Hírek

2013.11.26. 18:23

Küzdeniük kell a csecsemőknek az életben maradásukért

Szombathely – A Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe az elmúlt években többször indított olyan akciót, melyben a bajbajutottak megsegítését tűzte ki célul. Idén – olvasóink segítségével – a koraszülött csecsemőket ellátó centrumot szeretnénk támogatni.

Bajdó Bettina

Róbert, Zalán, Adél, Lili – ezek a nevek talán sokuknak csak egyszerű szavak, másoknak viszont egy egész világot jelentenek. Róbert, Zalán, Adél és Lili harcot vívnak az életükért a Markusovszky kórház szülészeti tömbjének harmadik emeletén. A perinatális intenzív centrumban (PIC) mindenki azért dolgozik, hogy ezek a szinte tenyérben is elférő csecsemők ne szoruljanak gépek segítségére az élethez, hanem szerető családi körben cseperedhessenek fel.

Róbert, Zalán, Adél és Lili kénytelenek küzdeni életük első napjaiban, heteiben, hogy megerősödve édesanyjuk szerető karjaiban lehessenek. A centrumban minden csak róluk szól, értük van. Ahhoz, hogy ez küzdelem sikerrel záruljon, kellenek a fohászok, kell a szakértelem, kell a kitartás és szükség van rengeteg szülői szeretetre. Vannak dolgok, melyekben nem tudunk segíteni, de vannak olyanok, amelyekben igen. Hiszen a részlegen mindig jól jön a segítség. Jó lenne, ha tudnának olyan monitorokat és eszközöket venni, mellyel megfigyelhetnék a kisbabák életfunkcióit.

Monostori Cecília október 16-án adott életet fiainak, Milánnak és Áronnak. Hamarosan hazamehetnek

Dr. Grasselly Magdolna, a PIC részlegvezető főorvosa elmondta, hogy jelenleg 15 gyermek fejlődését segítik a centrumban. Ide a 2300 gramm alatti gyermekek kerülnek, azok, akik kis súllyal vagy túl korán születtek. Az inkubátorokba az 1500 gramm alatti csecsemők kerülnek, számukra a biztonságot adó közeg olyan, mint a paradicsomoknak a melegház. A főorvos hozzátette, hogy az inkubátorokba megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat tudnak biztosítani, így a kicsik kevesebb energiát használnak fel az alapfunkciókhoz, többet fordíthatnak a fejlődésre. A részlegen minden módon segítik a kismamákat, hiszen sokkoló az a pillanat, amikor szembesülnek azzal, hogy gyermekük milyen aprócska.

Ezt a pillanatot élte át Monostori Cecília is, amikor október 16-án életet adott fiainak Milánnak és Áronnak. Egyikük 1350, másikuk 1550 grammal született a várandóság 32. hetében. Édesanyjuknak már a 30. héten be kellett feküdnie a kórházba, s mivel magas vérnyomás és terhességi toxémia alakult ki, császármetszéssel világra segítették a gyermekeit. A kicsik a perinatális intenzív centrumba kerültek, ahol az édesanya szerint rendkívül sok segítséget, gondoskodást, megértést és szeretetet kaptak. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy most már nem az intenzív részen vannak a gyermekek.

Cecília elárulta, hogy nagyon várták már a családban a piciket, s embert próbáló időszakon vannak túl. A gyermekek édesapja még csak üvegen keresztül láthatta Milánt és Áront, alig várja már, hogy kézben tarthassa fiait. Ahogy az édesanya fogalmazott, ha a jó isten is úgy akarja, akkor Mikulás napján hazamehetnek a kórházból. Ennél szebb ajándékot el sem tudnának képzelni.

Az inkubátorba az 1500 gramm alatti csecsemők kerülnek, számukra a biztonságot adó közeg olyan, mint a paradicsomoknak a melegház Fotók: Szendi Péter

Melegség és szeretet árad a falakból, inkubátorokban fekvő apró csodalények mellkasa emelkedik fel és alá. Az egyik sarokban lévő inkubátorban pici rózsaszín takaró őrzi új lakóját. Mellélépünk, s mintha megérezné a közelséget, azonnal kinyitja szemeit. Ásít egy nagyot, majd a szája elé, utána pedig felénk emeli törékeny ujjait. Bárcsak segíthetnénk neki a küzdelemben, fogalmazódik meg bennünk. Nem foghatjuk a kezét, de mégis tehetünk együtt azért, hogy az ő és társai küzdelmét megkönnyítsük.

Számlaszámunk: 10300002-10583135-49020102. Számlavezető bankunk az MKB Bank. A közleménybe írják be, hogy adomány.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!