Hírek

2013.10.01. 16:45

Róna Péter: A rendszerváltás óta nem tudunk előrelépni

A neves közgazdász, Róna Péter a nemzetgazdaság helyzetéről tartott előadást a Pannóniában.

Rózsa Melinda

Róna Péter – aki az LMP Ökopolisz alapítványának társelnöke – a párt helyi szervezetének meghívására érkezett Szombathelyre.

Ma Magyarország munkavállalóinak több mint a fele nem képes a saját létfenntartását biztosítani. Ezek az emberek kiszorulnak a nemzet mindennapi alkotó életéből, ami indulatokhoz és kétségbeeséshez vezet – vázolta a jelenkor képét Róna Péter. Mi vezetett ide?

A rendszerváltás idején azt hittük, hogy majd felzárkózunk a nyugathoz. Hogy nem így történt, annak legfőbb oka, hogy nem vizsgáltuk meg ezt a kérdést Nyugat-Európa szemszögéből.

A centrumországok – élükön Németországgal – 30 éve azon dolgoznak, hogy megőrizzék a magas hozzáadott értékű munkahelyeket, és kitelepítsék az alacsony hozzáadott értékűeket. Például ide.

Róna szerint amíg nincs világosan megfogalmazott gazdasági stratégiánk, és nem tudunk kiállni a saját érdekeinkért, addig nem lesz változás. Az eurorendszer a periféria számára most a leszakadást jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!