Hírek

2013.10.02. 11:55

Megkezdődött a fűtési szezon a megyeszékhelyen

A múlt hét vége óta melegek a radiátorok a Szombathelyen. A távhőszolgáltató beindította a fűtést.

Ambrózai Zsuzsanna

A szokásosnál kissé hamarabb kellett beindítani idén a fűtést. A szabályzat azt mondja ki, ha három egymást követő napon keresztül a megadott érték alá süllyed a hőmérséklet, akkor el kell indítani a fűtést. Szombathelyen ez a múlt héten következett be, hétvégén már langyosak voltak a radiátorok.

Harrach Tibor, a szombathelyi távhőszolgáltató vezető azt mondja, jellemzően az alsó határ a 15 Celsius-fok a lakásszövetkezetekkel kötött szerződésekben, így nem is volt kérdés, hogy a múlt héten elinduljon-e a fűtés. – Viszonylag korai a kezdés, de az időjárást nem tudjuk befolyásolni, mint ahogy azt sem tudjuk megjósolni, vajon milyen tél vár ránk. Felkészültünk mindenre – mondja a vezető.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 11 ezer lakásba juttatja el a meleget a megyeszékhelyen, ebből 5 ezer 700 lakásban már költségmegosztóval rendelkeznek a lakók, amely lehetővé teszi a hőszabályozást, s ezáltal kihatással van a fogyasztásra, az árakra.

– Sokat spórolhatnak ezzel a családok – mondja Harrach, majd hozzáteszi, a legszembetűnőbb változás akkor érzékelhető, amikor megtörténik egy lakóház hőszigetelése.


Temesvári Ferenc (balról) és Németh Gábor vezetéket cserélnek a Borostyánkő társasháznál (Fotó: Horváth Csaba)

 

– A panelprogramoknak köszönhető a hőszigetelések kedvező hatással vannak az emberek pénztárcáira, ugyanis a beszámolók alapján elmondható, hogy akár 40-50 százalékkal kevesebb hőmennyiségre van szükség. Természetesen ez attól is függ, hogy a ház hányadik emeletén, melyik lakásában élünk – így a vezető, aki hozzáteszi, az egyik buktatója éppen ez a történetnek, hiszen sok esetben a költségeket nem közösen viselik a lakók, hanem a fogyasztást veszik alapul. Így egy köztes emelet köztes lakása – mivel minden oldalról fűtött és védett – minden bizonnyal kevesebbet fogyaszt majd. A téli szezonra való átállás nem ment mindenütt zökkenőmentesen.

A Borostyánkő társasház környékén ugyanis vezetékcsere zajlik most is, Harrach Tibor elmondása szerint két-háromhetente problémát jelzett a rendszer, ezért döntöttek a csövek cseréje mellett. A fűtési vezetékeket kicserélték, jelenleg a melegvíz-vezetékek cseréje zajlik, s ma este már meleg víz is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!