Hírek

2013.10.27. 14:05

Fontos a szlavista központ

Szombathely - Két nap alatt ötven előadás hangzott el a Savaria Egyetemi Központ Szláv Filológiai Intézetében: a X. Nemzetközi Szlavisztikai Napokon - in honorem Gadányi Károly.

Ölbei Lívia

Tíz országból (Szlovákiától Ausztrián át Törökországig, Finnországig, Oroszországig) érkeztek szlavisták arra a nemzetközileg ismert és elismert tudományos fórumra, amelyet 33 évvel ezelőtt prof. dr. Gadányi Károly - sokféle jelentős pozíciója után immár az egyetem professor emeritusa - álmodott meg, indított útjára. A szombathelyi felsőoktatásban évtizedek óta jelentős szerepet játszik az orosz-, valamint a horvát- és a szlovénoktatás. A dr. habil. Jankovics Mária által vezetett, immár a Berzsenyi pedagógusképző karhoz tartozó Szláv Filológiai Intézet jelenleg is orosz, horvát és szlovén tanszékkel működik.

A három évente megrendezett, az idén szintén jubiláló Nemzetközi Szlavisztikai Napok nyitányaként intézményvezetők, professzorok, kollégák, az egyetem és a szülőfalu, Murakeresztúr képviselői a 70 esztendős Gadányi Károlyt köszöntötték. Amint azt többen hangsúlyozták: Gadányi Károly máig szoros kapcsolatot tart fönn a szűkebb szülőfölddel, sok más mellett személyesen alapítványt hozott létre diákok támogatására.

A SEK-forrásközpontban kiállítás nyílt a 70 éves prof. dr. Gadányi Károly (középen) tiszteletére (Fotó: Ohr Tibor)

Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora megnyitó beszédében egyfelől hangsúlyozta: Gadányi Károly - vezetőként és szlavistaként - egyaránt "beleírta magát a szombathelyi felsőoktatás történetébe ". Másfelől a rektor kiemelte: "Rendkívül fontos az egyetem számára, hogy Szombathelyen működik Közép-Európa egyik jelentős szlavista központja". A rektor hozzátette: biztos abban, hogy a szlavisztikai napok hagyománya folytatódik. Horváthné dr. Molnár Katalin, a Savaria Egyetemi Központ elnök-rektorhelyettese ugyancsak hangsúlyozta: a SEK Szláv Filológiai Intézete nemzetközi vonatkozásban is jelentős tudományos központnak számít, amelynek tevékenysége büszkeségre ad okot, nagy jelentőséggel bír az egyetem számára.

A X. Nemzetközi Szlavisztikai Napok plenáris ülésének nyitó előadását prof. dr. Nyomárkay István (Budapest) tartotta, A nemzeti nyelvek és a latin a nyelvújítások korában címmel. A plenáris ülésen adott elő prof. dr. Vodopija Irena (Eszék), prof. dr. Jesensek Marko (Maribor) és Zaharova Jelena (Budapest). Aztán megkezdődtek a szekcióülések, az előadások: irodalom, nyelvészet, fordítás, kulturális kapcsolatok stb. tematikával, orosz, szlován, horvát, illetve magyar nyelven.

Szombaton délben, a konferencia záró eseményén a szekcióvezetők nemcsak az előadások sokszínűségét, elevenségét dicsérték, hanem a gördülékeny konferencia-szervezést is. Jankovics Mária abban a reményben zárta be a szombathelyi önkorányzat, a horvát kisebbségi önkormányzat, a vasi közgyűlés, a pedagógiai szolgáltató központ, a szentpéterfai kéttannyelvű iskola, két jelentős vasi cég által támogatott szlavisztikai napokat, hogy három év múlva hasonló körben rendezhetik meg a XI. szlavisztikai napokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!