Hírek

2013.10.25. 15:05

Újraélesztési rekord vasi diákokkal

Budapest - Újraélesztési gyakorlatot tartottak péntek délután a fővárosban a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dr. Bácsalmási Péter nevét viselő Atlétika Csarnokában.

Farkas Eszter

Ötvenfős busz indult Szombathelyről nyolc iskola diákjaival, mentőkkel és dr. Puskás Tivadar polgármesterrel az eseményre, velük sikerült az új magyar rekordot felállítani reanimációból.

Budapesten a Testnevelési Egyetemen tömeges újraélesztési gyakorlatot állítottak fel szombathelyiek segítségével. Összesen nyolc iskola 47 diákja utazott a polgármesterrel a fővárosba.

A rendezvényen részt vett dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is. Kiemelte: fontos, hogy mindenki úgy éljen, hogy felelős a saját életéért. Abban az esetben, ha mégis bekövetkezik a baj, nagyon fontos, hogy minél előbb segítséget kapjon a beteg. Ezért is lényeges, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztést.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a rendezvényen elmondta: az előző rekordkísérletet, amelyben együtt, egy időben száz diák gyakorolta az újraélesztést, Szombathely főterén állították fel. De nem az a lényeg, hogy ki tartja a rekordot, hanem, hogy felhívják a figyelmet az újraélesztés fontosságára, s hogy minél többen megtanulják. Hangsúlyozta: a vasi megyeszékhelyen 2011 októberében indították el " A Szombathely a segítés városa" akciót, amelynek keretében a lakosság egyharmadát szeretnék megtanítani reanimálni.

A most felállított rekordnál 125-en élesztettek újra egy időben, majd még egyszer 125-en reanimálták a bábukat. A rekordkísérlet budapesti résztvevői 16 iskolából érkeztek. A bábuk nagy részét, száz darabot Szombathelyről vittek a fővárosba. A moderátori feladatokat Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője látta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!