Hírek

2013.11.10. 18:21

Programok, rendezvények Vas megyében november 11-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 11-től. Böngésszen, és válogasson!

vaol.hu

NOVEMBER 27.

A szemlélet: új Morvay-könyv

Szombathely - A szemlélet címmel írt új könyvet dr. Morvay Frigyes főorvos, a Városháza egészségügyi irodájának korábbi vezetője . Átfogó művében 7 tanulmány szól az emberről, átszűrve a szerző látásmódján. A könyvet november 27-én 14 órakor mutatják be Budapesten, a Polgárok Házában (Visi Imre ut 6.). A ma már nyugdíjas háziorvos mögött 45 év praxis áll, ez adott alapot ahhoz, hogy kifejtse elemző gondolatait.

 

NOVEMBER 26.

Marosits igénye: jelet hagyni

Szombathely - Marosits József „Jelet hagyni" című művészeti, önéletrajzi illetve dokumentum jellegű kötetét november 26-án, kedden 17.30-tól mutatják be a Pistons Pubban. A bemutatón Németh Judit színművész Marosits-verseket olvas fel, Kiss Gergő a hangulathoz illő zongoradarabokat játszik. Az alkotót Tóth Csaba kérdezi.

Karácsonyi képtári tárlat

Szombathely - Ismét megrendezik a karácsonyi tárlatot a képtárban. Az elsődleges cél az, hogy a vasi, szombathelyi művészek elhozhassák friss munkáikat. A Szombathelyi Képtár Új karácsonyi tárlat címmel ismét „gyűjtést" hirdet. A gyűjtés ezúttal a művek behozatalára utal: november 26-án és 27-én, mindkét napon délelőtt 10-től délután 4 óráig várják a vasi, szombathelyi képzőművészeket – természetesen azon műveik társaságában, amelyeket szívesen látnának viszont a karácsonyi bemutatón. A kiállítás célja, hogy a széles nyilvánosság elé tárja, mi mindennel foglalkoztak az elmúlt években a művészek. A jelentkezés feltételei a www.képtar.szombathely.hu oldalon megtalálhatók. A közönségnek pedig nincs más dolga, mint várni az ünnepélyes megnyitót, amelyre várhatóan december 5-én kerül sor. Nem is kell karácsonyig várni: a Mikulás puttonyából kerül elő a meglepetés.

Testképek Rodinre hangolva

Celldömölk - Újabb kortárstánc-előadás felbukkanása várható, ezúttal Celldömölkön, a Soltis Lajos Színházban. A budapesti Góbi Rita Társulat november 26-án 19 órakor lép fel a kamaraszínházban Fehér fal című kortárstánc-előadásával, amelynek alcíme úgy szól, hogy „Testképek Rodinre hangolva". A táncművészek: Góbi Rita, Sinthavong Zsófia, Samu Kristóf, Mészáros Attila. Zene: Gáspár József, jelmez: Andrea T. Haamer. Koreográfia: Góbi Rita. Produkciós partner: PerformanceSirkus (Helsinki). A Góbi Rita Társulat 2006 óta van jelen a kortárs tánc, a performansz és a színház világában.

 

NOVEMBER 25.

Irtják Szombathelyen a patkányokat

Szombathely - November 25--e 29-e között patkánymérget helyeznek ki a város több pontján. November 25-én és 26-án a Perint-, Gyöngyös- és Arany-patak sávjánál, valamint a Csónakázó tónál és környékén teszik ki a mérget. November 27-e és 29-e között pedig a Derkovits, a Joskar Ola, az Ifjúsági lakótelepeken, valamint a Gayer, a Puskin, a Múzeum, a Pelikán, a Szent István és az Ezredévi Parkban rakják ki a mérget.

Refektórium: hangverseny

Szentgotthárd - Martin Prettenhofer zongoraművész ad koncertet a Refektórumban november 25-én 18 órától. Martin Prettenhofer a Grazi Zeneművészeti Egyetemen a különleges tehetségek iskolájában tanult. 2008-ban szerezte diplomáját.

 

NOVEMBER 23.

Zenés est az arborétumban

Szombathely - A bőségnek sok arca van: az anyagi gazdagság csak az egyik összetevője. A jó egészséget, az erőt, az életkedvet, a kapcsolatok kiteljesedését, az érzelmi és a lelki kiegyensúlyozottságot, a jó közérzetet és a gondolatvilág békéjét is magában foglalja. Bagdi Bella életmódfejlesztő énekesnő őszi turnéja alkalmából november 23-án a bőség megteremtéséről tart egy életigenlő, motiváló zenés előadást a Kámoni Arborétumban.

Visszacsábítják a diplomásokat

Szombathely - Az önkormányzat 2011. április 16-án hirdette meg először a Szombathely visszavár programot. A cél az volt, hogy a Szombathelyen érettségizett diákok felsőfokú tanulmányaik után térjenek vissza szülővárosukba. Idén ősszel hatodik alkalommal, november 23-án várják a felsőoktatásban tanulókat a cégek képviselői.

 

NOVEMBER 22.

