Hírek

2013.10.06. 14:46

Bölcsődére is szükség van

Százhúszmillió forint támogatást nyert a BÜKI önkormányzat a Csodaország Óvoda bővítésére.

Tersztyánszky Krisztina

Ezzel megteremtődnek a bölcsődei ellátás infrastrukturális alapjai is. A fejlesztés hátterében az az örvendetes tény áll, hogy Bükön folyamatosan növekszik a gyermeklétszám, nagy kihasználtsággal működik az óvoda és a szülők részéről igény lenne bölcsőde létesítésére is. A 2011-es népszámlálás adatai szerint 3493-an laknak a városban, ami történelmi csúcsot jelent – magyarázza Németh Sándor polgármester.

– Sok a beköltöző, megnőtt a fiatal családok aránya, és ennek megfelelően több a gyerekszületés is. Bükön viszonylag későn, 1954-ben indult meg az óvodai nevelés, a Széchenyi utcában álló egykori Jánosa kúria épületében. A földszintes épületet folytonos toldozgatással tették alkalmassá új funkciójának betöltésére.

Mai külső formáját 1993-ban érte el az óvoda, amikor nagy külső-belső átalakításon esett át: bővítették, emeletet építettek rá. Néhány évvel ezelőtt újabb bővítés vált időszerűvé. Ezt akkor az önkormányzat saját erőből, az alapterület változtatása nélkül oldotta meg. Belső tér leválasztással kialakítottak egy újabb csoportszobát, és egy sófal is segíti azóta a gyermekek egészségmegőrzését.

 

Fotó: Sipőcz Judit

 

A küszöbön álló újabb fejlesztésre az önkormányzat sikeresen pályázott uniós forrásra. A 128 millós összköltségű beruházásra 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város. Jelenleg a támogatási szerződés megkötése folyamatban van, a tervek szerint a kivitelezés március elején kezdődik.

A nagyszabású beruházás során az épületben új óvodai, illetve bölcsődei csoportszobát alakítanak ki, hozzá babakocsi tárolóval, pelenkázó helyiséggel. Megépül egy nagy, kilencven négyzetméteres üvegfalú közösségi terem. Az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében szigetelést kap az épület teljes falfelülete, a mennyezet és a padlás, a két évvel ezelőtti bővítéssel nem érintett részeken pedig kicserélik a nyílászárókat.

A tetőre az energiaellátást segítendő egy 6 kW-os napelemet telepítenek. Bük városa több éve megkezdte az intézmények megújuló energiaforrással való ellátását, így napkollektort helyeztek el az iskola tetőzetén, majd később a sportcsarnok, a sportpálya és az óvoda épületein is. Ezek a berendezések az adott létesítmények használati melegvíz ellátásában játszanak fontos szerepet. Napelem azonban, amely elektromos energiát szolgáltat, az óvoda épületén lesz először.

A pályázati beruházás költségei magukban foglalják az újonnan kialakítandó csoportszoba teljes eszközállományát is. A kivitelezés ideje alatt az óvoda folyamatosan üzemelni fog, ami nagyfokú türelmet és odafigyelést igényel majd mind az óvoda használói, mind a kivitelező részéről. Az építkezésnek 2014. szeptember elsejére el kell készülnie, ami akár már a következő tanévben lehetőséget ad a bölcsődei ellátás megindítására a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!