Hírek

2013.08.04. 22:00

A legkedveltebb Vas megyei fürdőhely (1.): Borgáta

Borgáta - Keressük a legkedveltebb Vas megyei fürdőhelyet! Nyolc településre látogattunk el, ahol megkértük a nyaralókat, a vendégeket, kérdéseink alapján osztályozzák az adott helyet. A különdíj sorsa a Vas Népe online szavazásán dől el. Elsőként Borgátán jártunk, a nyugalmas, családias fürdőben.

Simon Erzsébet

Borgáta Sárvártól 15 kilométerre délkeletre, egy régi bortermelő vidéken, a Kissomlyó hegy lábánál fekszik. Az alig másfélszáz lakosú kis falut kitűnő termálfürdője tette ismertté. Több mint fél évszázaddal ezelőtt szénhidrogénkutatás során bukkantak a termálvízre, amely mintegy hétszázötven méteres mélységből tör a felszínre, a hőmérséklete 47 Celsius fok. Erre az 1970-es években építették a termálfürdőt, ami körül üdülőterület alakult ki. A termálvíz káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és hidrogénkarbonátot tartalmaz, ennélfogva alkalmas különféle mozgásszervi, illetve reumatikus megbetegedések kezelésére. Az önkormányzati tulajdonban lévő fürdő szezonális jelleggel üzemel tavasztól őszig. Néhány éve nagyívű fejlesztéseket vizionáltak, amiből nem sok minden valósult meg.

– Az önkormányzat gazdálkodását, fejlesztési lehetőségeit az elmúlt években sajnálatos módon meghatározta egy „ránk zúdított" gazdasági bűncselekmény – sóhajt nagyot dr. Tóthné Zentai Éva, amikor feleleveníti az előzményeket. – Akkor még nem én voltam a polgármester, amikor egy magánszeméllyel gazdasági társaságot alakított az önkormányzat fele-fele tulajdoni arányban. Egyebek között új téliesített élményfürdőt. vendéglátóegységeket terveztek építeni pályázati támogatással. Ehhez a mintegy hetvenmillió forintos önrészt úgy teremtették elő, hogy az önkormányzati vagyonból értékesítettek félszáz telket az üdülőtelepen. Ám ezt a pénzt még azelőtt elköltötték, mielőtt a pályázati támogatási szerződést megkötötték. Ebben a zűrös időszakban mindössze egy új termálkút készült el. Gazdasági bűncselekmény miatt per is indult, az önkormányzat tavaly jogerősen megnyerte. De a tényleges veszteségnek csak a töredékét ítélte meg számunkra a bíróság . A pénzhiány így behatárolja az önkormányzat fejlesztési lehetőségeit.

Ennek ellenére két éve teljesen újjávarázsolták, vízforgatóval látták el a régóta nem használt gyerekmedencét, ami mára a kicsik kedvence lett. Elkészült egy 30-35 fő befogadására alkalmas élménymedence – jakuzzi –, a fürdőt üzemeltető társaság pedig az uniós szabványnak megfelelő játszóeszközöket helyezett ki. Apropó, üzemeltető! Szeptember 30-án lejár a Borgáta Forrás Kft.-vel húsz éve megkötött szerződés, ezért az önkormányzat nyílt pályázatot tett közzé. Hárman jelentkeztek, a legjobb ajánlatot nem a jelenlegi bérlő adta. Ugyanakkor előbérleti joga van, azaz folytathatja a tevékenységet, ha a nyertes pályázó által ajánlott bérleti díjat és az egyéb feltételeket vállalja. Nos, a nyilatkozat megtételére szánt idő még nem telt le, ebben a pillanatban tehát nem tudható, ki folytatja a Huszár Zoltánné által elindítottakat. Ő most kissé még bizonytalan. Tavaly megvásárolta a fürdő melletti, 14 faházból álló pihenőhelyet, itt is fejlesztéseket tervez. Modernizálni szeretné a 2-6 ágyas házikókat, ahol mások mellett táborozó gyerekeket is fogad. Ottjártunkkor érkezett az egyik faházba három hölgy Polgárdiból illetve Székesfehérvárról. Juhász Istvánné, Pusztai Józsefné és Ferencz Károlyné visszatérő vendég. Pedagógusként sokszor hozták ide táborozni a tanítványaikat. Egy ideje csak maguk jönnek; mint mondják, a vonzó árak, a tiszta, higiénikus fürdő, az „isteni" víz, a nyugodt, kellemes légkörű hely miatt. A kényelmünket keresik itt, halljuk az asszonyoktól.

