Hírek

2013.09.29. 09:50

Szabadegyetemi óra Répcelakon

Répcelak - Dr. Smidéliusz László nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület másodfelügyelője volt a Répcelaki Szabadegyetem vendége.

Simon Erzsébet

A Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület programján az előadó a Répcelak és környéki evangélikus népoktatás kezdeteiről beszélt a hallgatóságának a városi könyvtárban. Először a 16. századi Vas és Sopron megyei evangélikus iskolákat ismertette, bemutatta azok tevékenységét, majd Kis Bertalan evangélikus püspök 1633. évi vizitációjának alapján vázoltat a környék akkor létező evangélikus anyagyülekezeteinek (Nick, Vámoscsalád, Szentivánfa) oktatási helyzetét. Majd adatokkal igazolta, hogy Répcelak és Csánig települések evangélikus népoktatásának kezdetei a 17. század második felére nyúlnak vissza, bár ekkor az iskola Csánigon még csak időszakosan működött. II. József türelmi rendeletét követően 1784-ben Uraiújfaluban alakult anyagyülekezet, melyhez Répcelak és Csánig is tartozott. Uraiújfaluban 1784-ben, majd Répcelakon 1786-ban kezdte meg működését az evangélikus népiskola, amelynek tevékenysége az 1948. évi államosításig már folyamatos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!