Hírek

2013.10.16. 17:55

A magzati életet védik

Mintegy ötvenezer aláírás gyűlt össze Magyarországon a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatásával az Egy közülünk elnevezésű, a magzati élet védelmét célzó akció keretében. Az íveket Semjén Zsolt adta át az itthoni szervezőknek kedden Budapesten.

MTI

Az Egy közülünk az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban, melynek keretében az unió országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében. A kezdeményezést legalább hét EU-tagországban legkevesebb egymillió uniós polgárnak kellett támogatnia, továbbá a hét tagállam mindegyikében össze kellett gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást (Magyarországon ez a szám 16 500 volt). Miután összegyűlt az egymillió aláírás, az Európai Bizottság megvizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot.

A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, és a bizottság szeptember 17-én közölte, hogy megvan a szükséges egymillió aláírás.

Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület elnöke, az Egy közülünk polgári kezdeményezés magyarországi koordinátora szerint a fogantatással kezdődő emberi élet összeurópai érték (MTI-fotó: Kovács Tamás)

Semjén Zsolt kiemelte: a KDNP küldetésének tekinti, hogy ezt az ügyet támogassa, az élethez való jog ugyanis nem függhet az életkortól. Ha pusztán az életkora alapján egy élet halálra ítélhető, akkor innentől nincs megállás, ezért minden életet véd az a gondolat, amely a megfogant élet mellett áll ki – fejtette ki. Úgy fogalmazott: a megfogant élet olyan érték, amit védeni kell, és a legalapvetőbb emberi jog a megszületéshez való jog.

A kezdeményezés nem abortuszvita – szögezte le a kormányfő kereszténydemokrata helyettese, aki hozzátette: az a cél, hogy az Európai Unió ne támogasson olyan kísérleteket, amelyek a megfogant emberi élet elpusztításával járnak. A KDNP elnöke megjegyezte: az, hogy a szükségesnél több mint háromszor annyi aláírás gyűlt össze, jelzi, ez messze a legsikeresebb polgári kezdeményezés az eddigiek közül.

Kitért arra is, hogy az aláírások gyűjtésébe több mint száz civil szervezetet, felekezetet kerestek meg és vontak be. A kezdeményezést számos közéleti személyiség is támogatta. Különböző beállítottságú emberek fogtak össze a magzati élet védelme érdekében – mutatott rá Semjén Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!