Érkezik a Kiev City Balett - Hattyúk tava – legnagyobb klasszikus táncmű a sportházban

Szombathely - A Hattyúk Tava című produkciót mutatja be a Kiev City Balett társulat november 22-én az Agora Művelődési és Sportházban. Az előadásra a Vas Népe szombathelyi ügyfélszolgálati irodájában is vásárolhatók jegyek, a Vas megye kártyával rendelkezők kedvezményt kapnak az árból. A világhírű Kiev City Balett Közép Európában turnézik, ezúttal Magyarországra, sőt Szombathelyre is ellátogat, hogy bemutassa a Hattyúk tava című előadását, amely a balett történelem legnagyobb klasszikusa. A Kiev City Balett számos elismerést tudhat magáénak. A közel kétszáz évvel ezelőtt megalakult Kijevi Állami Színház kiváló táncművészei évről évre kiemelkedő és profi produkciókkal örvendeztetik meg a közönséget. A méltán híres társulatot most a Hattyúk Tavában láthatjuk kiteljesedni, megcsodálhatjuk a felülmúlhatatlan táncművészek tánctudását. A több mint 40 főből álló csapat ebben az évben közel 50 alkalommal lép fel Közép Európában. Az együttes egy rövid bemutatkozás erejéig már 2012-ben látható volt Magyarország 5 nagyvárosában, de a hatalmas sikernek köszönhetően most újra megtisztelnek minket jelenlétükkel. A táncművészek szakmai tudását mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Oroszország és Ukrajna legjobb mestereinek tanítványai alkotják a csapatot, akik csak egy hosszas előválogatás után lehettek tagjai ennek a neves együttesnek. A tánctársulat hazai szereplői mellett a külföldről (Japán, USA, Grúzia,) érkezett legkiválóbb táncos szólisták közreműködnek az együttesben.

Új verseskötetet mutatnak be

Szombathely - Böröczki Mihály Irkalapok című kötetét mutatják be november 22-én 17 órától a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Ismét vendég az alkotmánybíró

Vép - A Közéleti  teadélután vendége lesz ismét dr. Kiss László alkotmánybíró november 22-én este hatkor humoros jogi esetekről beszél a művelődési házban.

 

NOVEMBER 21.

A tengerentúl egyházától

Szombathely - Tanuljunk-e a tengerentúl egyházától? címmel rendez előadást a Keresztény értelmiségiek Szövetsége november 21-én, csütörtökön 18.30-tól a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karon. A téma: fejlődés, krízis, válaszok, kanadai helyzetkép, az észak-amerikai tapasztalatok összegzése.

Verseny: éltető elemünk a víz

Szombathely - Az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolája november 21-én, csütörtökön 14.30 órai kezdettel immár 21. alkalommal rendezi meg a „Barátod a természet – Az egészség érték" című vetélkedőjét az iskola aulájában a város alsó tagozatos kisdiákjai számára. A három fős csapatok „éltető elemünk: a víz" témakörében mérhetik össze tudásukat. A versenybe benevezett csapatok előzetes feladatként PET palackokból és kupakokból készítenek alkotásokat. A vetélkedő előkészítését, lebonyolítását idén is segítik a rendőrség.

Képtár: Masszi Ferenc tárlata

Szombathely - Masszi Ferenc: Kísértések című kiállítása november 21-én, csütörtökön 17 órakor nyílik a Szombathelyi Képtárban. Köszöntőt mond: Cebula Anna igazgató. A kiállítást megnyitja: Szipőcs Krisztina művészettörténész. Közreműködik: Koller László szobrászművész.

Nyílt nap lesz a Rázsó suliban

Körmend - A Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskolában november 21-én 11 órai kezdettel tartanak nyílt napot.

 

NOVEMBER 20.

Zárul az Éhen-emlékév

Szombathely - November 20-án, Éhen Gyula születésének 160. évfordulóján zárulnak az emlékév eseményei. A jubileum kapcsán az idei programokra, közte egy filmszemlére, tudományos konferenciára, előadásokra és helytörténeti vetélkedőkre 1 milliós pályázatot nyert a várostól az Éhen Gyula Kör, a vasi TIT Egyesület és a megyei Levéltár. Az emlékév zárása november 20-án, az Éhen Gyula szobornál 16.30-kor megemlékezéssel indul. Itt beszédet mond dr. Puskás Tivadar polgármester és Kozma Gábor, a kör elnöke. A program a Nyitra Utcai Általános Iskolában folytatódik, ahol az Éhen Gyula városi iskolai vetélkedő eredményhirdetésére, a jutalmak átadására kerül sor. Ezután az iskola diákjainak színi előadását nézhetik meg a vendégek egy korabeli városi tanácsülés nyomán. Az emlékév ünnepélyes bezárásaként Lazáry Viktor alpolgármester mond beszédet.

Hegyháti Közkincs Kerekasztal

Petőmihályfa - A Hegyháti Kistérség ezúttal Petőmihályfán rendezi a Kulturális Közkincs Kerekasztalt november 20-án 16 órától. A programban néhány helyi „közkincset" néznek meg a résztvevők, akiket Molnár Katalin köszönt, majd bemutatja a községet, szervezeteket, B.Pásti Rita a szüretről beszél, majd a Hegyháti Toborzóra reagálnak az érintettek, és annak értékeit tudatosítják egymásban. Gyülekező 15,30-kor a petőmihályfai kultúrháznál.

 

NOVEMBER 19.

A joghurtgyártásról az iskolában

Szombathely - A Neumann János Általános Iskolában több mint 10 éves múltra tekint vissza a novemberben megrendezett „Egészség nevelési hónap" projekt. Az idei programok jelmondata: „Ételed az életed". Ennek jegyében november 19-én reggel 9-től 15 óráig interaktív játékokkal felszerelt sátorban ismerkedhetnek a gyerekek a joghurtgyártás lépéseivel.

