Hírek

2013.09.29. 12:40

Tökfesztivál az Őrségben, tizedszer (fotókkal)

Őrségi körkép - Immár tizedik alkalommal tartottak szép őszi ünnepet, azaz Őrségi Tökfesztivált, melynek programjai több helyszínen zajlottak. A szervezésben az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és az őriszentpéteri önkormányzat vett részt, a tökös programoknak otthont adott még Nagyrákos, Magyarszombatfa és Szalafő is.

Bajdó Bettina

Tökből készült ételek, tökfaragás, töklámpás felvonulás, tökkirályválasztás, töklekvárok, történelmi élőkép és lovas, íjász bemutató is várta szombaton az Őriszentpéterre érkezőket. A Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint legnagyobb gasztroturisztikai rendezvénye két napon át kulturális és művészeti programokkal, humoros gyerek és felnőtt vetélkedőkkel kedveskedett az érdeklődőknek.

A programok már pénteken elkezdődtek, 10 órától agrárfórumot tartottak a nemzeti parkban, fókuszban a töktermesztéssel. 14 órakor Erőss Zsolt hegymászó fotókiállítása nyílt meg ugyanitt. Nagyrákoson este hattól lehetett megnézni a kovácsműhelyt és tájházat, s „Egyszer volt, hol nem volt" címmel Némethné Baksa Eszter parasztasszony tartott múltidéző tökmagköpesztést a művelődési házban. A régi hagyományok felelevenítésére sokan voltak kíváncsiak, a résztvevők népdalok és őrségi mesék mellett tanulhatták meg, hogyan kell óvatosan kibújtatni a ruhájukból a tökmagokat.

Szombaton kezdődött a kézműves kirakodóvásár és helyi termék piac Őriszentpéteren. A tizedik Őrségi Tökfesztivált hivatalosan 11 órakor nyitották meg, beszédet mondott dr. Medgyasszai László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke. A megnyitót követően megtartották az ökumenikus terményáldást is. A hivatalos program után a vásárban mindenki megtalálhatta azt, ami a szemének, szájának ingere. Volt kürtős kalács, töki pompos, sült kolbász, lepény, valamint házi készítésű lekváros és szörpök, mézes termékek csábították a vásárlókat. A fesztivál központjában idén is az olajtök állt. A fesztiválozók megkóstolhatták a tökös-mákos rétest, a tökmagolajos krumplisalátát, s csipegethettek a tökmagos sajtokból is.

Rengeteg kísérőprogramot szerveztek, hiszen ahogy Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere korábban elmondta, megígérték, hogy minden évben lesznek újdonságai a fesztiválnak. Az ígéretüket be is tartották. Az idei év meglepetése az volt, hogy Őriszentpéteren lovas, íjász bemutatóval kedveskedtek, jurtát állítottak és a kor kultúráját, szokásait is szemléltették. Ebéd után egymást követték a fellépők a színpadon, délután öt órától „Zenélő filmkockák" címmel világhírű külföldi és magyar kultuszfilmek legismertebb betétdalait adta elő Keresztes Ildikó, Auth Csilla a Mistral Band kíséretében. Este hatkor pedig tökkirályt választottak, s volt töklámpásos felvonulás is.

Idén a szalafőiek is kitettek magukért, háromnapos programmal invitálták az érdeklődőket a településre a tökfesztivál ideje alatt. A nyitott portákon megmutatták, hogyan élnek, milyen termékeik vannak. A most megvalósuló programokkal egy régóta dédelgetett álmuk vált valóra, hiszen évek óta törték azon a fejüket, hogyan tudnák erősíteni a tökfesztivál programjait. Arra gondoltak, hogy betekintést engednek az ide érkezőknek abba, hogyan élik mindennapjaikat, mivel foglalkoznak. Az ötlet annyira tetszett a helyieknek, hogy az első szóra csatlakoztak a programokhoz, így hétvégén 16 nyitott portára invitálták be az érdeklődőket. A Batha Portán a hagyományos őrségi olajütéssel ismerkedhettek a látogatók, a Ferencz Portán pedig állatsimogatás mellett meg lehetett ízlelni a tökmagos sajtot is. Tamaskó Kálmánné őrségi „hőkkön sütt" (kemencés) perec készítésének rejtelmeibe avatta be a kíváncsiskodókat 11 órától. Bemutatták még a kópickötést, töklekváros kóstolót is szerveztek, Gaál Zsuzsanna Múltidéző Portáján pedig tökmagos, kemencés langallót lehetett kóstolni. A gasztroudvarban a játszóház mellett indult szekér- és gombaismereti túra, bemutatták az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, s ki lehetett próbálni az elektromos rollert és kisautót is. Az itteni helyi termék vásárban is bemutatták a tökmagolajütést.

Vasárnap Magyarszombatfán a Fazekasháznál voltak programok: főztek cserépedényben és bográcsban, s a kínálóasztalról lehetett ismerkedni a helyi ízekkel. A gyermekeknek is izgalmas programokat találtak ki, kipróbálhatták a korongozást, az íjászatot és lovagolhattak, sőt traktorozhattak is. Vasárnap a tökfesztivál kísérőprogramjaként tartották meg a második Őrségi Vadásznapot, nemzetközi vadpörköltfőző versennyel, s Hubertus misével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!