Cartoletti Lászlónénak is ez a véleménye: huszonöt esztendeje törzsvendég, évente ötször-hatszor is megfordul itt a párjával. A fürdő bejárata melletti apartmanházban minden kényelmet megtalálnak, a medencékig alig néhány lépést kell tenniük. Egy 28 fokos, úszásra , strandolásra egyaránt alkalmas medence és két termál ülőmedence – az egyik félfedett – is várja a vendégeket. A fürdőcentrum területén egy 6500 négyzetméteres, 50-60 lakókocsi befogadására alkalmas kemping kínál még szálláshelyet, a fürdő belső részéből megközelíthető két étterem, lángossütő, halsütő és pékárubolt szolgálja a vendégek kényelmét. Kirándulási lehetőséget kínál Sárvár és környéke, vagy Celldömölk és mellette a vulkanikus Ság-hegy. A Kis-Somlyó hegy vidéke gyalog bejárható. – Azért szeretünk itt lenni, mert teljesen kikapcsolódhatunk – jegyzi még meg a várpalotai Margit. – Gyönyörű a fürdő környezete, szebbnél szebb virágok pompáznak, van elegendő árnyat adó fa, és még a fű is zöld ebben a kánikulában. Tudunk ejtőzni a meleg vízben, a hűvösebb medencében pedig akár tempózva is úszhatunk.

Az áttetsző vízben fedeztük fel az egyik tévés szappanopera népszerű szereplőjét. Tóth Roland – alias Bodolai Bandi – három éve vetődött el erre a vidékre, azóta visszajár.– Van egy motoros baráti társaságunk; azt szoktuk csinálni, hogy az aktuálisan kijelölt vezetőnk rábök a „kádas" térképünkre – azon így jelölik a fürdőhelyeket – a kiindulási ponttól háromszáz kilométeres körön belül. A társaság tagjai nem tudják, hova megyünk, követjük a vezérmotorost. Így jutottunk el Borgátára is, s nekem azóta a szívem csücske lett. Most Sárváron akadt munkám, de itt szálltam meg az egyik barátommal a faházas kempingben. Remekül érzem magam, alig vártam, hogy a hosszú motoros út után csobbanhassak, s az ózondús levegőn kipihenhessem magam. .

A nyugodt pihenés és a tiszta levegő a fő vonzerő Czobor Kornéléknak is. A balatonfűzfői házaspár abban a házban lakik, amelyet a legelsők között húztak fel az üdülőtelepen. A férfi a Nitrokémiánál dolgozott, azt mondja, annak idején az igazgató levegőtisztasági méréseket végeztetett, s az adatok alapján e környék az egyik legtisztább levegőjű terület. Emiatt is töltenek itt hat hónapot. Takaros kis házukban vendégeket is fogadnak, leginkább külföldi nyugdíjasokat. Volt, aki olyan jól érezte magát Borgátafürdőn, hogy azóta maga is vásárolt itt házat.

Gyógyító erejű a termálvíz

A borgátai termálvíz az orvosom – hallottuk Oláh Györgytől, aki az év nagy részében Németországban él, ám a nyarat itt tölti. Negyedszázada fedezte fel a számára gyógyító vizet. Egy baleset következtében lettek térdproblémái, orvostól orvosig járt, számos gyógymódot kipróbált. Esküszik a borgátai vízre, jó hatással van a panaszaira. Annyira megszerette a fürdőhelyet, hogy vásárolt is itt egy kis hétvégi házat. A termálvíz mellett számára a nyugalom, a jó levegő, a családias légkör is vonzó. A szomszédokkal baráti a viszonya, mondhatni, hazajár nyaranta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!