Hírek

2013.09.23. 13:40

Beindul a bírósági mediáció a Szombathelyi Törvényszéken

Van már mediátor a Szombathelyi Törvényszéken. Azokat az ügyfeleket fogadja, akik a bírósági mediációt kívánják választani vitás ügyük rendezéséhez.

Merklin Tímea

A törvénykezési szünet után most megkezdődik a bírósági eljárások mellett a mediáció is, arra alkalmas eseteknél - alternatív vitarendezési lehetőségként. Azok választják, akik nem akarnak pereskedni, de nem tudnak megegyezni sem egymás között, ezért közvetítőt kérnek. A bírósági mediáció ingyenes, dr. Horváth Vera Judit csütörtökönként 8-tól 11 óráig várja az ügyfeleket.

Beindítják az ingyenes bírósági mediációt a Szombathelyi Törvényszéken azoknak az ügyfeleknek, akik nem akarnak pereskedni, de nem tudnak megegyezni sem egymás között, ezért közvetítőt kérnek. A mediáció idő- és pénztakarékos alternatív vitarendezési eljárás. Míg például gyermekelhelyezésben, a kapcsolattartás mikéntjének kialakításában vagy vagyonközösség megosztásában a leggyorsabb ügyvitel is körülbelül egy év (költségében pedig legalább félmillió forint, amit a vesztes fél fizet), addig ezek a kérdések mediációban néhány hét alatt rendezhetők – természetesen az ügyfelek megegyezési hajlandóságától függően.

A mediáció teret ad az érzelmek kibeszélésének is, ami nagyon fontos, hiszen gyakran azon a ponton fordul át a vita a békesség, a megegyezés irányába, hogy a felek megértik egymás mozgatórugóit, megbocsátanak a sérelmekért, és érzelmi konfliktusuk rendezésével az érdekeik is közelíthetők egymáshoz, egyik ebben képes engedni, a másik ott hajlandó egy kicsit változtatni az addigi álláspontján.

 


Dr. Bazsóné dr. Görög Anikó és dr. Andor Szabolcs arról számoltak be, hogy a Szombathelyi Törvényszéken mediációs helyiséget alakítanak ki gyermekek meghallgatására alkalmas berendezéssel (Fotó: Ohr Tibor)

 


A bírósági mediáció ingyenes, dr. Horváth Vera Judit csütörtökönként 8-tól 11 óráig várja az ügyfeleket. Azok kérhetik, akiknek a bíróságon már iktatott ügyük van. A mediáció vagy a keresetlevélre reagálva kezdődhet el, vagy a már zajló bírósági eljárásban kínálják fel ezt a lehetőséget. 

– A mediáció önkéntes, és a felek közös elhatározása szükséges hozzá – tudjuk meg dr. Horváth Verától. – Az első megbeszélés maga a felvilágosítás a mediációs eljárásról, a másodikon kezdődik maga a közvetítés. Az ügyfélfogadási napon, kedden is fogadják azokat, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, megkapják a szükséges jogi tájékoztatást és megfogalmazzák a keresetlevelet, ami a mediáció elindításához szükséges. 

– Ha az ügy már zajlik, akkor is figyeli a bíró illetve a bírósági vezető, hogy mely esetekben  van  helye mediációnak – fűzi hozzá dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék megbízott elnöke.

– Vannak olyan ügyek, ahol nincs helye, ilyen például az apaság megállapítása, a szülői felügyeleti jog megvonása, a házasság felbontását is csak bírósági ítélet mondhatja ki, de a gyermekelhelyezésben, kapcsolattartásban, tartásdíj kérdésében mediáció során is meg lehet egyezni. 

– Jó esélyei lehetnek a mediációnak a családjogi vitákban, a birtokperekben, a szomszédjogi vitás kérdésekben, munkaügyi vitákban – mondja Dr. Bazsóné dr. Görög Anikó bíró, aki a mediáció helyi koordinátora, kapcsolatban áll a bírósági vezetőkkel, a bírósági közvetítőkkel és az Országos Bírósági Hivatalhoz tartozó központi koordinátorral.

– A bírók már évek óta mediálnak tárgyaláson, próbálják a megegyezés felé hajlítani az ügyet. A mediáció hatékony lehet gazdálkodó szervezetek egymás közti vitájában, kártérítési perekben is. Rendeztünk már beteg-orvos konfliktust is, mert menet közben kiderült, hogy van műtéti megoldás a kárvallott állapotára. A mediáció célja, hogy az emberi kapcsolatok konszolidálódjanak, és kialakuljon egy hosszú távon élhető élet rendje, olyan szabályokkal, amit a felek be is tartanak. Miért szükséges a konfliktusrendezésben a jövőorientált szemlélet?

Mert például – az elváló szülők a gyerekek miatt, a szomszédok a közös határok miatt – egymásra utaltságban élnek. Dr. Horváth Vera Judit bírósági mediátor egy olyan történetet mesél, amelyben sikeres volt a közvetítés. Egy idős hölgy olyan kis üzlet szomszédságában lakott, ahol a tulajdonos légkondicionálót szereltetett fel. A nénit zavarta a zaj, éjszaka nem tudott tőle aludni. 

– Egy darabig mindkettő ragaszkodott a saját álláspontjához, de végül megállapodtak: az üzlettulajdonos az idős hölgy pincéjében tárolhatja a romlandó élelmiszert, a légkondicionálót pedig este hattól reggel hatig kikapcsolja, hogy az idős nő tudjon éjszaka pihenni. A Szombathelyi Törvényszéken pályázat útján szeretnének kialakítani a sokszereplős tárgyalásokra használt díszterem mellett egy olyan barátságos, a bírósági tárgyalótermektől eltérő helyiséget, amely mediációra és a gyermekek meghallgatására egyaránt alkalmas. A mediáció során egy körasztalnál ülnek majd a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!