Hírek

2013.07.30. 15:39

Sok a bére a nemzetiségi irodának

Remény van rá, hogy a Sárvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ingyenes használatba kapja a helyiséget, amit egy évtizede bérelnek. Úgy fest, a város tulajdonába kerülhet ez a kincstári vagyon.

Simon Erzsébet

Felújított homlokzat, szép virágos ablakok hívják fel a figyelmet a Batthyány utca 9. számú házra. Ebben az épületben van a Sárvári Lengyel Kisebbségi Önkormányzat hivatala. A számukra kiutalt helyiséget évtizede bérlik, itt található az a kiállítás, ami 1939-től bemutatja a sárvári lengyelség történetét. A nemzetiségi önkormányzatnak juttatott, mára kevesebb mint felére csökkent éves állami apanázs azonban nem elegendő a fenntartásához.  

- Kincstári tulajdonban van az ingatlan, régóta szerettük volna megszerezni, most úgy fest, van rá remény - hallottuk Zarowny Ferenctől, a lengyel önkormányzat elnökétől. - A sárvári helyhatóság eredményesen pályázott, a napokban várhatóan eldől, hogy a kincstár ingyenes használatba adja-e. Mi nagyon szeretnénk, ha így lenne.

 

A sárvári lengyel nemzetiség múzeuma. Írásos, képi és tárgyi dokumentumokat gyűjtöttek itt össze (Fotó: Benkő Sándor)



A hivatal ad helyet annak a kiállításnak is, amely a sárvári lengyelség történetét dolgozza fel.  Egyedülálló anyagot gyűjtöttek össze, írásos, tárgyi és képi dokumentumokat. A városi önkormányzattól és az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattól  kaptak nemrég 200-200 ezer forintot, s maguk is nyertek százezret kulturális célra.

Zarowny Ferenc azt mondja, e pillanatban nem panaszkodhatnak:  - A   lakásszövetkezet rendbe tette az épületet, mi virágokkal díszítettük, azt gondolom, a külső is méltó a belső tartalomhoz. Aki kíváncsi a  sárvári lengyelek történetére, minden pénteken délután kettő és öt óra között meglátogathatja a "múzeumot" a Batthyány utcában. Belépti díjat nem szedünk.   


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!