Hírek

2013.10.29. 13:45

A felnőtté válás útján járnak

Nádasd - A 2016-ban érettségizők csak akkor kezdhetik meg az írásbeli és szóbeli vizsgákat, ha legalább 50 óra közösségi munkát végeztek. A diákok komolyan veszik az előírásokat, kedden Nádasdon az időseknek segítettek a ház körüli teendőkben.

Bajdó Bettina

Az 50 óra közösségi munkát három tanév alatt kell teljesíteni. A tanulók számára a középiskolák a 9–11. évfolyamon lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket. Kedden például Nádasdon az Evangélikus Diakóniai Központ irányítása alatt időseknek segítettek a fiatalok. Kőrösi Krisztina lelkész elmondta, az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az önkéntes munka, mind a támogatása, mind pedig a terjesztése. Hozzátette: ő személy szerint nagyon örül ennek, hiszen a segítésnek egyre fontosabb szerepe van a mai világban. Egyre többen szorulnak segítségre, amit más úton nem vagy csak nehezen kaphatnak meg. Elmondta még, hogy a fiataloknak is hasznos az önkéntesség, hiszen így munkahelyi tapasztalatokat is szerezhetnek, ez megkönnyítheti számukra később a pályaválasztást.

Nagy Dezső kertjében is volt mit tenni, az idős úr segítségére sietett Bálint Máté (középen) és Szemenyei Ákos gimnazista diákok. Fotó: Szendi Péter

Kedden az önkéntesek időseknek segítettek, így generációk találkozhattak, kerülhettek közelebb egymáshoz, a közös munka révén pedig kisebb lett közöttük a szakadék. Markó Imre kertjében is hasznossá tették magukat a fiatalok. Szakasics Noémi Felsőmarácról érkezett Nádasdra, s nem volt idegen számára a ház körüli teendő, mivel otthon is segít a kerti munkákban. Azért ezt a lehetőséget választotta, mert biztos benne, ha idős lesz, akkor neki is jól fog esni a fiatalok segítsége. Márton Ádám, a körmendi Kölcsey gimnázium tanulója számára sem okozott gondot megfogni a gereblyét és a kosarat. Azt mondta, örömmel tölti el, hogy segíthet, s szívesen végez olyan munkát, amit az idősek már nem tudnának megcsinálni. Pataki Regina Nádasdon él, így saját szemével többször is látta már, mennyire nehezen megy az időseknek a kinti munka. Éppen ezért nagyon örült a lehetőségnek, hogy helyben segíthet. Regina egészségügyi területén szeretne továbbtanulni, ezért minél több, ehhez kapcsolódó önkéntes munkát ki akar próbálni, szívesen ápolna időseket is.

Nagy Dezső portáján is jól jött a segítség, bár az idős úr sok mindent megpróbál maga megcsinálni, a fiatalok így is hasznossá tudták tenni magukat a kertben. Dezső bácsi nagyon örült az önzetlen felajánlásnak, s annak, hogy ilyen jó társaságot kapott a munkák mellé. Bálint Máté és Szemenyei Ákos sem bánta az önkéntes munka lehetőségét, hiszen – azon túl, hogy kötelező – nekik is plusz élményt ad a tanulás mellett. Megtapasztalhatták, milyen érzés tenni másokért, s kipróbálhatták magukat egy új területen, Bár mindketten más-más pályára készülnek, Máté történész, Ákos pedig gépészmérnök szeretne lenni, örültek a fizikai munkának. Azt mondták, remélik, a leendő szakterületükhöz kapcsolódva is lesz lehetőségük önkéntes munkát végezni.

Jó hatással van a fiatalokra

Laczó Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója szerint is hasznos, hogy az érettségi előfeltétele lett az önkéntes munka. Azon túl, hogy hasznos s társadalomnak, jó hatással van a fiatalokra is, kibillenti őket a megszokott kerékvágásból. Nem is beszélve arról, hogy segíti őket a felnőtté válásban. Hozzáfűzte, eddig is voltak olyan aktív fiatalok, akik bármilyen kötelezettség nélkül szerepet vállaltak az iskolát érint feladatokban. Ez a lehetőség most viszont ösztönzően hat mindenkire. Az iskolából már többen, több helyen helyt álltak az önkéntes munka során, segítettek városi ünnepségeken, s a Várkertben is festettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!