Hírek

2013.09.15. 17:52

Kitárult a sorokpolányi kastély kapuja

A szervezők becslése szerint mintegy kétezer látogató fordult meg szombaton a kastélyban, amelynek kapuit egy napra szélesre tárta a tulajdonos.

Nagy Ildikó

– Igen, én is itt dolgoztam – mondta egy asszony szombaton délelőtt a gyönyörűen felújított sorokpolányi kastély báltermében, és a látogatók bizony nehezen tudták elképzelni, hogy a gyönyörűen felújított bálterem – amelynek egyik falát most egy 16. századi velencei tükör díszíti – egykoron négy részre volt darabolva, és az egyik szegletében óvodai-iskolai konyha működött.

A kertre néző terem, a Sala Terrena falait hat festő díszítette (Fotó: Ohr Tibor)

A Kolos László tulajdonában lévő, általa felújított, és újra régi fényében tündöklő kastélyt, valamint az épületet körülölelő parkokat szombaton ismét megcsodálhatták az érdeklődők. Jöttek is a látogatók szép számmal, voltak, akik Zalából és Veszprém megyéből keltek útra, hogy bepillanthassanak a kőfallal körülzárt egykori Szapáry-kastélyba. Kolos László nem először tárta szélesre a kastély kapuit: tavaly a helyi egyházközség javára ajánlotta fel a bevételt. Az idén a belépőjegyekből befolyt összeg részével a Sorokpolányi Gyermekekért Egyesület megalakulását támogatja.

A kastélylátogatás mellett családi napot is szervezett az önkormányzat: az Ungaresca Táncegyüttes 14 órakor a kastély parkjában adott műsort, a többi programot pedig a kultúrház mellett rendezték meg. A sorokpolányi Meglepetés Társulat délelőtt A három pösze című népmesét, délután pedig A lónak vélt menyasszony című vásári komédiát adta elő, Jani bohóc lufit hajtogatott, és az ugyancsak sorokpolányi fiatalokból álló Hangfoglalók gitárzenekar is műsort adott.

A gyerekeket a kultúrháznál arcfestéssel várták, ugrálóvár és trambulin is csábította akicsiket, akinek pedig alkotni volt kedve, a kézműves sarokban ügyeskedhetett.

Francsics Viktória – aki részt vett a szervezésben – elmondta: mintegy kétezren váltottak jegyet a jótékony célt szolgáló nyílt napra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!