Hírek

2013.08.27. 16:00

Sportvetélkedő agysérülteknek

Agysérülteknek rendeztek sportnapot egy szlovén-magyar program keretében Szombathelyen, az Aréna Savariában.

Kupi Györgyi

Agysérültek nem éppen szokványos eszközökkel történő rehabilitációját szolgálja a Naprej-Előre program, melynek legutóbbi eseménye Szombathelyen zajlott kedden. Százhúsz résztvevő hat csapatban próbálta ki ügyességét sorversenyeken: szlovénok, magyarok, sérült emberek és segítőik, élsportolók és politikusok játszottak egy csapatban, pontosabban hatban.

 

Képünkön Alenka Lusenc Szlovéniából. Vegyes csapatok voltak (Fotó: Kiss Teodóra)

 

Szlovén és magyar agysérültek számára rendeztek sportvetélkedőt kedden az Aréna Savaria sportcsarnokban. A Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. (RSZFK) és a szlovéniai Naprej Zavod Maribor egy határon átnyúló, uniós támogatást élvező projekt keretében nyújt segítséget olyan embereknek, akik betegség vagy baleset miatt agykárosodással élnek. Ennek keretében került sor Szombathelyen arra a sportvetélkedőre, melyet az Aréna Savariában rendeztek meg, összesen százhúsz szlovén és magyar résztvevővel.



Az eseményt dr. Takácsné dr. Tenki Mária Szombathely tanácsnoka nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a komoly kihívást jelentő programok a sérült emberek önbecsülését, önbizalmát is erősítik. A sérült embereknek nyújtott programok sorában csak egy volt a szombathelyi sportvetélkedő, ezt megelőzően már Naprej-Előre program a keretében elvitték a résztvevőket Szlovéniába síelni, szánkózni, falat mászni, itthon íjászkodni, a kenuzni, kalandparkba, de még a búvárkodást is kipróbálhatták.



Mindebből látszik, hogy a rehabilitáció nem szokványos eszközeivel segítik a rászorulókat. A sportvetélkedő a társadalmi beilleszkedést, a sérült és ép emberek együttélésének segítését is szolgálja: a csapatokban a sérültek mellett ott voltak a velük foglalkozó szakemberek, városházi hivatalnokok, politikusok (Szombathelyről Balassa Péter), a szlovén-magyar vegyes csapatok kapitányaként pedig vasi élsportolók, olimpikonok álltak a parkettre. A program része a prevenció is: korábban Vas és Zala megyében rendőrök, tűzoltók, motoros klubok, autósiskolák, egészségügyi szakemberek bevonásával tartottak balesetmegelőző, felvilágosító rendezvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!