Hírek

2013.10.20. 12:55

Kétkeréken Ausztriáig

Narda - Kerékpárút épült uniós támogatással a magyar-osztrák határon. Az ünnepélyes átadó szombaton volt.

Farkas Eszter

A kerékpárosoké volt a főszerep szombaton. Nem csak bringástalálkozót szerveztek a Vasi Skanzenben a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, hanem ezen a napon tartották a nardai kerékpárút és pihenőhely ünnepélyes átadását is.

A Vasi Skanzenben a guruló járgányok szerelmesei kipróbálhatták a velocipédet, a triciklit, de akár az egykerekűt is. Volt kerékpáros ügyességi vetélkedő, KRESZ teszt, de megversenyeztették a legöregebb valamint a legszebb bringákat is. Délután 15 órakor az Árkádia parkolójából indultak a kerékpárosok Nardára, ahol átadták azt a határon átnyúló uniós program részeként épült kerékpározható utat, amely falut összeköti az ausztriai Schandorffal, vagyis Csémmel. Az út magyarországi szakaszát és kiszolgáló létesítményeit Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője és Michaela Resetar, a burgenlandi tartományi kormány turizmusért felelős miniszter asszonya adta át szombaton.

Hende Csaba beszédében elmondta: 16 évvel ezelőtt lett szenvedélye a kerékpározás, s csupán nemrég történt balesete miatt nem tudott ezúttal biciklivel jönni. Kiemelte: nagy jelentősége van annak, hogy egy európai uniós projekt keretében az egykori vasfüggöny mellett épült egy olyan út, amely a határ mindkét oldalán élő horvát nemzeti kisebbség, a gradistyei horvátok számára is könnyebbé teszi a kapcsolattartást.

– A csaknem 200 ezer eurós befektetésnek köszönhetően a magyar kerékpárút-hálózat egy újabb ponton kapcsolódik az európai kerékpárút-hálózathoz, Magyarország és Ausztria között pedig egy újabb közlekedési lehetőséget jelent az új útszakasz – emelte ki Hende Csaba.

– Mint a turizmusért felelős miniszternek, hatalmas öröm, hogy itt lehetek. Számos közös projekten dolgozunk jelenleg is a magyar kollégákkal, például Alpannónia turistaútvonalon. Ez a kerékpárút része a két ország közös uniós projektjének, amely több mint 700 ezer eurónyi támogatásban részesült, és összeköti Nardát Schandorffal. Biztos vagyok abban, hogy ennek a projektnek lesz folytatása – ecsetelte Michaela Resetar : Glavanics Krisztina, Narda polgármestere hozzátette: a kerékpárút és kerékpáros-pihenőhely megépülése hatalmas beruházás volt a település számára, hiszen az éves költségvetésüknek többszörösét teszi ki ennek a projektnek az összege.

– Ebből a pénzből most a magyar oldalon 710 méter hosszú kerékpározható út és 11 ezer 500 négyzetméteres kerékpáros-pihenőhely épült, amelynek részeként egy 5200 négyzetméteres tó is létesült. A projekt 85 százalékát az unió, 10 százalékát a magyar állam, öt százalékát pedig a település önkormányzata állta - húzta alá Narda polgármestere.

A két órás ünnepségen egyúttal megáldották a megújított Megbékélés Keresztjét, valamint a tavat és a kerékpáros pihenőparkot és a kerékpárutat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!