Hírek

2013.09.26. 17:20

Amikor a siker nem elég

A Siker Könyvtár hozzátartozik Szombathely életéhez. Volt, van – és remélhetőleg lesz is, bár támogatása az utóbbi években jelentősen megcsappant.

Ölbei Lívia

„Elég nagy a baj”, mondja Tilcsikné Pásztor Ágnes, a Siker Könyvtár igazgatója. Pedig a Siker Könyvtár tényleg sikeres, a sorsa mégis bizonytalan. A Siker Könyvtár egyszerűen benne van a szombathelyi köztudatban. Jó ide bejönni: sok könyv, virág, kedves könyvtárosok, akik olyan jól ismerik olvasóik ízlését, hogy egy-egy kötetet már akkor félretesznek számukra, amikor még nem is kérik.

Az elmúlt években több neves szerző – például Závada Pál vagy Karinthy Márton – megfordult itt; ilyen alkalmakkor egy gombostűt se lehet a könyvtárban leejteni. Mostanában megritkultak a hasonló író-olvasó találkozók; hát hogyne, amikor a könyvtár léte is veszélyben forog. Évről évre csappan a támogatás. Azt már egészen természetesnek veszik a könyvtárosok, hogy maguk takarítanak – ez is része a spórolásnak. (Részletek az 5. oldalon)

Ráadásul a 2013-ra megítélt összeg csak a nyáron érkezett meg; több hónapig munkabérre sem futotta. Tilcsikné Pásztor Ágnes attól tart: ha a helyzet nem változik, a könyvtárnak be kell zárnia.

Az Alföldi-könyv (Alföldi színháza – Öt nemzeti év) iránt máris nagy az érdeklődés, mondja az igazgatónő, aki kollégáival együtt személyre szabottan számon tartja az olvasók érdeklődését. A Siker Könyvtárban az a szokás, hogy a megjelenés napján beszerzik a sikergyanús példányokat, és a kötetek már másnap, harmadnap eljuthatnak az érdeklőkhöz. Illetve ez – volt a szokás, mert ma már elenyészően kevés pénz jut állománybővítésre. Ahogy azon is csak a kívülálló akad fönn, hogy a Siker Könyvtárban négy éve nincs takarítószemélyzet: a négy főállású könyvtáros – beleértve az igazgatónőt is – maga takarítja az összesen 240 négyzetméternyi teret. Jó ide belépni. Az íróasztalon friss vágott virág – a könyvtárban igazán otthonos a hangulat. Pedig gyakorlatilag vészhelyzet van.

 


Kántor Nóra könyvtáros a sikerkönyvek polcáról válogat. De vannak itt sikeres klasszikusok is (Fotó: Szendi Péter)



A nagyközönség előtt 1991-ben nyílt meg a Siker Könyvtár, amely a szakszervezeti székházból 1998-ban költözött az Ady térre: az épületrészt az önkormányzattól bérli. A közösségi térként is jól működő, szociális érzékenységéről szintén ismert – és akadálymentesített – könyvtár története jóval messzebbre nyúlik vissza: elődje az 1958-ban (55 éve) létrehozott szakszervezeti könyvtár, amelynek feladata a rendszerváltásig kizárólag a Vas megyei cégek, üzemek, intézmények könyvtári ellátása volt (megyeszerte több mint száz munkahelyen működtetett letéti könyvtárakat).

A rendszerváltás után, a Szakszervezetek Országos Tanácsának megszűnésével a szakszervezet „ledobta magáról” a könyvtárait – több más, addig szakszervezeti fenntartásban működő kulturális intézménnyel együtt. Ezek a kulturális intézmények egyesületet hoztak létre, a továbblépés, a továbbélés érdekében. Természetesen a 2003 óta (pont 10 éve – még egy jubileum) alapítványi formában létező Siker Könyvtár is tagja a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI), amely koordinálja és szétosztja a központi költségvetésből érkező működési támogatást. Önmagában bizonytalansági tényező, hogy a működési támogatásra évente újra pályázni kell; de az igazán riasztó a megítélt összegek drasztikus csökkenése. 2008-ban még 16 millió forint jutott a Siker Könyvtárnak az éves működésre, az idén ez az összeg már csak 9,5 millió – és ez is késve, júliusban érkezett meg. És ki tudja, mit hoz a jövő.

A TEMI-hez a legkülönfélébb kulturális intézmények – könyvtárak, művelődési házak, a Fészek Klub stb. – csatlakoztak. A szomorú tendenciát jelzi, hogy kezdetben 40 könyvtár tartozott ide, ebből mára mindössze hét maradt. (Igaz, ezek között van olyan, amely például bérleti díj nélkül használhat önkormányzati helyiséget.)

A Siker Könyvtár értékéhez és szükségességéhez kétség nem fér. Szeretik az olvasók, könyveivel jelen van idősek klubjaiban, a nyugdíjasok házában; mozgássérülteknek házhoz viszik innen a könyveket – és így tovább. Egy 2011-es EU-pályázat révén a teljes, 62 ezres állományt (sikerkönyveket és klasszikusokat) digitalizálták. Egy-egy író-olvasó találkozón kicsordul(t) a közönség az olvasóteremből (szobából).

Az olvasók közül többen sírtak, amikor megtudták, hogy nagy a baj. Tilcsikné Pásztor Ágnes azt mondja, egyrészt rendkívül romboló az állandó bizonytalanság, másrészt azért bízik a sikerben: a szombathelyi önkormányzat eddig is megtapasztalt együttműködőkészségében, a támogatókban. Abban, hogy a költségvetési források sem apadnak el végképp. Bízik: a Sikerben.

 

VIRÁG, KÖNYV, OTTHON, BIZTONSÁG 

Az otthonos jó érzésnek és a biztonságnak két alapvető feltétele van: legyen könyv – és legyen virág. A Siker Könyvtárban van sok könyv, és van sok a virág is: tegnap délelőtt mintha rengeteg sárga kicsi nap nevetett volna ránk a vázából. Ahány sarok, annyiszor sok mosoly. És akkor a könyvtárosokról még nem beszéltünk. Ide tényleg könnyű belépni – semmi intézményi komolykodás. Az igazgatónő azt mondja, a fölöslegessé vált könyvtári könyvek legutóbbi vásárán főleg a klasszikusokat vitték, mint a cukrot. Krúdyt. Kosztolányit, Dosztojevszkijt. A könyv(tár) az igazi őrző-védő szolgálat: az otthonosságé, az emberségé, a szabadságé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!