Hírek

2013.11.27. 10:40

Szövetséggé alakult

Klagenfurt - Az Alpok-Adria Munkaközösség szövetséggé alakulásáról döntöttek a szerveződést alkotó tartományok, megyék vezetői klagenfurti plenáris ülésükön. Az eseményen Vas megye képviseletében Kovács Ferenc közgyűlési elnök vett részt.

Rékai Zoltán

Harmincöt év működés után az Alpok-Adria, mint munkaközösség megszűnt, s szövetségként tevékenykedik tovább, tudtuk meg Kovács Ferenctől, a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől. A szerveződésnek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy az Európai Unió a jelenlegi formájában létrejöhetett. A munkaközösség volt a híd a két különböző berendezkedésű világrend között, és segítette a gazdasági, a kulturális, a sport, az ifjúsági, az önkormányzati és az emberi kapcsolatok kialakulását térségünkben.

Az unió korábbi bővítésével, legutóbb pedig Horvátország csatlakozásával azonban elhárultak az akadályok a közvetlen együttműködés elől, így funkcióváltásra volt szükség. A korábbihoz képest jelentősen lecsökkent létszámú Alpok-Adria tagjai úgy gondolták, hogy folytatni kellene, más jelleggel ezt az együttműködést.

Vas megye mellett, Karintia, Burgenland, Stájerország, Szlovénia, valamint hat horvát megye szerepel az Alpok-Adria Szövetség alapítói között, s jelezte csatlakozási szándékát további három horvát megye, az olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartomány is. Az új szerveződésnek már nem csak tartományok, illetve megyék, hanem települések, illetve az önkormányzatokat képviselő szervezetek is tagjai lehetnek. Szlovéniát például éppen egy ilyen szervezet képviseli az új Alpok-Adriában.

Az Alpok-Adria Szövetség alapító tagjai az alapító okirat aláírása után (Fotó: Rékai Zoltán)

Az Alpok-Adria Szövetség a térségen belüli kapcsolatokat a jövőben különösen a Nyugat-Balkán irányába kívánja erősíteni, hogy kitöltse a meglévő űrt a transznacionális együttműködési területek között. Ily módon biztosítani kívánja a dunai, az adriai- és Jón-tengeri térség összekapcsolását, az együttműködésbe való bevonását. A partnerek közös projektek kidolgozásával, majd azok uniós támogatással történő megvalósításával kívánják elősegíteni a térségi fejlődését.

A hálózatos együttműködés keretében különösen a felzárkóztatás, az esélyegyenlőség, a gazdaság, a közlekedés, a környezetvédelem, a kultúra, a tudomány és a kutatás, a sport területén terveznek közös fejlesztéseket. A konkrét feladatok közé tartozik például a kamionforgalom egy részének vasútra terelése is.

A cél az, hogy az együttműködés eredményeként Európa egyik legdinamikusabban fejlődő régiójává váljon térségünk, ahol már határok nélküli fejlesztésekben tudunk gondolkodni, fogalmazta meg az új együttműködésben rejlő lehetőségeket a plenáris ülésen Kovács Ferenc. Ennek megalapozására jövőre várhatóan már uniós források állnak majd rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!