Hírek

2013.09.22. 13:10

Túl kevés a férfi az egyházban

Szombathely - Franko Mátyás tatai lelkész több kérdést is megválaszolt a Férfiak és az egyház című előadásában, amelyet az először megrendezett Regionális Férfikör Találkozón tartott a szombathelyi evangélikus templom diakóniáján.

Medics Diána

Fiatal gyülekezet a vas megyei evangélikusoké, hiszen 1861-ben alakult meg Kőszegen, majd az egyházasrádóci reformátusokkal összefogva építették fel egy év alatt a szombathelyi evangélikus templomot 1861-ben – ismertette Gregersen-Labossa György , a város egyetlen férfi lelkésze. Sümegi István szombathelyi férfiköri tagtól megtudtam: városunkban az országon elsőként alakult meg az evangélikus férfikör 2006-ban, amelynek főbb missziós feladatai a gyengülő gyülekezetek látogatása, biztatása, támogatása, a szeretetotthonok kertjeinek és parkjainak rendben tartása, valamint az elhagyatott sírok gondozása. Az áhítatot tartó Koháry Ferenc lelkész, országos férfimissziós referens elmondta: „Az elmúlt öt évben 20 férfikör alakult csak a Dunántúlon." A mintegy 40 férfiköri tag Vas-, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből érkezett. Koháry Ferenc szerint a rendezvény célja, hogy a környezetükben lévő férfiaknak gyakorlatias válaszokat adjanak felvetülő kérdéseikre.

Ezt kísérelte meg Franko Mátyás tatai lelkész. Felvetette, hogy a statisztikák szerint az egyházat túlnyomórészt nők alkotják. „Hogy miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni? Mert nem attraktív, nincs benne kihívás, a pap olyasmiről beszél, ami nem életszerű." – mutatott rá. Kiemelte a pap és az apa felelősségét, mind példamutatás, mind közösségépítés szempontjából. Megemlítette, hogy a média nagy lehetőség az egyház kezében, amelyet még nem használt ki eléggé. „Szükség van papra, papfeleségre, papcsaládra. Csak közösen lehet csinálni." – fejezte be előadását a tatai lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!