Hírek

2013.10.25. 09:05

Jó a zsebben a Glock

Riasztó méreteket ölt a hazai bűnözés, nem telik el hét anélkül, hogy ne történne brutális gyilkosság, rablás, erőszak. A fegyveres önvédelmet kikényszerítheti az élet, úgy, mint Amerikában.

Kozma Gábor/Vas Népe

B. Tóth Elemér, barátainak Eli, Las Vegasban él. Önmeghatározása szerint szombathelyi amerikai állampolgár. Aki ha teheti, feleségével hazalátogat. Élénken figyeli az itteni eseményeket, véleménye van a dolgokról, de mint mondja, ez nem az ő ügye. Viszont felháborítja a bűnözési hullám, szerinte egész Európában túlzottan szigorúak, majdhogynem a bűnözőket védők a törvények a jogos önvédelem szempontjából. Amerikában az az elv, ha megtámadnak, akkor jogod van magadat fegyverrel megvédeni. A törvény és a hatóság dolga, hogy adjon és ellenőrizzen. A tiéd pedig, hogy védekezz. Mindig jó egy Glock a zsebben mondja.

Elemér Hummerje előtt, arzenállal. Nevadában félember az, akinek nincs fegyvere. Fotó: Andy

A magyar fegyvertartás szigorúan szabályozott, magánszemély gyakorlatilag nem is juthat maroklőfegyverhez (máshoz meg pláne nem). Legföljebb riasztópisztolyt tarthat, azt is csak elzártan és otthon. Miközben a bűnözők gyorsuló ütemben fegyverkeznek, a lakosság legföljebb a reteszt erősítheti az ajtón. Elemért az amerikai, konkrétan a Nevada államban érvényes törvényekről kérdeztük. Miként lehet fegyverhez juti, hogyan ellenőriz a hatóság? Mihez van joga a polgárnak, ha rátámadnak? Az USÁ-ban is több, nagy horderejű bűncselekményt követtek el fegyverekkel, felkavarva a közvéleményt. Obama elnök szorgalmazta a szigorítást, ám a fegyver-lobbi erősebbnek bizonyult. Egy biztos, a vita ott is folyamatos.

- Minden állampolgárnak, aki nem volt büntetve, joga van fegyvert tartani és hordani a helyi törvények betartásával - mondja a férfi, aki elöljáróban bemutatja a viselést igazoló dokumentumokat. Ha magánszemélytől veszel pisztolyt vagy puskát, kifizeted és rögtön haza is viheted. Ha fegyverboltban vásárolsz, akkor kérnek tőled 25 dollárt. Ez azért kell, hogy az FBI-tól megkérjék az adataidat; voltál, vagy sem büntetve. Ez az információ 3-5 percen beül visszaérkezik a boltba, ha minden oké, fizetsz és el. Mindezekre akkor van csak szükséged, ha nincs fegyvertartási engedélyed így Elemér, majd jön a személyes szál.

- Nekem van engedélyem, ezért revolvert (forgópisztolyt) vagy pisztolyt (Fég, Glock) magamnál, zsebben hordhatok. Amit nem lát senki. Az engedély megszerzése nem nehéz, 8 órás tanfolyam kell hozzá. Jó tanács: ha még nem volt fegyvered, akkor először vegyél, tanulj meg lőni, szerezz gyakorlatot. Nálunk úgy megy, hogy a lőtéren célba lőnek, előbb bal, majd jobb, végül két kézzel. Ezután jön a papírmunka, kérelem a rendőrségre, 115 dollár illetékkel. Ekkor fényképet készítenek, újjlenyomatot vesznek, majd 60-120 nap után megkapod az engedélyt.

- És te milyen fegyvert hordasz magadnál? - érdeklődtünk.

- Nekem több fegyverem is van, néhány közülük: Beretták, Bersa 380, Ruger 357 Blackhawk, Desert Eagle 50 Cal, Kimber 380, aztán puskák, AK 47, AR 15, Ruger 1022, Colt 6920, Remington ... Ez így íjesztő lehet, de nem tudhatod, kinek van fegyver a kocsijában, vagy a zsebében, és mi a szándéka? A felfogás itt az, hogy a fegyver azért van, védd magad és a családodat. Hogy miként működik ez, erre két példát. Mondjuk egy bankban vagyok, nálam a stukker. Jön valaki és kirabolja a bankot én ekkor semmit nem csinálok. Ha az étteremben ülök a nejemmel és bejön valaki, majd elkezd lövöldözni én addig semmit nem teszek, amíg nem ellenem vagy a családom ellen iranyul a támadás. Nem vagyok rendőr.

