Hírek

2014.01.12. 15:35

Adómentes juttatás

Adómentes támogatást nyújthat a munkáltató a munkavállaló lakáshitelének törlesztésére idén januártól.

Rózsa Melinda

Korábban is volt rá lehetőség, hogy a munkáltató segítse a hiteltörlesztés, de 2014. jhanuár 1. óta nem kell utána adót fizetni.

Egyelőre kérdéses, hogy mindezt hogyan lehet a gyakorlatba átültetni. Ha adómentes, akkor a munkáltató úgy jár jól, hogy beleépíti valamilyen formában a bérezésbe. Csak emiatt meg ugye nem lehet bért csökkenteni, illetve, azt a nyugdíjukra gondoló munkavállalók sem szeretnék.

A béren kívüli juttatás ezen formájával mindkét fél jól jár a Bankmonitor elemzése szerint. Például, ha valakinek nettó 200 ezer forint a havi fizetése, az a munkáltatónak 400 ezer forintos bérköltséget jelent. Ezt át lehet elvileg úgy alakítani, hogy fizetésként adnak százötvenezer forintot, a többit pedig lakáshitel-törlesztési támogatásként adják. Ezzel a cég teljes költsége 350 ezer forintra csökken, számolta ki a szakportál. A gyakorlatban ez leginkább a cafeteria részeként, vagy egy összegű jutalomként képzelhető el.

A legtöbb cégnél a dolgozók béren kívüli juttatásokat is kapnak (például utazási támogatás a munkába járáshoz, étkezésre, szabadság, szabadidő eltöltésére felhasználható utalvány, nyugdíj előtakarékosságot támogató elemek).

Jellemzően a munkáltató lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgozók különböző lehetőségek közül válasszanak. A cafeteria formájában nyújtott kifizetés nem adómentes, de lényegesen kedvezőbb költségterhelést jelent, mint a bér formájában kifizetett összegek. Így a lakáshitel támogatás beemelése a cafetéria részeként ugyanúgy előnyös lehet mind a dolgozó, mind a vállalat számára. Az adóhivatal ebbe akkor nem tud belekötni, ha ez az opció mindenki számára elérhető választható elemként.

Fontos szabály, hogy a cafeteriás megoldásnál az egyes dolgozókat nem lehet külön preferálni, azonos bérkategóriához azonos lakáshitel törlesztési támogatást kell lehetőségként felkínálni.

A lakáshitel törlesztési támogatást a munkáltatónak közvetlenül a bankhoz kell utalnia, mert ha ez nem így történik, akkor rárakódik az adóteher.

Az egy összegű jutalomként történő kifizetése ugyanolyan terhekkel járna, mint a prémiumé, de lehetőség van rá, hogy adómentesen kifizethető lakáshitel törlesztési támogatássá minősítse át a munkáltató. Ebben az esetben is közvetlenül a banknak kell utalni a támogatás összegét. Ha a munkáltató az éves prémiumot fizeti ki lakásvásárlási támogatásként, akkor a keletkezett adómegtakarítást vagy annak egy részét is átadhatja a cég a munkavállalónak, aki így 100-150 ezer forint plusz bevételhez is juthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!