Hírek

2013.08.06. 22:00

A legkedveltebb Vas megyei fürdőhely (2.) - Bükfürdő

Keressük a legkedveltebb Vas megyei fürdőhelyet. Nyolc településre látogattunk el, ahol megkértük a vendégeket, kérdéseink alapján osztályozzák az adott helyet. A különdíj sorsa a Vas Népe online szavazásán dől el. Ezúttal az 50 éves Bükfürdőn jártunk.

Merklin Tímea

A hévíz feltörése után hamarosan bevizsgálták a vizet, és kiderült: a büki víz fürdőkúra formájában a mozgásszervi betegségekre hat gyógyítóan, ivókúraként pedig a gyomorsavtúltengésben, gyomor, bél-, és epehólyaghurutban; gyomor- és vékonybélfekélyben szenvedők panaszait enyhíti; inhaláció és orr-torok öblögetés formájában a légutak hurutjainak kezelésére alkalmas.” 

A csodás gyógyulások hírére már a 60-as évek elején több ezer látogató kereste fel a fürdőt messze földről is. A mára kiépült Büki Gyógyfürdő és Élménycentrum egy 18 hektáros parkban található, amely különleges kertészeti építmény 40-50 éves fákkal. A szabadtéri medence hullám alakú fedelének is üzenete van, ahogy a tetőt tartó faszerkezetnek is, a természettel való kölcsönhatást fejezi ki.

Bükfürdőn a látványos építészeti megoldások a természettel való harmonikus kapcsolódást kívánják kifejezni



Látványos építészeti megoldások a füves felülettel borított pihenőcsarnokok. Hogy ne veszítsenek zöldfelületet, felhasították a gyepet, és felvezették a kialakított pihenőhelyek tetejére. Üvegfalakkal határolták, hogy kapcsolódjék a környezetéhez. Ez a két csarnok – lent nyugágyakkal, fent napozóterasszal – akkor nyer igazán fontos szerepet, amikor a hektikus időjárás nem engedi a szabadtéri pihenést. Négyezerről 18 ezer négyzetméterre nőtt a fedett rész alapterülete az elmúlt években. A fürdő épületei ikonokká váltak. 

Megtudjuk: a vendégéjszakák száma itt a legmagasabb, a legalább négycsillagos szállodák színvonalának megfelelő fürdőszolgáltatást kellett kialakítani. Dr. Németh Istvánnal beszélgetünk, aki 1993. január 1-től a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója. 

– Óriási kihívás volt a szociális háló egyik szeméből egy üzleti vállalkozásként működő centrumot létrehozni. 1992. október 1-én kaptam a megbízást. A fürdő akkor a Vas megyei önkormányzat és Bük nagyközség közös vállalata volt, gazdasági társasággá kívánták alakítani. Megpályáztam és elnyertem a vezérigazgatói posztot. Két életcélom volt: mint okleveles építőmérnök, indíttatásként kaptam az alkotás iránti vágyat, hogy az ember nyomot hagyjon maga után, másfelől elkötelezett voltam az oktatás, a tudás átadása iránt..

A Medical Wellness központ tornatermében: Rózsa Bálint edzi magát Németh Annamária gyógymasszőr felügyelete mellett



Olyan szerencsés életpályát sikerült befutnom, hogy mindkettőt meg tudtam tapasztalni. A bükfürdői fejlesztésekhez először nem lehetett látni a forrásokat, ezért előremenekülési stratégiát dolgoztunk ki, elfogadtatva azt a tulajdonosokkal, az igazgatósággal. A régió turisztikai vonzerejét feltárva a versenypozíció folyamatos erősítésére törekedtünk. Tudtuk, hogy a források megteremtésével együtt szükséges a fürdő szolgáltatás melletti egyéb szolgáltatásokat is megteremteni, bevezetni. 

