Hírek

2013.11.20. 19:29

Megjelent a TOP 100

Szombathely – Csütörtökön mutatták be a megye legnagyobb adófizetőiről és a helyi gazdaság helyzetéről szóló TOP 100 kiadványt.

Kupi Györgyi

A megye gazdasági életének meghatározó szereplői, politikusok, és a gazdasággal szoros kapcsolatban lévő hivatalok képviselői előtt mutatták be a TOP 100 Vas megye gazdasága 2012 című kiadványt, amely a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK), a Nemzeti Adó és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Vas Népe együttműködésében készült el.A magyar és angol nyelvű kiadvány – a tavalyi első megjelenés után most második alkalommal – mutatja be az előző év megyei gazdasági eredményeit, és a legnagyobb adózóit.

Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője, a rendezvény házigazdája köszöntőjében utalt a tavalyi kiadvány sikerére, és arra, hogy a kiadvány szervezése során jó volt a meghatározó cégek vezetőjével találkozni, és meggyőzödni arról, hogy a lap és a gazdaság szereplőinek közösek a céljaik.

V. Németh Zsolt államtitkár és Harangozó Bertalan vasi kormánymegbízott lapunk főszerkesztőjének, Halmágyi Miklósnak és Kázmér Juditnak, a Pannon Lapok Társasága ügyvezetőjének társaságában (Fotó: Ohr Tibor)

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Saint-Exupéryt idézte: „Mi felnőttek különösen szeretjük a számokat.” Hozzátette: „A gazdaságban a számok különösen fontosak, ezek mutatják, hogy mire számíthatunk, mivel kell számolnunk, és kivel számolhatunk. Harangozó Bertalan, a vas megyei kormánymegbízott utalt arra, hogy a TOP 100-ban a vasi vállalatok teljesítménye, erőfeszítése és ennek eredménye mutatkozik meg, és ez az eredmény az országos GDP-nél magasabb. A VMKIK elnöke, Kovács Vince a számoknál maradva említette, hogy tavaly a kis és középvállalkozások teljesítménye nőtt a vasi gazdaságban.

A kamara a lobbitevékenységével egyebek mellett szeretné elősegíteni hogy kkv-k forrásokhoz jussanak, és mivel az innovációban nem áll jól a megye, egy munkatársat foglalkoztatnak kifejezetten ennek a tevékenységnek az elősegítésére.Király Miklós, a NAV Vas megyei Adóigazgatóságának igazgatója kijelentette, hogy a NAV számára is öröm, hogy részt vehetett a TOP 100 szerkesztésében. A kiadvány hozzájárul az adótudatosság és a pénzügyi kultúra erősítéséhez, és ahhoz, hogy a közvélemény megismerje, mely cégek azok akik a legtöbbet és a legkorrektebben járultak hozzá a közösség gyarapodásához. 

A nemzetközi gazdasági helyzetet elemezte és helyezte el ebben az országot Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke. Jó hír a megyében meghatározó szerepet játszó járműiparnak, hogy ez az ágazat a nyár vége óta pozitív irányba mozdult el a világpiacon.Három, a TOP 100 kiadványban szereplő cég vezetője is megszólalt a rendezvényen.



A megye legnagyobb adófizetője, az LuK Savaria Kft. pénzügyi és kontrolling vezetője, Gáspár Attila a cég fejlődését ismertette. Ebből megtudtuk, hogy nem csak a megyében szerepel nagy súllyal a vállalat, hanem az LuK-csoporton belül is: a kétmilliárd eurós árbevétel egynegyedét termeli a szombathelyi társaság, és a fejlesztéseknek köszönhetően ma már nemcsak összeszereléssel foglalkoznak, hanem a nyersanyagból minden alkatrészt itt állítanak elő.

A MAM Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője, Kiss Katalin vázolta, hogy hogyan lett a vaskeresztesi  téesz egyik épületében, nyolc fővel kezdő vállalkozásból a babaszájápolásban prémium terméket előállító 357 főt foglalkoztató cég (a toplistán a 39.) Az igazgató szerint ebben jelentős szerepe van magának a terméknek, a szép környezetnek és a vállalat dolgozóinak is, akik jól érzik magukat a munkahelyükön.

Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. (a listán 77.) igazgatója a fürdő és az önkormányzat szoros együttműködésében látja a fürdő jó eredményének kulcsát. Az innováció, a jó csapat, a minőségi munkaerő mellett annak is nagy szerepet tulajdonít, hogy a döntéshozók, politikusok hagyták dolgozni: „Egy vezetőnek vagy bizalmat kell adni, vagy el kell tőle köszönni...” – mondta. A találkozó nemcsak protokolláris esemény volt, hanem a gazdasági élet szereplőinek kötetlen beszélgetésére is alkalmat adott, melyet – a névjegykártyacseréket látva – ki is használtak a jelenlévők.  

SZERINTEM
Az újságíró véleménye

Virilisek. Így nevezték régen a városok legnagyobb adófizetőit, akiket különösen nagy becsben tartott a közösség. Mára ez a kifejezés eltűnt, és ugyan különleges jogok már nem illetik meg azokat, akik a közösség kasszájába a legtöbbet teszik, a számontartásra mégis érdemesek. Ennek egyik lehetséges formája az a kiadvány, amely most a nyilvánosság elé került. A vállalatok vezetői mind mást emeltek ki a siker kulcsaként, hiszen mások az adottságaik lehetőségeik, piaci helyzetük, de mindegyikük hangsúlyozta: az eredmények nem jöhettek volna létre kollégáik, a munkavállalók elhivatottsága és szakértelme nélkül.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!