Hírek

2013.10.04. 17:42

Megvalósult Mátyás álma

A szombathelyi Ludvig Mátyás álma válhatott valóra ezen a héten. A 17 éves daganatos betegséggel küzdő fiatalember azt kívánta: bárcsak vezethetne egyszer egy hatalmas katonai járművet. Így lett.

Farkas Eszter

Több mint tíz esztendeje működik Magyarországon a Csodalámpa Alapítvány, mely súlyos betegségben szenvedő gyerekek, fiatalok számára próbál meg maradandó élményt szerezni azzal, hogy egy-egy kívánságukat teljesíti. Nagyon gyakran érkeznek olyan kérések, melyek a katonasággal, a hadsereggel kapcsolatosak.

- Bárcsak egyszer vezethetnék valamilyen jó nagy, katonai járművet - ezt kívánta a 17 éves, daganatos betegséggel küzdő Ludvig Mátyás. Kívánsága október elsején Győrött, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél teljesült.

Mátyás egyébként nemrég szerezte meg a jogosítványát. A fiút és öccsét, Benedeket a jeles napon miniszteri tiszteletadással fogadták a győri alakulat laktanyája előtt. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka fogott kezet a fiatalokkal. Ezt követően Mátyásék egyenruhát kaptak, majd  elindultak a laktanyához közeli gyakorlótérre, ahol egy kisebb bemutató várta őket.

Elsőként egy H-24-es típusú Rába tehergépjárművet vezetett a szombathelyi fiú. Persze némi segítséggel. Mátyás és a hatalmas monstrum 10 perc után bukkantak fel ismét. Mátyás ekkor még nem tudta, hogy Győrben egy meglepetéssel is készültek neki: beülhetett egy lánctalpas harcjárműbe is.  Az újabb próbakör után Mátyás megnézte a  kézifegyvereket és a Mistral-indítóállványt is  letesztelte. Aztán pedig a  laktanyában nézte meg  még - egyebek mellett - a csapatmúzeumot is.

- Fantasztikus élmény volt. Azért más volt ezt vezetni, mint egy személyautót, de azt hittem, ennél sokkal nehezebb lesz - áradozott Mátyás. Hozzátette: kiskora óta érdeklődik a nagyobb katonai gépjárművek iránt. Még akár az is szóba jöhet, hogy a katonai pályát választja.

Hende Csaba honvédelmi miniszter is fogadta Ludvig Mátyást Győrben

Felkai Márta, a Csodalámpa Alapítvány képviselője  elmondta: az elmúlt tíz évben több mint 2000 gyermek legkülönfélébb álmait váltották valóra.Többségük tárgyakat kér, de van, aki hírességekkel, sportolókkal szeretne találkozni. Volt olyan gyerek, aki például Johnny Depp-pel vagy éppen a pápával ismerkedhetett meg személyesen. A gyerekek erőt merítenek ezekből az élményekből ahhoz, hogy leküzdhessék a betegségüket.

Két évvel ezelőtt már teljesített hasonló kívánságot a Magyar Honvédség is. Akkor egy ötéves kisfiú, Henrich Patrik szeretett volna harckocsit vezetni. Patrik egyébként azóta sokkal jobb egészségi állapotnak örvend, és mint Hende Csaba, honvédelmi miniszter  fogalmazott: reméli, hogy egy picit az akkor beteljesült kívánság is hozzájárult ehhez.

Mátyásra október 16-án újabb műtét vár, de a szülők szerint jó kezekben van, és noha nem dőlhetnek soha hátra, az eredmények jók. Remélhetőleg a győri  élményből táplálkozva katonásan viseli majd a megpróbáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!