Hírek

2013.08.05. 22:00

Akár sztrájk is lehet

Három éve nem kaptak béremelést a vasutas dolgozók. Ha a Vasutas Szakszervezetek Szövetségének (VASZ) tárgyalásai sikerrel járnak, az idén talán behozhatnak valamit a lemaradásból

Tersztyánszky Krisztina

A napokban Vas megyét járja Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke és Németh Tamás a szombathelyi területi képviselet vezetője. Azt igyekeznek feltérképezni, elmennének-e akár a sztrájkig is a térség munkavállalói.

- A vasutas munkavállalóknál három éve nem volt béremelés, így negyedik éve csökkennek a reálkeresetek - magyarázza az előzményeket Bodnár József. Erre a munkaadók és a munkavállalók márciusi tárgyalása alapján nem is számíthattunk, ugyanis a Vállalkozók Országos Szövetsége a gazdasági helyzetre való tekintettel a versenyszférára nem tartotta indokoltnak bérajánlás kiadását. Ebbe a három szakszervezetet (VSZ, VDSZSZ, MOSZ) tömörítő vasutas szakszervezeti szövetség nem nyugodott bele.

Április 11-én több mint ezer vasutas demonstrált a vállalkozók székháza előtt, s ezzel elértük a hozzájárulást a bérajánláshoz, ami lehetővé teszi az inflációkövető bérfejlesztést.

A kialkudott bérmegállapodást csak további egyeztetések után sikerült aprópénzre váltani. A MÁV Zrt. menedzsmentje nem ellenezte a bérfejlesztést, ám erre a tulajdonosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is rá kellett bólintania. A szakszervezeti vezetők útja így Németh Lászlóné miniszter asszonyhoz és Fónagy János államtitkárhoz vezetett.

 

Bodnár József, a Vasutas Szakszervezet alelnöke (jobbról) Németh Tamással méri fel az esélyeket (Fotó: Varga Krisztina)



Megállapodtak, hogy a július 12-i vasutasnapra az érintett munkavállalók számlájára rákerül a bruttó 25 ezer forint, amit az ez évi 3,1 százalékos béremelés első negyedévi hányadaként fogadtak el. A megállapodás hatálya kiterjed a MÁV Zrt., a GYSEV Zrt. és leányvállalatainak munkavállalóira. Egymás közötti szolidaritásukat mutatja, hogy a magasabb bérű munkakörökben dolgozók is elfogadták az egységesen megállapított összeget. Na de hogyan tovább?

- A társaság az első negyedévre eső 1,2 milliárdot a bérmegtakarításokból fedezni tudta - magyarázza Németh Tamás. - Dávid Ilona elnök-vezérigazgató asszony szerint a szándék a további visszamenőleges különbözet kifizetésére is megvan, erre azonban már a MÁV-nak nincs forrása. A további összeget csak az elfogadott éves üzleti terv átdolgozásával lehetne előteremteni, ehhez azonban megint a minisztérium engedélye kell. Ezért a szakszervezeti összefogás elnöke július 22-én ismét levéllel fordult a miniszterhez, kérve hozzájárulását az üzleti tervek átdolgozásához.

Arra a kérdésre, hogy a változtatás nem veszélyeztetné-e a vasút működését, Németh Tamás megnyugtatott: 3,5 milliárdos bértömegről van szó, ami a vasúttársaság költségvetésében elenyésző összeg. Emiatt nem lehet létszámcsökkentés.

A vasutasok most erre a levélre várják a kedvező választ. Ha harminc napon belül nem kapják meg, augusztus 23-án a minisztérium előtt bejelentik az újabb vasutassztrájk időpontját. A szakszervezeti vezetők hangsúlyozták: a kedvező döntésnek a MÁV-hoz és az összes leányvállalathoz hasonlóan a GYSEV munkavállalóira is ki kell terjednie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!