Segíteni a mosolyért

Szombathely - Közös előadásra készülnek Rum-kastély lakói Radics Gigivel és a Savaria Szimfonikus Zenekarral. „Segítsünk egy mosolyért" - e mottóval rendezik meg az előadást november 19-én 17 órai kezdettel a Bartók Teremben. A fellépők maguk a Rum-kastélyban nevelkedő gyerekek lesznek, produkciójukhoz több számnál csatlakozik a Savaria Szimfonikus Zenekar, és az együttessel már többször együttműködött Radics Gigi, aki elsőre igent mondott Mérei Tamás felkérésére. A bevételből a régi mosodaépület felújítását szeretnék befejezni, ahol mozgásterápiához használható termet alakít ki a Csigabiga Alapítvány. Ehhez körülbelül félmillió forint hiányzik.

Papp János zarándoknaplója

Celldömölk - „Ha menni kell – El Camino" címmel hangzik el Papp János színművész zenével, versekkel valamint képekkel kísért zarándoknaplója november 19-én, kedden délitán 17 óra 30 perctől a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics könyvtárában. A program a Vas megyei könyvtárellátási szolgáltató rendszer közreműködésével jöhet létre.

 

NOVEMBER 18.

A legerősebb műhely - A szemlén három előadás a Mesebolté

Szombathely - Fesztiválra utazik a Mesebolt Bábszínház Madarak voltunk, a Tá-Ti-Ti, és a Pinokkió című előadása.Nézz egy nagyot! címmel rendezik meg november 18-24. közt a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban. Ez az ország legnagyobb, átfogó képet adó, a hagyományos előadásokat és az új törekvéseket is bemutató rendezvénye. A programban 22 előadás szerepel.Ebből 3 a Mesebolté. Sándor L. István kritikus szerint jelenleg „a legerősebb műhely a szombathelyi Mesebolt."

Lelkészségi programok

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ (SEK) Katolikus Egyetemi Lelkészsége november 18-án, hétfőn 18 órakor a SEK Dísztermében „Az Egyház a szeretet története" (Ferenc pápa) – Előadássorozatának következő programját tartja. Dr. Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele „Az ember, akit az egyház gazdagít. A keresztény emberkép" címmel tart előadást. A sorozat november 21-én csütörtökön 18 óra 30 perckor a SEK D-épületének nagyelőadójában folytatódik. Itt Kürnyek Róbert (teológus tanár) „Tanuljunk-e a tengerentúl egyházától? Fejlődés, krízis és válaszok: kanadai helyzetkép" címmel tart előadást.

Hétfőn tartják fogadóóráikat

Szombathely - A megyeszékhely három városi képviselője is fogadóórát tart hétfőn. Lendvai Ferenc, a 9. számú választókerület képviselője hétfőn 16–17 óráig a Városháza földszinti tanácskozó termében tart képviselői fogadóórát. Horváth Csaba, a 4. számú választókerület képviselője hétfőn 17–18 óráig a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában képviselői fogadóórát tart. Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő hétfőn 16–17 óráig az LMP szombathelyi irodájában (11-es Huszár út 3.) tart képviselői fogadóórát.

 

NOVEMBER 17.

Jótékonysági hangverseny

Kőszeg - A kőszegi plébánia és a helyi karitász csoport vasárnap 17 órától a Jézus Szíve Plébániatemplomban tartja hangversenyét Szent Erzsébet és Szent Cecília tiszteletére. Az egyházzenei áhítat bevételét a kőszegi rászorulók karácsonyi ajándékozására szánják.

Románok zarándoklata

Celldömölk - Vasárnap este egy román nyelvű római katolikus zarándokcsoport érkezik Celldömölkre, a híres Mária kegyhelyre. Az este 6 órakor kezdődő szentmisén vesznek részt, azon román nyelven imádkoznak és énekelnek.

Jótékonyság a templomban

Sorokmajor - A sorokmajori Jézus Szíve Templom Egyházközsége, valamint a helyi Szív–Hang Énekkar november 17-én, vasárnap 15 órakor jótékonysági műsort ad a sorokmajori Jézus szíve templomban (Szombathely, Halastó út.). Az önkéntes adományokat az épülő közösségi ház befejezésére fordítják.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt >>>

 

NOVEMBER 16.

Elmarad a mai Republic koncert

Szombathely - A szombat estére az Agora – Művelődési és Sportházba meghirdetett Republic 67 koncert technikai okok miatt elmarad. Az új időpont december 30. hétfő 19 óra. A helyszín változatlan. A már megváltott jegyek érvényesek vagy visszaválthatók a vásárlás helyszínén.

Jubilál a bababörze

Szombathely - Meglepetésekkel is várják szombaton az öt éve életre hívott babaholmi-börze szervezői a rendezvényre látogatókat. Kismamák és védőnők fogtak össze öt évvel ezelőtt, hogy megszervezzék az első bababörzét, ahol használt gyerekholmik, ruhák, cipők, játékok cserélhetnek gazdát. Azóta számos programmal bővítették a rendezvényt, amire most már évente többször is kilátogathatnak az érdeklődők. Holnap kilenc órától délig az oladi általános iskola tornatermében válogathatnak. Tíz órakor meglepetésműsor, majd születésnapi tombola lesz, a családokat érintő támogatásokról a Vas Megyei Kormányablak munkatársai tájékoztatnak, s gyűjtést is tartanak az Egyházmegyei Karitász javára.

Szentmise lesz jeltolmácsolással

Szombathely - Siketek és hallássérültek szentmiséje lesz jeltolmáccsal november 16-án, szombaton 15 órakor a Kálvária templomban. A szentmisét Tibola Imre nagyprépost mutatja be. A szertartás után a megjelenteket a Kálvária templom karitász csoportja agapéra várja majd.

