Hírek

2014.01.11. 14:35

Kitüntetett munkásőrök és a KISZ-akadás

Szombathely - Turbulens volt a január első fele 1989-ben. Napokkal vagyunk a híres Pozsgay beszéd előtt, még van egy kis keménykedés.

Kozma Gábor

Az egyik fő esemény a körmendi Brodorics Ferenc munkásőr egység országos kitüntetése. Amire felsorakozik a megye párt-és állami vezetése és több magasrangú vendég elvtárs érkezik a fővárosból. Közte Lukács János politikai bizottsági tag (ez volt de facto a legmagasabb döntéshozói fórum), valamint Borbély Sándor munkásőr országos parancsnok. Miután átadták a vándorzászlót, a Kiváló egységnek, előbb Bognár Miklós város első titkár, majd Varga József helyi parancsnok mondott köszönetet. Országos eseménnyé mégis egy elszólás emelte a körmendit. Jelesül Lukács a kialakult helyzetről a keményvonalasnak számító munkásőrök előtt azt mondta: – Mi nem akarunk több pártot, de demokratikus eszközökkel nem tilthatjuk meg, ha mások akarják. Ezzel sokat elárult a legfelső pártvezetésben folyó küzdelemről. KISZ-akadás címmel írt a megyei lap nagy cikket az ifjúsági szervezet hanyatlásáról. Dugmanits Csaba városi első titkár elmondta, hogy 2 év alatt a középiskolákban 55 százalékkal csökkent a kiszesek létszáma. – Ez az arány az elmúlt időszak hibáinak kritikája – tette hozzá.

Szovjet tankosok ékelnek 1989-ben, még szó sincs kivonulásról. Fotó: Horváth Attila

Fórumot hívtak össze a Fakombinát (ma Falco) által okozott zaj- és porterhelés miatt. A cég azt ígérte, hogy két éven belül rendezi a problémát, kártérítést is fizet. A fórumra kevesen mentek el.

Török Péter, a Haladás volt edzője, az MLSZ jelenlegi főtitkára Szombathelyre látogatott és interjút adott. Ebben elmondta, hogy a mexikói kudarc okán csökkent a tűrőképesség és Mezey távozása szükségszerű volt. Hogy mit vár el az új szövetségi kapitánytól, Bitskey Bertalantól, arra csak annyit mondott: ezt tőle kérdezzék. Közlik az új valutaárfolyamokat. Egy osztrák schilling 4, egy dollár 51, egy svájci frank pedig 33 forintot ér. Ezer japán jenért pedig alig 4 forintot adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!