Hírek

2013.09.04. 13:40

Emlékdiplomákat vehettek át a tanévnyitón a pedagógusok

Vasárnap délután tartottak a városi tanévnyitó ünnepséget, melyen kitüntetéseket is átadtak az arra érdemeseknek. 780 óvodás, 820 elsős és 1630 középiskolás diák kezdte meg az évet Szombathely oktatási intézményeiben.

Bajdó Bettina

A művelődési és sportházban tartott tanévnyitó ünnepség nemcsak az iskolásokra és pedagógusokra váró kihívásokról szólt, hanem dr. Puskás Tivadar polgármester és Rettegi Attila, az oktatási bizottság elnöke emlékdiplomákat is átadott. Arany emlékdiplomát kapott Holbok Mária nyugalmazott tanár, aki 50 éve szerezte diplomáját. A Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző intézetben 1963-ban kapta meg a tanítói diplomáját. Toronyban kezdte meg fiatal tanítóként a hivatását. A pályakezdő évei alatt ének-zene szakos diplomát szerzett. Az 1975/1976-os tanévtől a Paragvári Általános Iskolában ének-zenét tanított, énekkart vezetett és a gyermekek érdekében aktív közösségi munkát végzett. Tisztességgel és legjobb tudással végzett pedagógiai munkájától és a Paragvári Iskolától 1966-ban búcsúzott.

Arany emlékdiplomában részesült Horváth Lajos nyugalmazott iskolaigazgató, aki ugyancsak 50 éve szerezte diplomáját. A Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben 1963 júniusában általános iskolai tanítói oklevelet szerzett, majd szeptemberben Bérbaltaváron tanítóként kezdte meg szakmai életpályáját. Folyamatosan képezte magát, nyelvtanári diplomát szerzett. 1989-től a Váci Mihály általános iskola igazgatójaként 14 éven át szakmai felelősséggel irányította az intézmény munkáját. A szeretett iskolájától címzetes igazgatóként búcsúzott. Aktív nyugdíjasként az előző tanítási év végéig óraadóként hasznosította a tapasztalatait.

A tanévnyitó nemcsak az iskolásokra váró kihívásokról szólt, hanem dr. Puskás Tivadar (középen) emlékdiplomákat is átadott (Fotó: Kiss Teodóra)

Gyémánt emlékdiplomát kapott Fekete Istvánné nyugalmazott iskolaigazgató, aki 60 éve szerezte diplomáját. 1953-ban Debrecenben, az Állami Tanítóképző Intézetben általános iskolai tanítói oklevelet szerzett. A pályakezdő évei alatt a Hajduhatházy-Bocskai kerti Általános iskolában tanított. 1955-től a szombathelyi Hámán Kató Általános Iskolában folytatta hivatását, közben tanári diplomát is szerzett. 1965-től 25 éven át 1990-ig, nyugdíjba vonulásáig a Paragvári általános iskoláz közmegbecsülésre méltóan irányította.

Vas emlékdiplomában részesült Farkas Aladárné nyugalmazott tanár, aki 65 éve diplomázott. 1948-ban szerezte meg tanítói oklevelét a Kőszegi Tanítóképző Intézetben. Első munkahelye 1950-ben a Vasboldogasszony Angela major volt, ahol a szabad ég alatt folyt a tanítás. 1953-tól 1957-ig Pacsára került, itt felső tagozaton tanított. Ez idő alatt a pécsi Pedagógiai Főiskolán tanári diplomát szerzett. 1957-től 1975-ig Sorkifaludon kapott állást, itt a tanítás mellett földrajz-biológia szakon továbbképzéseket szervezett és vezetett pedagógusok számára. 1975-től 1984-ig nyugdíjba vonulásáig a Zrínyi Ilona Általános Iskola megbecsült tanára volt. Életpályája változatos volt, amiről személyesen így vall: Egy volt a közös a pedagógus pályám során. Mindig voltak gyermekek, akiknek arca szomorú volt, ahova mosolyt kellett varázsolni.

 

A tanévnyitó ünnepségen dr. Puskás Tivadar polgármester beszélt arról is, hogy Puskás Tivadar szólt arról is, hogy az elmúlt esztendőben a város 80 millió forintot költött oktatási intézményeinek felújítására. Külön kiemelte azt a két pályázatot, amelynek segítségével megújulhatott a Játéksziget Óvoda, a Kanizsai Gimnáziumban pedig természettudományi labor létesülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!