Szentmise az elhunytakért

Szombathely - A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a fegyveres és rendvédelmi szolgálatot teljesítő, valamint a nyugállományú szervezetekkel közösen, szombaton 10 órakor szentmisét szolgáltat a szolgálati idő alatt és nyugállományban elhunyt bajtársak, bajtársnők, valamint elhunyt hozzátartozóik emlékére a szombathelyi Székesegyházban.

Kézműveskedés gyerekeknek

Szombathely - Márton napi játszóházat rendeznek az Oladi Általános Iskolában (Simon I. u. 2.) november 16-án, szombaton 15 órától. A kézműves játszóházban bábkészítés várja a gyerekeket, majd 17.30-kor lampionos séta lesz a Kiserdőben.

Nemzetközi Kórusfesztivál

Szombathely - A Szombathelyi Erkel Kórus a Don Bosco Művelődési Házban rendezi a VII. Nemzetközi Kórusfesztivált szombaton 17 órától négy vendégkórussal.

Közlekedésbiztonsági felülvizsgálat

Szombathely - A féket és a lengéscsillapítót is vizsgálták a Közlekedési Felügyelőség munkatársai szombaton. A díjmentes akció keretében bárki bevihette személygépkocsiját, hogy azt az őszi-téli időszakra felkészítsék. Megfelelő műszaki állapot esetén – a vizsgadíj befizetése mellett – az autósok kérhették a műszaki vizsgát is az állomáson. A szakemberek tapasztalatai szerint a tulajdonosok lelkiismeretesek és a vizsgált járművek jó állapotban vannak.

Citerások találkozója

Táplánszentkereszt - Szombaton, a Németh Lajos Emléknapon lesz a citerazenekarok találkozója Tápánszentkereszten a Jókai Mór Művelődési Házban. A programban 15 órakor megkoszorúzzák Németh Lajos emléktábláját, majd a hivatalos megnyitó után fellép a cserszegtomaji Kék Balaton Citerazenekar, a táplánszentkereszti Rutafa Énekegyüttes, a Nicki fergeteg Néptáncegyüttes és a sopronkövesdi Kövirózsa Citerazenekar. A szünet után a Kemenesmagasi Citerazenekart láthatjuk, majd Cservék Lászlót és citerásait, a Boglya népzenei együttest és a helyi Tavaszi Szél Citerazenekart.

Modern jazz a határon át

Rábakeresztúr - A Rábafüzessel szomszédos Heiligenkreuz hónapról hónapra igényes zenei rendezvényeknek ad otthont. November 16-án, azaz jövő szombaton a modern jazz magyar képviselője, Grencsó István lép fel a Pummerben. A szaxofon hangja ez alkalommal elektronikával párosul, Tigrics (Bereznyei Róbert) jóvoltából. Decemberi előzetes: újabb magyar jazz banda érkezik, a budapesti Jü.

Dark

A Pistons Pub Padlásán, szombat este tíz órától a Savaria Depeche Mode Fan Club vendégeként a francia dark electro zenekar, a Dolls Of Pain mutatja be Déréliction című új lemezének anyagát.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt >>>

 

NOVEMBER 15.

Rózsák tövis nélkül: kiállítás

Szombathely - Geszler Mária Munkácsy-díjas keramikusművész és Tóth Lívia DLA, textiltervező iparművész „Rózsák tövis nélkül" című kiállítása nyílik november 15-én, pénteken 17 órakor a Vitalitas Galériában Zsámbéky Monika művészettörténész bevezetőjével.

Kálmán búcsúzik - Még egyszer pályán a Falco kapitánya

Szombathely - Pénteken búcsúztatják a profi játékkal idén felhagyó Kálmán Lászlót. A Falco KC legendás kosarasát a szövetség, a klub, a város vezetői, és a szurkolók is köszöntik. Részletek itt >>>

Menyegzői fotók tárlata

Répcelak - A településhez kötődő, ötven évnél régebbi, esküvői, lakodalmi fotókból állított össze tárlatot a Répcelakért Közhasznú Egyesület. Az Emlékek című kiállítást november 15-én este fél hétkor ajánlja az érdeklődőknek Bokányi Kálmánné elnökségi tag. A helyszín a művelődési ház.

Témahéten vár a Jurisics-vár

Kőszeg - A Királyi Városnaphoz kapcsolódva iskolásoknak, családoknak szóló rendezvénysorozat színhelye a vár. Ünnep-Vár címmel november 15-éig témahetet rendeznek a Jurisics-várban. Naponta más-más iskola diákjai ismerkedhetnek a történelemmel a Királyi Városnaphoz kapcsolódó rendezvénysorozaton. Történelmi előadás, viselet bemutató, életmód előadás, íjazás és fegyverforgatás, közös „kapitányi" ebéd, képzőművészeti előadás és idegenvezetés képezi a napi programot, melyben elsőként a Béri Balog Ádám Általános Iskola diákjai vettek részt. Természetesen a program illeszkedik a szépen megújult Jurisics vár működtetésének koncepciójához, ezáltal közvetlen, mozgalmas és emlékezetes élményeket kínál legfőképpen a gyerekeknek, az iskolásoknak, de szüleiknek, a családoknak is.

Ausztriai munkavállalóknak

Kőszeg - Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak egy határon átnyúló projekt (IGR), valamint illetékes osztrák és magyar hatóságok adnak tájékoztatást az ausztriai családi juttatásokról pénteken 17 órától, a Jurisics-várban rendezett fórumon. Az előadás után személyes tanácsadásra nyílik lehetőség, lesz gyermekfelügyelet is.

