Hírek

2013.07.02. 14:40

Valójában kié lett a föld?

Nagy vitákat váltott ki a nemrég elfogadott földtörvény. Az ellenzék szerint a kormány behódolt, a kormány szerint korszerű, a magyar földet védelmező törvény született. A pártok vasi vezetőit, képviselőit kérdeztük.

Kozma Gábor

– A Jobbik Magyarországért Mozgalom teljességgel elfogadhatatlannak tartja a június 21-én házszabályellenesen megszavazott földtörvényt, mivel az nem biztosít védelmet egyik legfőbb nemzeti kincsünk, termőföldünk számára sem a külföldiekkel, sem az oligarchákkal szemben – szögezte le kérdésünkre Bana Tibor, a Jobbik vasi országgyűlési képviselője.

– Információink szerint félő, hogy az országban minden régióban egy, azaz összesen hét nagy integrátor, kvázi kiskirály lesz majd. A jogszabály egyáltalán nem segíti a családi gazdálkodókat, nem járul hozzá annak a helyzetnek a megszüntetéséhez, hogy a földek túlnyomó többsége hat-nyolc nagy érdekeltség kezében vagy zsebszerződésekkel külföldi kézben van. A földtörvény alapján egy év múlva 30 ország több mint 500 millió lakosa számára lesz lehetséges földhöz jutni Magyarországon. Ez gyökeresen szemben áll a vezető kormánypárt választási ígéreteivel – fogalmazott a képviselő.

Az LMP Vas megyei elnöke, Baracska Péter szerint lehet érvelni azzal, hogy a nagyüzemi gazdálkodás a jövő útja, csakhogy emellett nincsenek meggyőző számok.

 

Megy a munka – boronálás Zanat rányában. Kérdés, az új törvény kit hoz majd jó helyzetbe? Vesztesek lesznek, ezért a tiltakozások (Fotó: Benkő Sándor)



– Pontosabban akik a számokat ismételgetik nagyon ügyesen bűvészkednek. A falvak léte azon múlik, hogy mennyire képesek munkát adni a benne élő embereknek. Munka nélkül folytatódik az elvándorlás a városokba, és ez még mélyebbre fogja taszítani az országot a szakadékba. Éppen ezért mi csak olyan földtörvényt tudunk támogatni amely biztosítja hogy sok közepes méretű birtokon családok százezrei tudjanak megélni. Kovács Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a legsarkalatosabb pont a külföldiek földszerzése volt.

– Egyértelmű, hogy a törvény megszünteti a zsebszerződéseket, a bérleti lehetőség megmarad. A földeladás tekintetében a gazdák kezében a döntés joga. Ők alkotják majd azt a bizottságot, amely dönt arról, hogy ki vehet földet. A kritériumok szigorúak, vagy helybeli gazda, vagy az állam juthat tulajdonhoz. vagyis a földtörvény teljesíti a széles társadalmi elvárásokat és korszerű is, hiszen lehetővé teszi a bérletet.

Dr. Ipkovich György, az MSZP szombathelyi, városi elnöke, országgyűlési képviselő szerint a kormány több mint egy évig folytatott látszatvitát, majd egy hónap alatt az egész addigi koncepciót átírta, lekenve az egyeztetéseket. Utalt a civil tiltakozásokra is, amely szintén a közös párbeszéd hiányát jelzik.

– A gazdákat nehéz helyzetbe hozza ez a törvény, szinte lehetetlenné téve a nagyüzemi állattartást. Ez Vas megyében, amely hagyományos erre épül, érzékeny pont lesz majd. Az is látható, hogy a törvény kisbirtok ellenes. Harmadjára pedig megemlíteném az elfogadás módját. Név szerint kellett volna szavazni, ezt a fideszesek nem tették lehetővé.

 

SZERINTEM

Úgy tűnik, a parlamenti elfogadással véget ért a földtörvény hosszú és fájdalmas vitája. Úgy tűnik, mert pontosan ez az a törvény, amely szinte egységbe hozta az ellenzéket, ide értve valamennyi parlamenti pártot. Persze eltérő okok miatt protestál a Jobbik, megint más miatt a z MSZP és teljesen új szempontokat hoz az LMP. A Jobbik hazaárulást emleget, az MSZP súlyos szakmai hibákat, míg az LMP a környezeti, társadalmi következményekre hívja fel a figyelmet. Egy biztos, az újabb ciklusban is vitatéma lesz a parlamentben a földtörvény, ha másként nem, a szócsaták szintjén.  



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!