Hírek

2013.10.17. 18:40

Átadták az idei Prima-díjakat

Csütörtökön estébe nyúlt az idei Prima-díjak átadójának elegáns gálája a Weöres Sándor Színházban.

Némethy Mária

Vas megye himnuszával kezdődött csütörtökön a 2013-as Prima-díj átadó ünnepség, majd Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte a Weöres Sándor Színházat majdnem teljesen megtöltő szép számú közönséget, amelynek soraiban ott ültek a korábbi Prima-díjasok és jelöltek, a megye és a város vezetői, az idei jelöltek és rokonaik, barátaik és munkatársaik.

A kormánymegbízott először a kultúra, a tudomány jelentőségéről szólt, amelyek nélkül nincs jövője egy országnak sem, majd így folytatta: – A Prima-díj a megye legrangosabb díja. Már a jelöltek közé kerülés is a köztisztelet jele, s elmondható: minden jelölt elkötelezett munkájával a közjót szolgálja.

Dr. Lovassy Tamás, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) vasi Prima-koordinátora, aki már a megszületésétől követi a díj történetét, arról beszélt: a megye életében is változást hozott a Prima. Akiket erre eddig jelöltek, mindannyian példaképek.

– Ma kilencedik alkalommal gyűltünk össze Prima-gálára – emelte ki köszöntő beszédében Szőnye József, a VOSZ megyei elnöke, aki méltatta a Prima Pirimissima-díjat létrehozó Demján Sándor érdemeit. Szólt arról is, hogy az átadó gáláknak hozadéka lett az ifjú tehetségek bemutatkozása, s kifejtette azt a véleményét: még nagyon sokan élnek ebben a megyében, akik megérdemlik a Prima-díjat.

– Ki kell emelnem a vállalkozó adakozókat és az erkölcsi támogatókat, a sajtó máig kitartó támogatását és a bankok támogatását is – hangsúlyozta Szőnye József.

A gálának helyet adó Weöres Színház nevében, házigazdaként Jordán Tamás köszöntőjében azt hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy ennek a rangos eseménynek most már nem először a színház lehet a helyszíne.

A hagyományoktól eltérően az idén először a közönségdíjas vehette át az elismerést. Az esemény fő médiatámogatója kezdetektől fogva a Vas Népe, így az idén is lapunk olvasói szavazhattak arra, kié legyen ez a Prima-díj.

– A jelöltek közül bárki megkaphatta volna a közönségdíjat, ráadásul végül egy kategóriában két jelölt között nagyon szorosan alakult a szavazatok száma. A nyertes végül az összes szavazat 30 százalékát kapta – hallottuk Halmágyi Miklóstól, a Vas Népe főszerkesztőjétől. A közönségdíjasnak, Antalovits Ferenc súlyemelőnek a díj hagyományainak megfelelően az idén is dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere adta át a díjat, ő gondoskodott jutalmazásáról is. A polgármester azt mondta: – Óriási nagy dolog közönségdíjasnak lenni.

A különféle kategóriák közül először a tudomány kategória jelöltjeiről készült portréfilmet láthattuk a Szombathelyi Tv jóvoltából. Ebben a kategóriában a Prima-díjat dr. Kecskés László mellkassebész kapta, aki távolléte miatt nem tudott megjelenni az ünnepségen. Jelölt volt még Török Gábor egyetemi tanár és dr. Záborszky Zita, a megyei kórház rehabilitációs osztályának vezetője.

A sport kategória következett. A három jelölt közül Patonay Imre körmendi kosárlabdázó kapta meg a 2013-as a Prima-díjat, jelölt volt Halmosi Zoltán labdarúgó és Antalovits Ferenc súlyemelő is. Oktatás és közművelődési kategóriában Pallósiné dr. Toldi Márta megyei könyvtárigazgató vehette át az idei Prima-díjat, jelölt volt Horváth Gyuláné, a Csepregi Farkas Sándor Egylet elnöke és Csapláros Andrea, a Savaria múzeum igazgatója.A díjazottak mind megköszönték az elismerést. Nemcsak a szervezők, a vállalkozók, hanem kollégák is köszöntötték őket a színpadon.

Hagyományosan a Prima-gálán adják át az év megyei vállalkozója díjait is. Az idén Türk Árpád lett az év egyedi gépgyártója, Garger Imre az év bortermelője, Takács Péter az év kertésze, Jakab Balázs pedig az év épületgépésze.

Az idei Prima-díjasok balról jobbra: Patonay Imre, Pallósiné dr. Toldi Márta, a közönségdíjas Antalovits Ferenc. A tegnapi ünnepségen távolléte miatt részt venni nem tudó dr. Kecskés László díját Szőnye József, a VOSZ megyei elnöke tartja a kezében (Fotó: Szendi Péter)

A műsorban hallhattunk verset, zenéltek a szombathelyi zeneiskolások, felléptek a már sok sikert aratott kötélugrók.

A gálán a zárszót Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke mondta. Tőle idézzük: – Vas megyében sok kiváló ember él, bőven van még lehetőség jelölni Prima-díjasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!