Hírek

2013.10.30. 09:45

Szombathelyi közgyűlés: pályázatok, beszámolók, költségvetés

A hónap végén ismét összeülnek a képviselők, hogy döntsenek a várost érintő kérdésekben. Pályázatok, oktatást érintő kérdések, ügyvezető megválasztása és költségvetési koncepció kerül terítékre.

Bajdó Bettina

Csütörtök reggel kilenc órakor ülnek össze a képviselők a városháza első emeleti nagytermében. Nyílt ülésen negyven napirendi pontot tárgyalnak a városatyák, zárt ajtók mögött pedig öt kérdést érintenek majd.

Mindjárt az ülés elején Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepi események kidolgozásáról és a megvalósításához szükséges feltételekről beszélnek, majd áttérnek a városfejlesztési stratégiákra. A már megvalósult és a még előttük álló fejlesztésekről kapnak tájékoztatást a képviselők, a jövővel kapcsolatban pedig döntéseket is kell hozniuk.

Ismét terítékre kerül a Szombathely visszavár program, felsőoktatási ösztöndíj, valamint a szombathelyi mérnökképzés megvalósításában való önkormányzati közreműködés is. Első olvasatban tárgyalnak a város hosszú távú településfejlesztési koncepciójáról, s a költségvetésre is kitérnek majd.

Csütörtökön kilenc órakor kezdődik a testületi ülés, dr. Puskás Tivadar polgármester vezetésével (Fotó: Szendi Péter)

Tájékozódnak a köznevelési rendszer átalakításának önkormányzati költségvetésre gyakorolt hatásáról, s több rendeletet is módosítanak, csakúgy, mint az óvodákban biztosított egyéb szolgáltatások sorát és kedvezményeit. Ha ez utóbbit elfogadja a testület, akkor a szombathelyi nagycsoportos óvodások részére az úszásoktatást, mint egyéb óvodai szolgáltatást alanyi jogon, térítésmentesen biztosíthatják.

Ha a képviselők is úgy akarják, akkor csatlakozhat a város az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű programhoz. Magyarországon évente közel 11 ezer gyermek eltűnését jelentik be, ebből 100 gyerek tűnik el nyomtalanul. A program célja, hogy felhívja a társadalom, a családok és a fiatalkorúak figyelmét az okok megszüntetésére, a prevenció hatékonyságának növelésére.

Lesz beszámoló is: a Kutyamenhely Alapítvány tavalyi működését tekinthetik át, valamint a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás idei félévi ténykedését. Jóváhagyhatják az önkormányzati utak téli üzemeltetési tervét, s az Illés Akadémia fejlesztéséhez az ingatlanvásárlásra vonatkozó előszerződést. Lemondhat a város az úgynevezett Szegedy-kastélyra vonatkozó elővásárlási jogáról, s megválaszthatják a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. ügyvezetőjét is. Nem marad el a beszámoló az előző közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről, valamint lesz lehetőség a kérdésekre és interpellációkra.

Zárt ülésen öt témát érintenek a képviselők. Javaslat kerül eléjük a SZOVA Zrt. idei üzleti tervének a módosításáról, majd a Prenor Kft.-ben lévő üzletrész értékesítésére vonatkozó döntést hozhatják meg. Javaslatot tesznek kitüntetések adományozására a kultúra, a sport területén, valamint a civil szervezetek tevékenységét is elismerhetik. Ezen kívül egyéb személyi ügyek is szóba kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!