Hírek

2013.12.30. 13:50

Fő a biztonság: elkészült a mintegy 30 millió forintos beruházás

Celldömölk – Ismét biztonságosan járható a celli belvárost Alsósággal összekötő kerékpárút: elkészült a mintegy 30 milliós beruházás.

Ölbei Lívia

Nem bírta tovább a nagy forgalom keltette állandó rezgést: ismét beszakadt a Cell és Alsóság között, a téglagyári tó (horgásztó) mellett kiépített kerékpárút, adtuk hírül az idén februárban. Az ügy végére a tél közeledtével sikerült pontot tenni, minthogy az előzmények még sokkal nagyobb időtávot fognak be. A két városrész, Cell és Ság között az 1980-as években épült meg a kerékpárút, ehhez a horgásztó mellett húzódó szakaszon feltöltésre, sávszélesítésre volt szükség. A megerősített talajszerkezet hosszú évekig bírta a kiemelkedően nagy terhelést, 2007-ben azonban a tó mellett húzódó szakasz felmondta a szolgálatot: a tó felé csúszott, beszakadt. Mint kiderült, a problémás területen nem megfelelő az altalaj, ezért a partfalat megerősítették, az aszfaltborítás alá újabb rétegek (kavics és beton) kerültek. Ekkor oldották meg a csapadékvíz szakszerű elvezetését is, hogy a felgyülemlő víz ne áztassa tovább fölöslegesen az építményt. A 2007-es fölújítás-stabilizálás alkalmával mintegy 15 millió forintot költöttek az útszakaszra, a szükséges pénzt több forrásból (vis maior-keret, önkormányzat, közútkezelő) teremtették elő. Öt év elteltével viszont az erős közúti forgalom ismét „kirezegtette" az alapzatot – a löszös talaj nem elég erős –: a tó mellett húzódó kerékpár-útszakaszt le kellett zárni, mert beszakadt, helyét (hónapokig) gödrök jelezték a tóparton. Februárban Dummel Ottó – a celldömölki polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője – figyelme mellett készült el az útszakasz felújításához szükséges műszaki program, aztán a költségvetés, a potenciális kivitelezők versenyeztetése; végül a kivitelezés.

A horgásztó melletti kerékpárút a Jánosháza–Celldömölk közötti nagy forgalmú út mentén halad, így fokozottan ki van a terhelésnek; ahogy kiemelten fontos, hogy a kerékpárosok biztonságosan közlekedhessenek ezen a szakaszon is.

A februári „beszakadás" után a celldömölki önkormányzat természetesen bejelentést tett a Belügyminisztériumnak a vis major-eseményről. Így a rendelkezésre álló keretből, pályázat útján támogatást nyert a város az útszakasz rendbetételére. A tervek szerint 30 milliós beruházás 90 százalékát – 27 millió forintot – a pályázati támogatásból állták, a hiányzó önrészt az önkormányzat vállalta. Egy győri cég készítette a helyreállítási terveket, egy másik szintén győri cég nyerte el a kivitelezés jogát. A tó oldalába betonvas-szerkezetű tuskókat fúrtak le, a biztonság kedvéért. A munkálatokra végül a vártnál kevesebb pénz – 28 millió forint – is elég volt.

Fehér László polgármester hangsúlyozta: „A kedvező tél eleji időjárásnak köszönhetően szerencsére még az idén megvalósulhatott a kerékpárút megjavítása, így sikerült kiküszöbölni a balesetveszélyt." Erdélyi Antal részönkormányzat-vezető (Alsóság) szintén a biztonságra hívta föl a figyelmet: „Mivel sokan járnak kerékpárral munkába, iskolába, napi ügyek intézésére Alsóságról a belső városrészbe, fontos, hogy ismét kényelmesebben és balesetmentesen közlekedhetnek."

Tegyük hozzá: az utóbbi időben komfortosabbá, „turistabarátabbá", természetközeli sétálásra, üldögölésére, szabadtéri programok szervezésére is alkalmassá tett horgásztó környékén – ráadásul a fürdő közelségében – mindenképpen alapvetés, hogy a tó és a nagy forgalmú közút mellett haladó kerékpárút biztonságos, stabil és jól járható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!