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatosan méréseket végez a helyszínen."

A Vas megyei önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltó egységeken túl a szomszédos megyékből is érkeztek hivatásos tűzoltó egységek, elsődleges feladatuk a tűz körülhatárolása volt, és annak megakadályozása, hogy az erdőt vagy a tarlót is elérje. A változó irányú szél nehezítette a beavatkozást, ezért a közeli akácos védelme érdekében egy három méteres védősávot alakítottak ki, ezt folyamatosan locsolták, hogy a tűz továbbterjedését megakadályozzák.

A Katasztrófavédelmi Mobil Labor továbbra is ellenőrizte a felszabaduló nagy mennyiségű füst összetételét, egészségügyi határértéktől eltérő értékeket nem tapasztaltak, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Este fél kilencre az egységek a lánggal égést megszüntették, a tűzoltásvezető a riasztási fokozatot kettes kiemeltre minősítette vissza. Az éjszaka folyamán a celldömölki önkormányzati tűzoltók, a sárvári és szombathelyi hivatásos tűzoltó egységek, valamint a Pápóci és Kenyeri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, összesen 40 fővel, megszüntetik a még izzó részeket, elhúzódó utómunkálatokra kell számítani. A tűz keletkezésének okát tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják - áll a Vas Megyei Katasztófavédelmi igazgatóság vasárnap esti közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!