Műhelymunka zajlott, a kollégákkal együtt szőttünk közös álmokat: a rekreációs parkot, a fizioterápiás intézetet, a szálláshelyet, a gyógykempinget. Az első és második Széchenyi Terv adták meg a lehetőségeket a pályázatok kimunkálásához, az elképzelések megvalósításához. 2011 nyarán teljesedett ki a létesítménykomplexum, amely funkciójában, arculatában, esztétikájában a tökéletesre törekszik. Elkészült az élményfürdő, a szaunavilág, a Medical Wellness egység, az étterem. 

A gyógyító és szórakoztató víz olyan „kolostora” valósult meg, amely a maga teljességében elérte a funkcionális célokat és a szakma által kiemelkedően elismert alkotás lett. 2012-ben a szakmai és vendégélmények alapján elnyerte „Az év gyógyfürdője 2011” kitüntető címet.

dr. Németh István vezérigazgató



Bükfürdőn tudják: az egészségturizmus kitörési lehetőség a gazdaságban, a gyógyászati beavatkozások utáni rekreáció mellett igyekeznek kihasználni az egészségmegőrzés és a prevenció lehetőségeit. Ezért épült a Medical Wellness központ, ahol nyugodt körülmények között, különleges élményekkel gazdagodhatnak a vendégek. Orvosi, gyógytornászi javaslatra, ellenőrzés mellett végezhetik programjaikat, a „szórakozva gyógyulás” jegyében, esztétikus környezetben, kellemes fizikai érzéseket keltve. 

Sószoba, konditerem, vízágyas, egzotikus és más különleges kényeztető masszázsok várják a regenerálódni kívánókat. Ide hatvan százalékban külföldiek érkeznek, egyharmad-egyharmad arányban németek, osztrákok, csehek, tíz százalék egyéb országokból. Megszámolták, eddig összesen 33 országból volt fürdőző Indonéziától Kanadáig. 

Az idejáró emberek találkoztak már magas színvonalú fürdőkultúrával. Ez is elvárásokat teremtő, minőségbiztosítást igénylő tényező. Valamint az is, hogy az emberek az idejük 30 százalékát töltik a vízben, tehát több mint felét azon kívül, ehhez volt szükséges az animáció. A testük megmozgatása mellett a szellemük számára is van kínálat, ezért kulturális programokat is szerveznek. Átalakult a vendégkör, a csehekkel sok pici gyerek is jön, számukra babajátszóházat hoztak létre.



Táplálkozási és életmód tanácsadás is van azok számára, akik ezt igénylik, sőt az étterem konyháján reform vagy kímélő ételek is rendelhetők. Ifj. Peresznyák Zoltán úgy mesél az étlap kínálatáról, mintha Krúdy volna: borjú szűzérmék mignon formában, erdei gombamártással, petrezselymes burgonyával, kacsamell meggymártással, túrógombóccal, bőrén sütött balatoni fogas kapros rákraguval, saláta koktélöntettel – még az elkészítés módjáról is ínycsiklandozó módon beszél. Alexa Károly író is itt nyaral éppen, minden évben visszatér. 

– Sok fürdőhelyen megfordultunk Bad Tatzmannsdorftól Sovátáig, de a legsokoldalúbb Bükfürdő, ahol folyamatosan építik tovább a komplexumot a legmodernebb szolgáltatásokkal. Nekem a régi „dagonyázós” emlékeim is megvannak. Nem csak fürdünk, a feleségem itt megkap minden szükséges kezelést a lábára a reumatológus főorvos előírásai szerint. Izületi és porcproblémái vannak. Amint mondja, a kezelések hatására a panaszok felerősödnek, hosszú távon azonban sokat javul az állapota.


A püspök évről évre visszatér

– Hét-nyolc éve voltam először Bükfürdőn, megtetszett a szép vidék, jó a légkör, kedvesek az emberek – meséli dr. Pápai Lajos püspök. – Azóta minden évben eltöltök itt egy-két hetet. Az egyik szomszédos plébánián szállok meg, onnan járok át a fürdőre. Főleg az uszodát használom. .Hoztam kerékpárt, mert Győr környékén minden este biciklizem. Itt nincsenek kerékpárutak, nehéz felhajtani a dombokon, nagyon meleg van, de mozognom kell, hogy az ülő életmódot kompenzálva tartsam a formámat, a súlyomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!