Hírek

2013.12.09. 11:15

Kötött, horgolt állatfigurák hulladékból

Szombathely – Fél tucatnyi vidám négerbaba várja az ünnepet Családi Imréné Valinál a kanapén. Már a nyár óta gyülekeznek, mivelhogy az idén ők kerülnek ajándékba a rokon gyerekek karácsonyfája alá.

Tersztyánszky Krisztina

Vali nappali szobáját zsúfolásig megtöltik a különféle kötött és horgolt állatfigurák. Ha megtetszik neki egy bábu egy könyvben vagy az interneten, elkészíti, méghozzá rendszerint több példányban is. Akár egy fotó alapján is képes lemásolni egy-egy mókás állatfigurát. Az elsőt, a prototípust mindig megtartja magának, így gyarapodik a gyűjtemény.

Bozontos pulikutya, fehér, kötött cica, csíkos testű majom, béka, polip, nyuszi, csiga, pingvin sorakozik a sarokban. Az idei kedvenc a négerbaba, amelynek a teste egy darabból kötött, utólag kerül rá a mellény, a derekán felszedett szemekre a horgolt szoknya, a száj, a frizura, a nyaklánc, a karperec.

- Nem tudok úgy üldögélni, hogy a kezemben ne legyen kézimunka - magyarázza vendéglátónk, aki már kisiskolás kora óta vonzódik a kötéshez, horgoláshoz. Amikor a gyermekei kicsik voltak, kocsitakarók, ruhácskák tömkelege készült. Ma már nyugdíjas, így még több ideje van az alkotó munkára. A lányait is megtanította mindenféle technikára, sőt egyik fiú unokáját is sikerült úgy megfertőznie a fonal szeretetével, hogy tizenegy éves korában Barnabás tanította meg a nagymamáját gobelinezni. Évekig minden nap késő estig hímeztek, aminek meg is lett az eredménye. Ma már szinte nincs is szabad falfelület, ahova még újabb gobelin képet lehetne akasztani.

Vali már nyár óta gyűjti, készíti a karácsonyra szánt figurákat


Vali részt vett a zarkaházi kastélyban működő hímzőszakkör munkájában is, ma azonban már otthon, egyedül kézimunkázik. Férje, a papa mosolyogva mondja: ő meg ellenőrzi a minőséget. Bár a legnagyobb kedvencek az állatfigurák, a tágabb családot ágyterítővel, abrosszal, vállkendővel is Vali látja el. Büszke rá, hogy maradék hímzőfonalakból meg olcsó, gyakran turkálóban beszerzett vékony kötőfonalak kettős szálából dolgozik.

Hasznosítja az ismerősök maradékait is, cserébe mindig kap valami ajándékot az illető. Gyönyörűek a meglévő minták alapján egyénileg kitalált színes csipke futói, a nyers színű horgolt csíkokból és pamutvászonból összeállított ünnepi terítői, melyekből mindkét lány is kapott. Meleg, rojtos vállkendővel nemcsak a lányait, még az unokák barátnőit is megajándékozta Vali. Barnabás tarka ágyterítőjéhez 604 kockát horgolt egymás mellé. Így karácsony táján persze mindig gyarapodik a horgolt karácsonyfadíszek gyűjteménye is, amelyek a sarokban, görbe faágakon kapnak helyet, jelenésükre várva. A széles szoknyájú angyalkát már több éve gyártja Vali a családnak, az idei év újdonsága a bagoly, meg a tobozzal kombinált Mikulás. 

- Lehet, hogy vannak, akik furcsállják a szenvedélyemet ,de számomra a kötés, a horgolás a legjobb idegnyugtató, ezzel tudom magamat lekötni - vallja Családi Imréné, Vali.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!