Hírek

2013.09.03. 16:00

Még az idén átadhatják az új felüljárót Körmenden

Lényegében elkészült az új vasúti felüljáró az állomás szomszédságában. Ez összeköti a vasúton túli területeket a belvárossal. De lesz még egy újabb menet.

Kozma Gábor

Körmend leglátványosabb fejlődése az elmúlt években a közlekedés területén következett be. Amikor a GySEV átvette a MÁV-tól a pályaszakaszt, vele az al-és felépítményeket, rögvest pályázott az uniónál és nyert. Eben persze nagy szerepe volt az önkormányzatnak is, amely sürgette a közösségi közlekedés komplex megújítását, s erre anyagiakat is áldozott. Aztán elindultak a több éven át tartó munkák. Elsőként a pályát építették át, majd a vasúti átkelőket. Villamosítottak, miközben az állomás is új fazont kapott. Ezzel párhuzamosan a Vasi Volán modern pályaudvart alakított ki az állomás szomszédságában. Már csak egy elem hiányzott, ez pedig a sokak által hiányolt felüljáró volt. Az az építmény, amely régen összekötötte a vasúton túli, népes területet a belvárossal. A projekt folytatódott, majd az akkor még Dávid Ilona vezette GySEV az önkormányzattal közösen megcélozta egy új felüljáró építését. Ez sikerült is, a társaság több tízmillió forintot nyert el erre a célra. A munkálatokat a lebontott faépítmény helyén a Közgép kezdhette el, nagy erőkkel. A lendületre nem is lehetett panasz, hiszen minden határidőt tartottak. A képviselő-testület legutóbbi ülésén Bebes István polgármester egy érdekes momentumot említett. Miszerint még az ősszel átadják az új felüljárót a forgalomnak, de ez még nem a végleges forma.

Még az idén átadhatják az új felüljárót, amely tovább bővíthető (Fotó: Szendi Péter)

- Azt értettem ez alatt, hogy az építmény meghosszabbítható a belváros, azaz a Kossuth Lajos utca irányába. Ez azt jelenti, hogy nem a buszpályaudvaron ér véget a felüljáró, hanem egy újabb pillérrel bővítve átszeli az utcát és ténylegesen összeköti a városrészeket. Minderre jövőre kerülhet sor, ez lesz a végleges forma - hallottuk.

Bebes István ehhez még hozzá tette, hogy a vasúton túli terület lakói majd egy új járdán közelíthetik meg a felüljárót. Ezzel véget érnek az áldatlan és rendkívül balesetveszélyes állapotok (sokan a síneken át rövidítettek, a kerülő autóval sem volt csekély idő).

Ottjártunkkor serényen dolgoztak a vasúton túli lépcsők levezetésén, kialakítva a járda helyét is. A másik oldalon látni a folytatást. Az építményt ellátták a mozgássérülteket segítő felvonóval, a padozat télen fűthető. Így elmondható, hogy pár esztendő alatt egy új, modern közlekedési centrum született a Rába parti városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!