Hírek

2013.09.12. 11:35

A gyerekek nyelvén is tudott írni

Szombathely - Janikovszky Éva halálának 10. évfordulója alkalmából vándorkiállítást szervezett az életművét gondozó Móra Kiadó. A kiállítás helyszíne szeptember 14. és október 14. között a Berzsenyi Dániel Könyvtár lesz.

Merklin Tímea

A Janikovszky Éva életét és munkásságát bemutató kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint az Égigérő fű című filmmel kapcsolatban fellelhető képek. A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz. A kiállítással együtt ez időre „hazalátogatnak" a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban színpadra állított Janikovszky-mű, a Bertalan és Barnabás című bábelőadás kellékei

A kiállítás anyagát a kiadó munkatársai és az örökség gondozói a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztek előkészíteni, így az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhatjuk a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetet is készítettek, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék. Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várják a kiállításra, akik szeretnének többet megtudni Janikovszky Éváról, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt.

A Berzsenyi könyvtárban látható kiállítás részei a Mesebolt Bábszínház által színpadra állított Janikovszky-mű, a Bertalan és Barnabás kellékei, amelyek vándorolnak a tárlattal. Képünkön részlet a bábelőadósból: Hideg Kitti és Czirók Tamás a tacskókkal. Fotó: Kiss Teodóra

A kiállítás ingyenesen látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Az előre bejelentett gyermekcsoportokat tárlatvezetéssel, játékos foglalkozással várják.

A kiállítás zárásaként október 12-én, szombaton 11 órakor kiállítás-búcsúztató interaktív játékos foglalkozás lesz Horváth Lili színművésznő közreműködésével „Ha én felnőtt volnék" címmel. A programon a részvétel díjtalan. A vándorkiállítás innen Celldömölkre megy tovább, ahol október 18-ától november 14-éig lesz megtekinthető a Kresznerics Ferenc Könyvtárban.

Janikovszky Éva a maga sajátos humorával tette állandó témává a felnőtt-gyerek kapcsolatot. Leszámolt a tekintélyelvű, „felnőtt-szemléletű" írással, a nézőpont állandó váltogatásával teremtett egyedülálló, a gyerekek számára is élvezhető, szerethető stílust. A dolgok színének és fonákjának megjelenítése más megvilágításba helyezi a mindennapi történéseket, a gyerekek úgy érezhetik, az ő oldalukon áll, miközben azt is megmutatja, hogy egy felnőtt hogy és mit gondol ugyanerről. Mulatságossá válnak a közhelyek az ismerős helyzetkben, fejre állnak a „felnőttbölcsességek". Ha a felnőtt így szól:„...mondd, édes fiam, mire használod te a fejedet." A gyerek szó szerint veheti, és megválaszolhatja: „...azzal szoktam fejelni, azon növesztem a hajamat, és azon van a fülem is, amit mozgatni tudok."

Janikovszky Éva mestere volt a modellszerű helyzetek felvázolásának. Alkotótársa volt ebben az időközben szintén elhunyt Réber László grafikus, aki kizárólagos illusztrátora volt Janikovszky (és még Lázár Ervin, Gerald Durell) műveinek.

Janikovszky Éva könyveinek témái, hangja és humora szerte a világon értő olvasókra talált, nem véletlen, hogy műveit harmincöt nyelvre fordították le, és mindenütt sikert arattak.

Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék. Fontosabb művei: Az égig érő fű, Málnaszörp és szalmaszál, Kire ütött ez a gyerek?

Könyveinek (nyomtatott, digitalizált, e-könyv) magyarországi kiadója a Móra, jogutódja fia, Janikovszky János.

A József Attila- és Kossuth-díjas írónő Erzsébetváros díszpolgára, 2003-ban hunyt el Budapesten. Emléktáblája egykori lakóhelyén – ahol alkotott – a budapesti Bajza utca 8. számú ház falán található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!