Hírek

2013.11.12. 16:00

Nincs szó hulladékégetőről

Szombathely - Tovább borzolja a kedélyeket a Nárai határába tervezett hulladékégető híre, pedig nincs szó ilyen beruházásról.

Kupi Györgyi

– Nem tartjuk részünkről időszerűnek ilyen hulladékégető megvalósítását, mivel sem anyagi, sem pedig előkészítettségi foka nem olyan mérvű, mely lehetővé tenné egyáltalán a tervezését is – közölte érdeklődésünkre Mészáros György, a Megoldás Kft. ügyvezetője, majd így folytatta: – Egy baráti beszélgetés alkalmával felmerült annak a kérdése, hogyan lehetne megoldani azt, hogy a komposztálás – a Vasivíz telepén – téli üzemben is zavartalanul történjen. (A mikroorganizmusok működéséhez bizonyos hőre van szükség.) Problémát jelent, hogy a komposztáló telephely infrastruktúrájából jelenleg a tüzelőanyag hiányzik. Egy olyan megoldást vázoltam fel, amikor is egy hőt termelő berendezéssel hőmennyiséget lehetne előállítani, ami biztosítja mínusz hőmérsékleten is a komposzt előállításának folyamatát: az égető berendezés folyékony tüzelőanyag felhasználásával állítaná elő a hőt. Az égető berendezés tartályos gázzal elindítható, majd folyékony hulladéktüzelő anyaggal az égés folyamatosan fenntartható. A keletkezett nagyobb hőmennyiség hasznosításának egyik módja lehet a hulladékok égetése. Ehhez már nagyobb helyigényre van szükség, a jelenlegi telephelyen kívül kb. 3 ezer négyzetméterre. A hulladékégetésből származó hőmennyiséggel elektromos áram állítható elő, ezért célszerű lenne bevonni a lakosság elektromos árammal történő ellátásába – a távolság miatt Nárai települést érintené – a lakosság körülbelül 30-40 százalékos megtakarítás érhetne el. A fenti gondolatot vázoltam Nárai polgármesterének is, minden tervezési és megvalósítási ígéret nélkül. A polgármester még nem látott hulladékégetőt, ezért egy külföldön már megépült égető tervét küldtem el részére, melynek megvalósítása kb. 3 milliárd forintba került – folytatta. Tehát nem egy nárai határában készülő égetőmű tervét látta a polgármester – mert ilyen nem létezik

Az igazgató hozzátette, hogy egy égetőművet nem lehet a lakosság vagy helyi döntéshozók háta mögött, a nyilvánosság kizárásával létrehozni. Több jogszabály írja elő, hogy milyen műszaki,  jogi,   környezetvédelmi előírásoknak megfelelően lehet megvalósítani egy ilyen beruházást, és ezek betartása előírja a tájékoztatást is, a civil szervezetek és a lakosság bevonását. Az engedélyező hatóságok is értesítik a lakosságot, ha bárki hasonló beruházást szeretne megvalósítani. Egy erőmű létrehozása és működése is szakmai kérdés, folyamatos ellenőrzés mellett történik, és a nyilvánosság is bármikor kaphat tájékoztatást az őt érdeklő adatokról. A szakemberek ezt tudják, ám a lakosságnak vannak aggályai, melyek leginkább ismerethiányból fakadnak. Nemrég indult újra a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány Környezetvédelmi klubja. Érdeklődés esetén foglalkozhatunk a témával. Ha erre van igény, jelezzék – mondta Mészáros György.

A VASIVÍZ ZRt. az alábbi tájékoztatást adja:

Mészáros György azzal a szándékkal kereste fel Dr. Kohuth Viktort, a VASIVÍZ ZRt. vezérigazgatóját, hogy helyszínt keressen egy esetleges hulladékégető számára. Hivatkozott egy önkormányzati határozatra, mely egy potenciális helyszínként Szombathely külterületét jelöli meg. A megbeszélés során a komposztáló telep, mint egy lehetséges helyszín merült fel, konkrét tervek, elképzelések nélkül, azonban a témában nem született megállapodás a Megoldás Kft. ügyvezetője és Dr. Kohuth Viktor között.

A VASIVÍZ ZRt. elsődleges feladata a vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés és –tisztítás, minden jelentős beruházást a tulajdonos önkormányzatainak tájékoztatása mellett érvényesít.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a VASIVÍZ ZRt. semmilyen hulladékégető megépítését nem tervezi, sem a már meglévő komposztáló telepen, sem máshol, hiszen a szennyvíztisztítás és komposztálás jelenleg is teljes mértékben megfelelően működik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!