Hírek

2013.11.12. 17:10

Egy este magyarok között

Alsóőr Unterwart - Pénteken este burgenlandi magyarok estjén voltunk. Lehettek úgy negyvenen. Daloltak, diskuráltak, együtt vacsoráztak. A Pannon Kulináris Sorozat egyik összejövetelén jártunk.

Némethy Mária

– Az a lényeg, hogy összegyűljünk, hogy egy kicsit beszélgessünk, ismerjük meg jobban egymást, a gasztronómiánkat – dióhéjban így fogalmazta meg a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület vezetőségi tagja, az ötletgazda Seper Mariann az este, az összejövetel célját.

Ez a sorozat nem újdonság az ott élőknek. 2011-ben indult, hogy megismertesse a kelet-ausztriai tartomány magyarjait a hagyományos konyhaművészettel.

Először magyar énekek csendültek fel az alsóőri Klubházban, majd következtek a magyar ételek. Fotó: Némethy Mária

Az első főzőesten Liszt Evelyn elmondása szerint a savanyúkáposztás ételekkel ismerkedhettek meg behatóan az önköltséges est résztvevői. Aztán a kéthavonta jelentkező közösségi összejöveteleken volt már bor- és sajtkóstoló, gyógynövényismereti séta, akkor azok magyar neveivel is megismerkedtek az érdeklődők. De főztek már közösen lekvárt, aztán a gombaféléket tartalmazó receptek kerültek terítékre. Az idén februárban Binder Gréte gyógynövényeire voltak kíváncsiak. Gyógyító krémeket, kenőcsöket hozott, például árnikakrémet, s meg is tanulták a résztvevők: a saját készítésű krémek akár 10 évig is elállnak.

– Azért is jó, hogy összejövünk, mert mindig tanulunk valamit. Diskurálunk, gyakoroljuk a nyelvet. A fiatalok már nem nagyon beszélnek magyarul. Eljárnak dolgozni, többségük Bécsbe, s általában a hétvégén vannak csak itthon – hallom idős szomszédasszonyomtól, aki kedvesenkínál mindenfélével. Villányból bort kapott a klub egy borosgazdától, kóstoljam meg azt, sós és édes süteményt is hoztak az asszonyok, az is finom, no de a csülkös Jókai bableves, hát az....

Az Alsóőri Klubház megtelik énekszóval, merthogy az Alsóőri Énekkar egyik próbája is itt, most van. Férfiak az egyik asztalnál, nők a másiknál. Huncutkodó népdalokon, mulatós dalokon derülünk nagyokat. Népdalkincsünk tényleg kimeríthetetlen, meg is fogalmazzák, milyen nagyon beleül egy-egy dallam, szófordulat az ember fülébe, még otthon. takarítás között is szívesen dudorásszák.

Mindenki nagyon jókedvű. A finom éátkeken túl Köszönhető ez. Palkó Helga zenetanárnőnek, aki remekül irányítja az énekkart, mindenki élvezi a közös estet.

Burgenlandi Szent Márton

Kommentár - Némethy Mária

Kedélyeskedtünk pénteken, énekelgettünk, aztán másnap rázúdult a viharos szél Burgenlandra is. A hírek útlezárásokról szóltak, mert rengeteg fa dőlt ki. Aztán meg arról, hogyan ünnepelték Szent Mártont az osztrák tartományban. Ez rendben is van, hiszen a mi szentünk, egyházmegyénk védőszentje, egyben az osztrák tartomány védőszentje is. Csakhogy nem hivatalos munkaszüneti nap odaát a Márton-nap. Azaz az egész tartományban zárva vannak ilyenkor a hivatalok és iskolába sem kell menni. Sok népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Többek között – a szokásos húsvét előtti böjtöt kiegészítendő – egy másik böjt is következett Szent Márton napja után, de az ő nevének napján azért még lehet mindig egy jót enni. A mai napig élő népszokás odaát, hogy , a gyerekek Márton napján „koldulni" járnak Szent Márton nevében. Édességeket, gyümölcsöt és olajos magvakat kéregetnek és kapnak.Burgenlandban ezen a napon van az újbor kóstolásának az ünnepe is. Ezért például a Fertő-tónál Márton napján sok borászat nyitotta ki kapuit, várta a vendégeket. Nem hiába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!