Hírek

2013.10.16. 15:10

Ne legyen akadály - Megújult az intaházi pszichiátriai intézet

Szerdán hivatalosan is lezárult az a pályázati projekt, amelynek révén – fontos részleteiben legalábbis – megújulhatott a celli Kemenesaljai Egyesített Kórház intaházi pszichiátriai rehabilitációs osztálya.

Ölbei Lívia

Végeredményben az a legfontosabb, hogy az intézet főépülete a pályázati támogatás révén új tetőszerkezettel várhatja (voltaképpen már másodszor) a telet. Ahogy Mészáros Szilvia, a Kemenesaljai Egyesített Kórház gazdasági igazgatója hangsúlyozta: az utóbbi években rendszerint tartani kellett attól, hogy a tetőszerkezet nem bírja a téli csapadékterhelést, és a régi cserepekkel együtt beroskad. Erre azonban – a pályázati sikernek és a gyors tervezésnek-kivitelezésnek köszönhetően – szerencsére nem került sor.

Dr. Farkas Péter Imre, a Kemenesaljai Egyesített Kórház főigazgatója bevezetésképpen elmondta: az intaházi pszichiátriai rehabilitációs – és most már addiktológiai – intézet viszonylag szerény összeggel, bruttó 62 millió forinttal részesült abból az 1,9 milliárd forintból, amelyet konzorciumi formában, a győri Petz Aladár Kórház koordinálásával nyert el tizenkét nyugat-dunántúli (ezen most a „klasszikus földrajzi régiót” kell érteni) intézmény. A Semmelweis Terv keretében 2011 őszén meghirdetett EU-pályázat kifejezetten a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére szolgált, sok résztvevő összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy gördülékenyen megvalósuljon. Ráadásul a pályázat kiírása, benyújtása, elbírálása és megvalósítása közben következett be a fenntartóváltás: megtörtént a kórházak államosítása.

Hidegné Szalai Ildikó nővér indítja az új liftet. Benn egyébként is női géphang segíti az utazót (Fotó: Szendi Péter)

A pályázaton elnyert pénzből valósították meg az intaházi főépület teljeskörű akadálymentesítését is, gondolva a mozgáskorlátozottakra és a gyengénlátókra. Liftet építettek be, a folyosón a falak mentén fogódzókat szereltek föl, a lépcsőket és más szintkülönbségeket rámpával hidalták át, akadálymentes zuhanyzó készült (ablakcserére viszont nem volt pénz, vagyis például a szellőztetés gondot okoz), az intézet területén (kinn és benn) ma már fölfestett színes útjelzőcsíkok segítik a tájékozódást. A pályázat egyébként kötelező feltételként írta elő valamennyi intézmény számára a teljeskörű akadálymentesítést, aminek Intaházán – ahogy dr. Nagy László pszichiáter, osztályvezető főorvos utalt rá – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt rendkívül nagy jelentősége van. Akik itt vannak, azért vannak itt, hogy a lehető legnagyobb sikerrel akadálymentesítsék az életüket. Hosszú Gyuláné, az osztály főnővére hangsúlyozta: köszönet a betegeknek a fölújítás idején tanúsított együttműködő türelemért.

És persze remélhetőleg hamarosan adódik újabb pályázati lehetőség. Elkelne a főépület homlokzatának fölújítása, szükség lenne szigetelésre, a fűtési rendszer korszerűsítésére. Főleg szükség volna igazán jól fölszerelt műhelyekre – ahol akár piacképes termékek készülhetnének. Sőt: legújabban az Intaházán régóta működő foglalkoztatás és a művészet-terápia mellett a lovas terápia bevezetése is szóba került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!