Információs nap lesz civileknek

Kőszeg, Csepreg - A Vas Megyei Civil Információs Centrumot működtető Hegypásztor Kör szervezte információs napok pénteken Kőszegen és Csepregen folytatódnak. Az előbbi városban négy órakor a Borok Háza, Csepregen este hatkor a Petőfi Sándor Művelődési és Sportház, Könyvtár lesz a helyszín. Napirenden szerepelnek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi működési és szakmai pályázatai, bemutatják a résztvevőknek a pályázati kiírást és útmutatót, továbbá az elektronikus pályázati rendszert (EPER).

Lakossági fórum pénteken

Egyházasrádóc - Bana Tibor, országgyűlési képviselő pénteken 18 órakor lakossági fórumot tart a Kossuth Lajos út 124. szám alatt.

Hétvégi sportprogramok Vas megyében

Vas megye - Változatos kikapcsolódást kínál a hétvégi sportprogram Vas megyében: kosárlabdától a tekén át a fociig lesz minden. Részletek itt >>>

 

NOVEMBER 14.

Még senki sem látta

Szombathely - Csütörtökön rendezik a 40 éves Agora Savaria Filmszínház jubileumi ünnepét, ahol Bódy Gábor Psyché című filmjét is vetítik. 14 órától a 20 éves Nemzeti Kulturális Alap igazgatósága tart tájékoztatót a programjaikról, a jogszabályváltozásokról, az aktuális pályázati felhívásokról, a regisztrációs eljárásról és az online pályázati rendszerről. 16 órakor kezdődik az Agora Szalonban az Art Mozi Egyesület szakmai programja:a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Nemzeti Filmiroda és az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatója. 18 órakor kezdődik az ünnepi program a moziban: dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntője és dr. Fűzfa Balázs szakmai bevezetője után Bódy Gábor: Psyché című filmjének rendezői változatát vetítik, amit még senki sem látott. Bódy Gábor rendező úgy halt meg, hogy azt hitte, ez a változat már nincs is meg, elveszett. Különleges alkalom lesz tehát a ma este, igazi mozitörténeti ritkaság, ráadásul a film festőien gyönyörű. 18.30-kor kezdődik a 90 perces első rész, 15 perc szünet után 20.15-től a 70 perces második rész, majd 10 perc szünet után 21.35-től a 90 perces harmadik rész. 20 órától az Agora Szalonban az Art Mozi Egyesület szakmai programja indul, a témák: Hogyan tovább hagyományos mozik? , Alternatív tartalmak a mozikban. Bemutatkozik az Agora Savaria Filmszínház, a 100 éves szentgotthárdi Kossuth Filmszínház és a celldömölki KMKK Artmozi.

Arab éjszaka újra meg újra

Szombathely - A Weöres Sándor Színház bérleten kívüli kínálatában mutatta be a népszerű kortárs német szerző, Roland Schimmelpfennig Arab éjszaka című drámáját, az előadást Czukor Balázs rendezte, a színen Alberti Zsófival, Fekete Lindával, Kovács Gergővel, Kelemen Zoltánnal, Avass Attilával; Lévai Tímeával, Korponay Zsófival, Poppre Ádámmal. A különleges színházi megoldásokat és valódi kortárs problémákat fölkínáló, egyszerre ríkattató-nevettető előadást a nagy közönségsikerre való tekintettel újra meg újra műsorra tűzi a színház: legközelebb november 14-én 19 órától. A helyszín a stúdió; részben legalábbis.

Bemutatkozik a KMKK-artmozi

Celldömölk, Szombathely - Az Agora – Szalonban csütörtökön 20 órakor lesz az a program, amelyen a Savaria filmszínház, a szentgotthárdi mozi és a celldömölki artmozi mutatkozik be.

Képek, grafikák a Castrum Galérián

Vasvár - Nemcsics Ákos festő grafikáiból és festményeiből nyílik kiállítás „Gyökerek és gyümölcsök" címmel a Castrum Galérián november 14-én 17 órakor. Köszöntőt mond Kovács Tilda polgármester és Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális központ igazgatója. A térlatot megnyitja dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, közreműködnek a versmondók. A kiállítás december végéig látható.

Gyermek és felnőtt színházi előadások

Vasvár - A gyermek színházbérletben a Mesebolt Bábszínház Galuska László Pál: Madarak voltunk című darabját játssza november 14-én 10 órától és 14.30-tól. A felnőtt színházbérletben november 16-án 19 órakor kezdődik Jordán Tamás stand up estje „Széllel szembe – poénok és poémák" címmel.

Civil Információs Centrum alakul

Vasvár - A Vas Megyei Civil Információs Centrumot működtető Hegypásztor Kör információs napot rendez november 14-én 17 órakor a kulturális központban. Téma: a Nemzeti Együttműködési Alap 2014. évi működési és szakmai pályázatai. Bemutatják a pályázati kiírást és az útmutatót, valamint az elektronikus pályázati rendszert (EPER). A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Nyitott Tanulási Központ nyílik

Vasvár - Nyitott Tanulási Központ nyílik Vasváron is, mint Magyarország összesen 50 településén. A vasvári központ helye a Járdányi utca 6. szám alatt lesz, a megnyitó pedig november 14.-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor. A program célja a felnőttek élethosszig tartó tanulásba való bevonása, hogy nagyobb esélyük legyen a foglalkoztatottság területén.

