Hírek

2013.10.28. 13:15

Brit vihar a kint élő Vas megyeiek szemével

Nagy-Britannia - Elérte az egyesült királyságot az utóbbi évek legnagyobb vihara. Nagy-Britanniában élő vasiakat kérdeztünk a kialakult helyzetről.

Farkas Eszter

Súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfő reggel elérte Londont is. A brit meteorológia beszámolója szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt reggel. A legnagyobb brit repülőtéren, a Heathrow-n 130 járatot töröltek – ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. A vihar a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált.

Békei Szandra Liverpoolban, Zubrits László Londonban él

A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán. A brit meteorológiai intézet napok óta figyelte az Atlanti-óceán felől érkező, az Egyesült Államok keleti partvidéke előtt kialakult, rendkívül intenzív alacsony nyomású zónát, amelyet a magas légköri nagy sebességű széláramlás hajtott át az óceánon. Az ítéletidő elsősorban Walest és Angliát érinti, köztük a fővárost, Londont is.

A szombathelyi Zubrits László négy éve él Londonban, árufuvarozóként dolgozik. A 28 éves fiúval hétfőn délelőtt munka közben sikerült felvennünk a kapcsolatot, épp a nagyváros utcáit járta. Ő azt mondta, Londont elég jól elkerülte a vihar. Körülbelül 20 percig tombolt a szél és esett az eső, de nem volt semmi gond. A szintén szombathelyi Békei Szandra Liverpoolban él és egy szállodában dolgozik. Vele is munka közben sikerült felvennünk a kapcsolatot.

- Itt Liverpoolban semmi extra nem történt.esik és fúj a szél de szerintem nem jobban mint egyébként szokott. Én úgy gondolom, hogy a vihar széle kapott el csak bennünket - mondta el a Vas Népe érdeklődésére Szandra.

Egy Cambridgeben élő szombathelyi pár is hasonlóan élte meg a vihart. Azt mondták, este fújt a szél és éjszaka esett, de nem érezték, hogy ez egy nagy vihar lenne.

Farkas Eszti Hajni Leeds-ben él.

- Jelenleg szeles az idő, csöpörög az eső néha kisüt a nap. Igazából nem követem a híreket , az egyik magyar barátnőm mondta, hogy milyen idő készül. Én nem érzékelek semmi különöset, esetleg annyit, hogy erősebben fúj a szél - mesélte délután a lány. - A buszom reggel időben jött, most a városban vagyok, minden átlagos - fűzte hozzá.

Olvasónk Péntek Zoltán, aki Londonban él, arról számolt be, hogy borzalmas volt a vihar, kerítések dőltek össze, fákat csavart ki a szél, a házukról cserepek repültek le!

A hétfőihez hasonló erejű vihar legalább öt éve nem sújtotta Nagy-Britanniát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!