Hírek

2013.10.16. 10:10

Felmérték az orvos és a beteg hálapénzhez való viszonyát

Szombathely - A Magyar Rezidens Szövetség a Hála-Pénz Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól kampánya során a Szinapszis Kft. segítségével piackutatásokat kezdeményezett.

Bajdó Bettina

Az egészségügyi piackutató kft. mind az orvosokat, mind pedig a betegeket megkérdezte, hogyan viszonyulnak a hálapénzhez. A kutatás eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra. Ebből kiderült, hogy az orvosok 19 százaléka teljes mértékben elutasítja a paraszolvencia rendszerét, 70 százalékuk elviekben nem ért egyet ezzel a finanszírozási móddal, de a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt kénytelen elfogadni a beteg által felajánlott pénzt. A kérdés megítélésében az alap-, illetve a szakellátásban dolgozó orvosok véleménye között nincs nagy különbség. Mind a szakma (82 százalék), mind a lakosság (86 százalék) egyet ért abban, hogy a hálapénz rendszere megalázó a beteg számára. Ugyanakkor a kutatás rámutat: a lakosság mindössze 44 százaléka gondolja úgy, hogy a paraszolvencia az orvos számára is megalázó, míg a szakma 87 százaléka szerint ez a gyógyítást végzők számára is az.

Az orvosok 90 százaléka elutasítja a hálapénz rendszerét. Grafika: Kelemen Attila

Különbségek figyelhetők meg abban, mit gondol az orvos és mit a beteg a hálapénz adásának motivációjáról. Egy legfőbb indok kiválasztását kérve az orvosok 31 százaléka a valós hálát jelölte meg, és közel azonos azok aránya, akik szerint általános gondolkodás, hogy pénzzel előnyt lehet szerezni (22 százalék), illetve akik azt gondolják, a beteg félelemből adja a pénzt, tartva attól, hogy egyébként nem részesül megfelelő ellátásban (21 százalék). Az orvosi véleményekkel szemben közel minden második lakos ez utóbbit, vagyis a megfelelő ellátás hiányától való félelmet jelölte meg, és további 16 százalék a kiszolgáltatottság érzetét akarja csökkenteni a paraszolvencia adásával. Életkor alapján megfigyelhető, hogy az idősebbeket főként a hála kifejezése, a fiatalabbakat a magasabb színvonalú szolgáltatás elérése motiválja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!