Gyökerek és gyümölcsök

Vasvár - A Csipkereken sok időt töltő Nemcsics Ákos grafikáiból és festményeiből nyílik kiállítás csütörtökön 17 órakor a Nagy Gáspár Kulturális Központ Castrum Galériáján Gyökerek és gyümölcsök címmel. A tárlatot dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitja meg, a művek december végéig lesznek láthatók.

Könyvbemutató és kiállításmegnyitó

Sárvár - Horváth József Ragadványnevek Sárváron című könyvét csütörtökön 17 órakor mutatják be a Nádasdy-vár házasságkötő termében. A kötetet dr. Vörös Ferenc egyetemi tanár ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Pénteken 17 órakor a városi könyvtárban kiállítás nyílik. A Polgár Zsolt gyűjteményéből összeállított tárlat címe: Sárvári emlékek VI.

Diabétesz világnap

Őriszentpéter - November 14-én 17 óra őriszentpéteri Művelődési ház. Őriszentpéteren a Diabetes Világnapja alkalmával Cukorbetegek klubja alakul. Az érintettek tájékoztatást, segítséget kaphatnak betegségük kezelésére, életmód változtatásra, programok és lehetőségek jobb megismerésére az egészség érdekében. Szakemberek segítenek és várják a jelentkezését annak, aki érintett a cukorbetegségben, szív-érrendszeri szövődményeiben. Azokra is számítanak, akik még egészségesek, de szeretnének többet megtenni a minél hosszabb egészséges életért.

 

NOVEMBER 13.

Falu-képek és szóképek

Szombathely - A 40 éves Vasi Skanzen tiszteletére nyílt kiállításban beszélgetést rendeznek szerdán 17 órakor a Savaria Múzeumban dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, dr. Horváth Sándor néprajzkutató és dr. Illés Péter néprajzos-kultúrantropológus, a kiállítás rendezője részvételével. A Savaria Múzeumban látható „Falu-Képek" című kiállítás fotók és irodalmi ideák ütköztetésével idézi meg a vasi falvak 1950 előtti, mára letűnt, hagyományos arculatát.

A nyelv napja az Iseumban

Szombathely - Az Iseumban tartják a magyar nyelv napját szerdán 15 órától. A felolvasó ülésen Fűzfa Balázs „a nyelvben bujdokló költőről", Weöres Sándorról beszél, Kolláth Anna a szlovéniai magyar nyelvről a többnyelvűség kontextusában. Gráfik Imre a nyelvhasználat és identitás összefüggéseiről tart előadást, Vörös Ottó a határon túl élő magyar nyelvről, Pusztay János előadásának címe: A magyar nyelv itthon és a világ nyelvei között.

A háziorvosi rendelés szünetel

Vas megye - November 13-án, szerdán Szombathely Város és Városkörnyék felnőtt háziorvosainak rendelése továbbképzés miatt szünetel. Ugyanezen a napon Szombathely, Vép, Gencsapáti, Sé, Nárai, Bozzai és Perenye gyermek háziorvosainak rendelése is szünetel, ugyancsak továbbképzés miatt. A betegek ellátása a Központi Orvosi Ügyeleten történik Szombathelyen, Sugár út 1-ben.

Orgonakoncert a templomban

Szombathely - Dr. Pem László egyházmegyei zeneigazgató orgonakoncertje lesz november 13-án, szerdán este 18 óratól kezdődően a Szent Márton templomban. A koncerttel dr. Werner Alajos atya, teológus, pedagógus és egyházzenész halálának 35. évfordulójára emlékeznek. A koncerten felcsendülnek majd Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Werner Alajos művei is.

Jön a roma Ki mit tud?

Szombathely - Felhívást tett közzé a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. Táncos lábú, éneklő, szavaló roma fiataloknak szerveznek versenyt. November 13-án 13 órától rendezik meg ugyanis a roma Ki mit tud?-ot az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskolában.

A háziorvosi rendelés szünetel

Kőszeg - Szerdán Kőszegen és vonzáskörzetében a felnőtt háziorvosi rendelés, továbbképzés miatt szünetel. A betegeket a Munkácsy Mihály u. 17. szám alatti, orvosi ügyeleten látják el.

Világnap szűréssel

Körmend - Szerdán 10 órakor indulnak a diabetes világnap helyi rendezvényei a városi kulturális központban. Bebes István polgármester megnyitója után dr. Dobos Jenő és dr. Paizer Ildikó diabetológusok mutatják be a 25 éve működő körmendi diabetológiai szakellátóhelyet. Ezt követően dr. Hidvégi Tibor, a győri Petz Aladár megyei oktatókórházának főorvosa ad elő a diabetes világméretű terjedéséről. Őt követi dr. Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky kórház főigazgatója, előadásának címe A diabetes és a szív. Dr. Vásárhelyi László körmendi szakorvos A diabeteses láb témakörét vezeti fel. A program során bemutatkozik a körmendi, a szentgotthárdi, a vasvári, a sárvári és az őriszentpéteri cukorbetegek klubja. Kulturális program keretében fellép Sabáli László: zongora, Ferencz Nóra: gitár, a Vasvári Asszonykórus és Fálmann Dániel: zongora. Az aulában szűrővizsgálatok indulnak, vércukor, vérnyomás és testsúlymérést vehetnek igénye a látogatók. Tájékoztatnak a szakrendelésekről, az egészséges táplálkozásról, valamint a diabeteses étrendről is.

