Hírek

2013.11.29. 16:26

Átveszi az MMIK működtetését önkormányzat Szombathelyen

Szombathely – A héten összeültek a képviselők, s terítékre került a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) ügye is. Hosszas elmélkedés után úgy döntöttek, hogy egyelőre az MMIK működtetését veszik át, de kezdeményezik a tulajdonba vételét is.

Bajdó Bettina

A város közgyűlése 2013. júniusi ülésén tárgyalt a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ jövőbeni működtetéséről. Az épület működése, az ehhez szükséges források megteremtése érdekében történt egyeztetések alapján az ingatlan többféleképpen is hasznosítható lehetne, végleges elhelyezésül szolgálhatna például a jelenleg is itt működő „Mesebolt” Bábszínház számára. Más ötlet is felmerült: a Kisfaludy Sándor utca 1. szám alatti társasházi ingatlanban helyezték el a nemzetiségi önkormányzatokat, továbbá számos civil szervezetet. Az épület magas fenntartási költségeire tekintettel a bérlők által fizetendő rezsi hozzájárulás nagyon magas, ezért több szervezet kérte más ingatlanban történő elhelyezését.

Az MMIK épületében az érintett szervezetekkel történő egyeztetést követen biztosítható lehet a civil szervezetek elhelyezése, egyúttal a felszabaduló Kisfaludy Sándor utcai ingatlan kiürítése. Előzőeken túl az „AGORA pályázat” megvalósításának időszakában ideiglenes elhelyezést nyújthatna az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ meghatározott közművelődési feladatainak.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a közgyűlésen. Döntöttek: a város átveszi az üzemeltetést

Az ingatlan 2012. évi fenntartási és üzemeltetési költsége 41,7 millió forint volt. Az épületben bérleti szerződéssel több szervezet tartózkodik, köztük az önkormányzat fenntartásában lévő „Mesebolt” Bábszínház is. Az éves bérleti díjbevétel 2012. évben mintegy 22 millió forint volt. Előzőek alapján az üzemeltetőt terhelő működtetési költség egy évre vonatkozóan körülbelül 20 millió forint. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága az önkormányzattal folytatott egyeztetések alapján 2014. május 31-ig 20 millió forintos támogatást fog biztosítani az önkormányzat számára a MMIK működtetési költségeire.

A támogatás összege az épület üzemeltetésében közreműködő öt alkalmazott (egy gondnok-portás, egy karbantartó-portás, három takarító) személyi juttatására és járulékára, valamint a működtetés dologi kiadásaira (karbantartási anyagok, tisztítószer beszerzés, üzemanyag költség, villamos energia, TÁVHŐ, vízdíj, hulladékszállítás költsége, telefon, felvonó és riasztó karbantartás, biztosítás díja) fordítható.

Horváth Zoltán (LMP) támogatta az elképzelést, viszont szerinte, ha hosszútávon gondolkodnak, akkor az épületre költeni kell. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok szerint jelentős lépés a társadalmi szervezetek és az önkormányzat között, hogy a város lesz a fenntartó. Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) viszont nem látott arra garanciát, hogy az állam nem veszi majd vissza az épületet. Balassa Péter (JOBBIK) pedig félelmet érzett. Feltette a kérdést, felmérték-e, hogy a felújítás mennyibe fog kerülni. A lépcsőtől a tetőszerkezetig ugyanis minden rossz. Úgy vélte, olyan ingatlant vesznek át, ami milliárdos költséget is jelenhet.

Készítenek egy tervet, s majd utánanéznek, hogy milyen forrásokat lehet igénybe venni a felújításhoz (Fotók: Szendi Péter)

Lazáry Viktor alpolgármester hangsúlyozta, most arról van szó, hogy megszerezzék az üzemeltetés jogát. A felújítás költsége attól függ majd, hogy milyen felújítást szeretnének. Ha a tulajdonukba kerül, akkor mindent megtesznek, hogy megszerezzék a szükséges forrásokat a felújításhoz. Most annyit tesznek, hogy készítenek erről egy tervet, s utánanéznek a lehetőségeknek. A döntés arról szól, hogy az MMIK üzemeltetését vegye át az önkormányzat, az Agora. Hozzáfűzte, a feladat az, hogy oldják meg a mostani helyzetet. Sikerként könyvelte el, hogy 20 millió forintos támogatást sikerült szerezni.

Két fontos dolog van: az egyik, hogy jelenleg is vannak olyan problémák, melyeket karbantartás során el kell végezni az önkormányzatnak. A másik az üzemeltetés és működés kapcsán az, hogy mi lesz az MMIK jövőre. Az is kérdés, hogy itt marad-e a Mesebolt Bábszínház. Végül elfogadták a napirendi pontot.

Az MMIK-t 1973-ban alapították, 1980-ban költözött a jelenlegi épületbe. A rendszerváltáskor a megalakult megyei és városi önkormányzatok egyeztetése után a két önkormányzat közösen vállalta a működtetését, ez így is működött egészen tavaly év végéig. Az MMIK nem csupán kulturális intézményként működik. Tanfolyamokat szerveznek, felnőttképzési programokat indítanak, s otthon ad sok szervezetnek, együttesnek, csoportnak. A város nagy fába vágta a fejszéjét, de becsülendő, hogy szeretnék megmenteni az épületet, s azt, amit képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!