Hírek

2013.10.16. 15:50

Új élet a Hársfa-házban

Szombathely – A megye, a város vezetői jelenlétében szerdán felavatták az egyházmegyei karitász megújult, bővített intézményét, a Hársfa-házat.

Merklin Tímea

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász több éves erőfeszítése a megváltozott munkaképességű emberek megsegítéséért országosan is példa értékű sikertörténet. Ennek újabb, – egyben utolsó - fejezete volt szerdán a Hársfa-ház felavatása.

A karitász igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta az ünnepélyes avatáson sorra vette, hogyan jutottak el idáig. Dr. Veres András megyés püspök 2010-ben adott lehetőséget a karitásznak arra, hogy a megüresedett plébániák épületeiben elindítsa a Kríziskamra projektjét. A vasi és zalai kamarák, munkaadói szervezetek, vállalkozói szövetségek által segített Kríziskamra 2010 néven futó jótékonysági program során beérkező anyagi és dologi felajánlásoknak, illetve a karitász saját forrásainak is köszönhetően az üresen álló vásárosmiskei és nagylengyeli plébánia, illetve Kemenespálfán egy volt egyházi iskola épülete újulthatott meg, válhatott munkahelyévé 140 megváltozott munkaképességű, az elsődleges munkaerőpiacról kiszorult embernek. Aztán a karitász EU-s támogatásból megújult központjában további 80 rászoruló kapott munkát.

– Azt tapasztaljuk, hogy az intézményeinkben működő mentálhigiénés és terápiás jellegű foglakoztatási munka állapotjavulást eredményez a szolgáltatásainkat rendszeresen igénybevevő embereknél, a foglalkoztatás pedig sokban segít anyagi körülményeik javításában, képességeik, készségeik szinten tartásában - hangsúlyozta az avatáson szerdán az igazgatónő.

Soltész Miklós államtitkár avatta fel a karitász megújult és kibővített szociális intézményét (Fotó: Horváth Csaba)

A karitász ezzel a magasabb színvonalú szociális ellátás érdekében a Kríziskamra intézmények sorába emelte a felújított Hársfa-házat, ahol 80 megváltozott munkaképességű embernek segítenek szociális problémái megoldásában, egyben foglalkoztatási lehetőséget is kapnak.

Az ünnepélyes avatáson felszólaló Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár az egyház több évszázados gondoskodó szerepét, szegények felé fordulását emelte ki, s örömét afölött, hogy a Magyar Karitászra lehet számítani, ott voltak a nagy dunai árvíz idején is.

– Annyi ember gyötrődik, szenved, de itt irányt kap az életük, értelmes és értékteremtő munkát végezhetnek – hangsúlyozta a Hársfa-ház kapcsán az államtitkár, aki megköszönte Szombathely önkormányzatának, polgármesterének is a segítést.

Dr. Veres András megyés püspök áldotta meg a kibővített, felújított intézményt, kívánva: lakói lelkiekben is gazdagodjanak.

Soltész Miklós államtitkár szerdán végül egy ajándékcsomagot vett át a karitász igazgatónőjétől. Ezekben olyan termékek voltak, amelyeket a Kríziskamra intézményeiben készítenek a megváltozott munkaképességű emberek. Kapott gyógyteákat, amelyeket a püspökség melletti teázóban kínálnak, és levendula készítményeket Vásárosmiskéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!