Nyitott tanulási központ jött létre

Őriszentpéter -Szerda délután öt órakor adják át az Őriszentpéteri nyitott tanulási központot. a Városszeren. A Szövetség az életen át tartó tanulásért elnevezésű szervezet eredményeképpen jöhetett létre az Őriszentpéteri Nyitott Tanulási Központ, melynek ma tartják a nyitórendezvényét. A szervezők szeretnék megismertetni a tanulási központ társadalmi jelentőségét, s be akarják mutatni az Őriszentpéteren megvalósuló központ kiemelt programjait. Ezt követően meg is nyitják a központot, mely az élethosszig tartó tanulásért és az alapkészségek fejlesztéséért jött létre. A küldetésük az, hogy a munkahelyen, a magánéletben, a közéletben való boldoguláshoz felhasználható és a személyes kibontakozáshoz szükséges ismeretek mindenki számára elérhetővé tegyék. A nyitott hálózat valóban mindenki számára nyitott: bármely tanulási tevékenységhez igyekeznek megfelelő támogatást nyújtani, programjaikat pedig a helyi igényekhez igazodva alakítják ki.

 

NOVEMBER 12.

Séta a volt gettó területén

Szombathely - Hol, s mi volt a Gettóban? címmel ismét sétát tehetünk a szombathelyi zsidóság múltjában. A sétát Mayer László levéltáros és Márkus Sándor a hitközség első embere vezeti. Gyülekező kedd  délután 16 órakor az imaháznál.

Kamarai workshop

Szombathely - A marketing innovációja avagy hatékony marketingtanácsok 2014-re címmel tartanak ingyenes workshopot kedd délután kettőkor a Berzsenyi Dániel Könyvtár szemináriumi termében.

A téma a vidéki felsőoktatás lesz

Szombathely - Fórumot tart az LMP Vas megyei szervezete november 12-én a vidéki felsőoktatás helyzetéről. Csődhelyzet vagy fellendülés? Ezt a nevet kapta a beszélgetés, melyen jelen lesz Osztolykán Ágnes, parlamenti képviselő, az országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának LMP-s alelnöke, valamint Pető Ernő, az LMP országos választmányának tagja, felsőoktatási és tudománypolitikai szakszóvivője. A fórum délután 17 óra 30 perckor kezdődik a Pannónia Étteremben.

Grand Canyon és Yellowstone

Szombathely - Az USA három híres nemzeti parkjáról lesz képes előadás kedden a Savaria Egyetemi Központban. A Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportjának következő programján „látogatást tehetünk" három csodás nemzeti parkban az Amerikai Egyesült Államokban. Barcza Attila november 12-én, kedden 17 órától a Yellowstone, a Death Valley és a Grand Canyon természetföldrajzi és turisztikai sajátosságairól beszél a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Forrásközpont konferencia termében (Károlyi tér). A hallgatóság megismerheti a Föld egyik legszárazabb táját, a Death Vally-t, ahol az éves csapadék kevesebb, mint 50 milliméter, a Yellowstone-t, a világ legrégibb nemzeti parkját, amelyik híres gejzíreiről. Megtudhatja, milyen élmény túrázni a Grand Canyonban, amelyet a Colorado folyó alakított ki.

Szent Márton vetélkedő

Szombathely - Az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Simon István Utcai Általános Iskolája tizedszer rendezi meg a Szent Márton Ünnep keretében megyei helytörténeti vetélkedőjét. A vetélkedő az általános iskolák 6-8. évfolyamos diákjainak szól, november 12-én, kedden lesz 13.30-tól a Simon István Utcai Általános Iskolában. azzal a céllal, hogy a város és a környék diákjai minél több ismeretet szerezzenek Savaria híres szülöttjéről, Szent Mártonról. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezhettek iskolánként. A vetélkedőt megelőzően a résztvevők elmentek a Szent Márton Látogatóközpontba, megtekintették dr. Melega Miklós Vas Megyei Levéltár igazgató helyettesének vetített képes előadását a Szent Márton ereklye 1913-ban történt hazahozataláról. A versenyzők az ereklyéhez, a Szent Márton Sétaúthoz, Szent Márton életéhez, korához és Márton napi népszokásokhoz fűződő feladatsor megoldásában mérik össze tudásukat.

Szívügyekről és az egészségről

Szombathely - A Vas Megyei Szív Egyesület ismét egészségügyi szűrést végez, ezúttal november 12-én kedden 17 órától a Zanati Közösségi Házban. A rendezvény sokat mondó mottója a következő: szívügyünk az egészséges ember! A mostani rendezvény során is lesz cukor. koleszterinszint.illetve vérnyomás mérés, valamint tanácsadásra is sor kerül.

Állati napokat rendeznek Kőszegen

Kőszeg - November 12-e és 17-e között Állati napok lesznek Kőszegen a Jurisics várban. Közel 50 állatfaj, köztük hüllők, krokodil, óriáskígyó, kaméleon, valamint kristályok, marokkövek és ásványékszerek lesznek láthatók. A kiállítás 9 órától 18 óráig lesz látogatható.

A kórház alapítójára emlékeznek

Szombathely - Vasvármegye és Szombathely város közkórházának alapítójára, dr. Pető Ernőre emlékeznek november 12-én a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Fél kettőkor az annunciáta szerzetes ápolónővérek emléktábláját koszorúzzák meg. Ünnepi beszédet mond prof. dr. Horváth Boldizsár tudományos és oktatási igazgató. 13 óra 40 perctől a kórház emlékparkjában emlékeznek az alapítóra. Beszédet mond dr. Barta Miklós főorvos. 14 órakor kezdődik a Dr. Pető Ernő emlékünnepség a Romhányi teremben. Köszöntőt mond prof. dr. Salamon Antal, a tudományos bizottság elnöke. Ezt követően emlékelőadást tart „A múltból a jövőbe” címmel prof. dr. Garzuly Ferenc, s átadják a Dr. Pető Ernő-emlékplaketteket.

