Hírek

2013.08.20. 21:12

Háromszázötven fellépő volt a Nemzetközi Folklórnapokon

Sárvár - Hat napig tartott a színes táncos forgatag Sárváron: a 33. alkalommal megrendezett folklórnapok vendégegyüttesei több Vas és Zala megyei településen is felléptek.

Nagy Ildikó

– Megszámoltam, négyszázhuszonegyen voltunk most a téren. A holnapi gálán ellenőrzöm, ott van-e mindenki – mondta Kondora István sárvári polgármester hétfőn este a Fő téren, ahol a Sárvári Néptánckör, majd a szlovák vendégegyüttes adott műsort. Pedig a harminchárom éve – megszakítások nélkül – élő Nemzetközi Folklórnapok egykori szervezőjeként bizonyára ő is jól tudta, hogy a fesztivált záró gálára – szerencsére – nem kell lasszóval fogni a közönséget.

A Szlovákiából érkezett Partizán együttes fiatal táncosai hétfőn adtak műsort a sárvári főtéren: Gyetva környéki táncokat jártak. Fotó: Nagy Ildikó

Ahogy azt a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón is hallhattuk: a folklórnapokat harminchárom éve minden esztendőben megrendezik. Markó Péter fesztiváligazgató olyan külföldi táncosokat is ismer, akik vendégegyüttesek tagjaiként érkeztek annak idején a városba, időközben pedig házat is vettek Sárváron. Az idei – augusztus 15-én este kezdődött és kedd este zárult – rendezvényre hét országból (Bulgáriából, Izraelből, Lengyelországból, Németországból, Szerbiából, Szicíliából és Szlovákiából) érkeztek együttesek. És bár a szervezők ügyeltek arra, hogy minden együttesnek jusson egy kis szusszanásnyi idő a lazításra, a táncosok sokat szerepeltek. Több vasi és zalai településen is felléptek: Bükfürdőn, Celldömölkön, Ikerváron, Jánosházán, Körmenden, Merseváton, Répcelakon, Vasváron, Zalalövőn és Zalaszentgróton is bemutatták produkciójukat.

– Répcselak – mondta csillogó szemmel Martina Kovacovicova, a szlovákiai Partizán együttes szakmai kísérője, amikor a Vas megyei élményekről faggattuk. Jártak és felléptek Bükfürdőn, Répcelakon, és mivel Szombathelyen volt a szállásuk, a vasi megyeszékhely belvárosával is megismerkedtek a pár nap alatt. A bocskoros fiatalok Gyetva környéki táncokat bemutató produkciója mindenhol nagy sikert aratott.

A több napig tartó színes-táncos forgatag kedden látványos felvonulással és gálával zárult volna, ám a felvonulás eső miatt elmaradt. A gálát azonban megtartották a vár udvarán felállított sátorban, ahol Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte a folklórnapok fellépőit és a közönséget. Kondora István polgármester ünnepi beszédében szólt arról is, hogy az idei augusztus 20-a azért is különleges, mert 45 esztendeje lett várossá Sárvár. A kulturális étkeket kínáló folklórnapok kapcsán – az ünnep apropóján – a mindennapi étekről, az új kenyérről is szólt a polgármester, aki – régi szokás szerint – a gálán műsorvezetőként is helytállt.

– Nagyon jó volt itt. Akárhova mentünk, mindenhol szeretettel fogadtak minket – mondta a szlovák Jana Kmetova, aki apró lányként kezdte a táncot, most titkárnőnek tanul, és reméli, hogy visszatérhet Sárvárra – táncosként vagy turistaként.

Szerintem

A 33. Nemzetközi Folklórnapok során is bebizonyosodott, hogy van igény a tiszta forrásból táplálkozó szórakoztatásra. A fiatal szlovák táncosok mesélték, hogy a Bükfürdőn adott műsoruk után két idős néni sírva mondott köszönetet nekik a produkciójukért. De ugyanez a köszönet kijár a szervezőknek is. Azoknak, akik harminchárom esztendeje évente két-három hónapig biztosan azon dolgoznak, hogy ebben a pár napban mindenki a fellépők és a közönség egyaránt jól érezze magát. Van abban valami megnyugtató, ha egy rendezvény harminchárom év alatt sem veszít a népszerűségéből. És jó tudni: lesz folytatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!