Elemér a fegyvertartásról elmondja, hogy az Nevadában tradíció. Úgy nőnek fel vidéken a gyerekek, hogy mennek a szülőkkel együtt vadászni.

- Ha Nevadában kívül hordod a pisztolyodat, tehát mindenki számára látható módon, akkor engedély sem kell. Csak ha eltakarod. Az árak változók. A használt fegyver, mondjuk egy forgópisztoly, 50 dollártól indul. Egy pisztoly, mondjuk a 9 milliméteres magyar Fég, amely itt nem nagy minőség, újonnan 250 dollár. Ha automata fegyvert, golyószórót, géppuskát akarsz venni, kell engedély és 450 dollár hozzá. Hat hónapot vársz rá. Egyébként hivatalosan bármilyen fegyvert vehetsz halljuk.

És az ellenőrzés? Eli először nem is érti, majd leesik: Ilyen ott nincs. Senki nem ellenőrzi, hogy neked milyen és hány darab fegyvered van a házban. Ez a te magánügyed igazít el. Aztán kényesebb kérdéshez érünk: mi van, ha valaki rád töri az ajtót? A magyar jog is szól immár jogos önvédelemről, akár a rámadó életének kioltása árán is.

Ez tényleg kényes kérdés. Ha valaki betör hozzám és megfenyeget, hogy elver, ha nem adom oda az ékszert nincs jogom lelőni. Mert ezzel még nem voltam életveszélyben. De ha kés van nála és megsebesít, máris jogom van lőni. Tehát halálos fenyegetésnek kell történnie ahhoz, hogy így védekezhessek. Az itteni dolgokba nem szeretnék bele szólni, Európa nem Amerika, de erre felé jó élete van a bűnözőknek jegyzi meg Elemér, aki egyébként nagyon is békés ember. Mint mondja, a fegyverviselés és a tartás kérdésköre állandó témája az amerikai sajtónak. Viszonylag nagy az ellenzők tábora, de igen mélyen gyökerező hagyományról van szó. Egy biztos, Amerikában meglehetősen alacsonyan repülnek a stukkerek...

A rendőr és a jogszerűség

Kozma Gábor jegyzete

A fegyvertartásról hazánkban szélsőséges vélemények alakultak ki. A törvénykezés ezt jól tükrözi. A liberális jogfelfogás magyar változata e téren éppenséggel konzervatív volt, még az országgyűlési képviselőktől is elszedte a maroklőfegyvert (a rendszerváltás után a polgármesterek is tarthattak pisztolyt, pedig akkor még nem nagyon támadták meg őket). Aki mégis bírt engedéllyel, az rendszeres tortúra elé nézhetett. Ugyanis a rendőrség széles jogkört kapott. Bármikor becsengethetett a lakásba a rendőr, ellenőrizendő a tartás feltételeit. Aztán a konyhaasztalon íveket töltött ki, majd vagy jóváhagyta a további tartást, vagy pszichológiai vizsgálatot javasolt. Ehhez képest B. Tóth Elemér európai ésszel nehezen felfogható érdekességeket említett. Az USÁ-ban, jelesül Nevada államban, az úton a rendőrnek nincs joga úgy megállítani az autóst, hogy Jó napot, kérem az okmányokat! Valamilyen probléma kell ehhez, mondjuk törött lámpa, lapos gumi. A biztonsági öv kötelező, de ha nincs bekapcsolva, ezért sem állíthat meg a közeg. A telefon használatáért viszont igen.

- Nevadában a megengedett alkoholszint autóvezetésnél 0.8 ezrelék. Ha fegyver van nálad, akkor 0.10 ezrelék. Elfelejtették levinni... Ha gyorshajtásért megállít valakit a rendőr, első dolga, hogy laptopjába beüti a rendszámot. Így azonnal tudja, hogy az illetőnek van-e engedélye és van-e nála fegyver. Ha igen, más az elbírálás. Megtörtént velem, hogy miután megállított a rendőr, elbeszélgettünk a fegyverekről és elengedett azzal, máskor lassabban menjek. Egyébként a kocsiban bárhol lehet fegyvered - utalt a rendőri gyakorlatra a vegasi férfi.

Címkék#Glock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!