 

NOVEMBER 11.

A hűség jegyében - Illés Béla és Kálmán László a színházban

Szombathely - A Weöres Sándor Színház hétfőn, 19 órás kezdéssel ad otthont a „Szóról szóra – párbeszéd" elnevezésű sorozat újabb állomásának. Kálmán László és Illés Béla lesz a vendég. Burkon László a magyar sport két emblematikus alakjával, Kálmán Lászlóval és Illés Bélával beszélget. Illés Béla a kilencvenes évek egyik legjobb magyar labdarúgója volt, 64 alkalommal öltötte magára a válogatott mezét, négyszeres magyar bajnok, háromszoros kupagyőztes, háromszoros gólkirály. Rendkívül sikeres pályafutását a Haladásban alapozta meg, ahol 142 mérkőzésen 26 gólt szerzett. Karrierje lezárása után visszatért a kiindulási ponthoz: ma a Haladás egyik tulajdonosaként tevékenykedik, és a nevét viselő futball akadémiának egyik alapítója, vezetője. Kálmán László a kosárlabdapályán ért el sikereket. Hetvennyolcszoros válogatott, a nemzeti csapattal részt vett az 1999-es Európa-bajnokságon, hatszor választották meg az év játékosának. Pályafutását Körmenden kezdte, de Szombathelyen, a Falco mezében nőtte ki magát klasszis irányítóvá. A sárga-fekete csapatban 21 szezont (!) játszott, 2007-ben bajnoki címet ünnepelhetett. Ma klubmenedzserként dolgozik szeretett csapatáért.Az este folyamán Szatmári Judit énekes-dalszerző működik közre, és lesz egy meglepetésvendég is. A beszélgetés vezérgondolata: Foci, kosár – a hűség jegyében.

Forradalmi felismerés a gyógyításban 

Körmend - Mit tehetünk az egészségünkért címmel indított előadássorozatot az Oltalom Egészségvédő Alapítvány. Hétfőn Kína-tanulmány, forradalmi felismerés a rák gyógyításában címmel tart előadást Sonnleitner Károly életmód tanácsadó. Az előadás a Bibliaházban lesz 18 órától.

Márton-heti tanári koncert

Szombathely - A Bartók Béla Zeneiskola és Alapítványa a Szent Márton Hét keretében november 11-én, hétfőn 17.30 órátólrendezi meg tanári hangversenyét a Bartók Teremben. A koncerten több zenei korszakot felölelő szóló- és kamarazenei művekkel lépnek színpadra a zeneiskola tanárai. Bach, Bogár István, Brahms, Chopin, Eben, Novotney, Paganini, Piazzolla, Poulenc, Vivaldi és Weiner Leó szerzőktől hallgathatunk zenei produkciókat. Közreműködnek: Bak Orsolya, Horváth Annamária, Kiss Gergő, Vlasitsné Kardos Éva (zongora), Mészárosné Lengyel Szabina (csembaló-zongora), Bende Gabriella (furulya), Pulay Teréz (fuvola), Badics Krisztina, Baldauf Veronika (oboa), Németh Kornél (klarinét), Tóth Mónika (fagott), Szöllősi Balázs (kürt), Bognár Róbert, Császár János, Tamás Zsuzsanna (hegedű), Lipi Tamás (bőgő), Horváth László, Völgyi Attila (gitár), Gazdag János (ütőhangszerek). A belépés díjtalan.

Egy újságíró a Kalandor Körben

Szombathely - Albánia: a kettétört tengeralattjáró nyomában címmel Kozma Gábor újságíró számol be élményeiről a Cafe Frei Kalandor Körében november 11-én, hétfőn 18 órakor. Előbb volt Amerikában, mint a szomszédos Ausztriában. Emlékezetes volt számára Albánia, a kettétört tengeralattjáró látványával. „Barátilag" látogatott Joskar Olára, veterán katonának álcázva járta be Ázsiát.

Balogh József emlékezetére

Szombathely - A 2011-ben elhunyt Balogh József költő, tanár prózai munkáit tartalmazó Kó(o)rkönyv című kötet bemutatója november 11-én 18 órakor kezdődik a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában (Szent László király utca 7-9.). A bemutatón közreműködik Varga Gabriella újságíró, Szabó Tibor színművész, Erős Attila zenész, a Tarisznyások együttes, valamint meglepetés-vendégek.

Márton Napi programok Jánosházán

Jánosháza - Az idén is több száz érdeklődőre számítanak a város Művelődési Otthonában a Márton Napi programokon. Az előkészületek már hetekkel ezelőtt elkezdődtek, akkor indult útjára ugyanis a Liba-készítő verseny, amelynek darabjait 11-én 14 órától kiállítják, és amelynek e napon, este lesz az eredményhirdetése. Lesz ezen kívül 14 órától „Kincseink” vásár, ahol a településen élők bemutatják ügyes kezük, szorgalmuk eredményét: Különféle ajándéktárgyak, őszi, téli dekorációk, ajtó és asztaldíszek, faragott játékok, karácsonyfadíszek és asztali finomságok várják a vásározókat. Este fél hatkor indul a Lampionos felvonulás a város utcáin, érintve a Vendel kápolnát és a Mária szobrot is, ahol majd Bodorkós Imre plébános méltatja Szent Márton püspököt. A felvonulás végén, ahogy eddig is a Művelődési Otthon vendégül lát minden résztvevőt egy szelet libazsíros kenyérre, mert a néphit szerint „aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik”.A programokra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!