Hírek

2014.01.10. 12:50

Szent Márton: tanulni róla és tanulni tőle

Egy olyan templomi közösségnek, amely Szent Márton pártfogása alatt áll, gyümölcsöző lehet, ha meríteni igyekszik a neves szent spirituális, lelki örökségéből. Aigner Gézával beszélgettünk.

Simon Erzsébet

A vámoscsaládi templom védőszentje Márton püspök. Aigner Géza plébánossal arról beszélgettünk az év elején, hogy miként készül az egyházközség Szent Márton születésének 1700. jubileumára.

– Talán az évforduló megünneplését számunkra két szempont teszi fontossá. Érdekes, hogy a vámoscsaládi egyházközség viszonylag sok, Szent Mártonhoz kapcsolódó emlékkel rendelkezik. Fennmaradtak a régi pecsétek és bélyegzők. A Martineum Alapítványnak Bauer Erzsébet által készített csaknem százéves éves ex librise található az egyik könyvben. A templom szentélyében lévő freskónak is megvan az 1986-ban készült terve a plébánián. A harangot Márton alakja díszíti. A településen Szent Márton szobra áll. A több száz évvel ezelőtti pénztárkönyvben sorra szerepelnek a Márton-napi kiadások. Ugyanakkor a plébánia többi településeinek is vannak Szent Márton tiszteletéhez kapcsolódó alkotásai, tárgyai. Másrészről egy olyan templomi közösségnek, amely Szent Márton pártfogása alatt áll, gyümölcsöző lehet, ha meríteni igyekszik egy ilyen neves szent spirituális, lelki örökségéből.

Szent Márton szobra Vámoscsaládon a plébánia előtt

Géza atya az előkészületek közül kiemelte az idei terveiket.

– Augusztus 9-én szeretnénk Vámoscsaládon a templomkertben Márton tanítványának, Szent Berecknek, latinosan Brictius-nak emlékhelyet kialakítani, hiszen a faluban gyakori Biczó név ebből származik. Tervezzük egy Szent Márton-kert kialakítását, ahol a növényeken túl Márton püspök életét bemutató alkotások lennének. El akarjuk kezdeni a Szombathely–Pannonhalma–Szlovákia közötti kerékpáros útvonal kialakítását, amelynek itt, a plébánia területén lenne egy fontos állomása, pihenőhelye. Ez a biciklis útvonal a plébánia öt településén lévő kulturális értékeket is érintené a Szent Márton-ösvény nyomvonalán. Ugyanakkor a környék természeti értékeit is szeretnénk bemutatni, hiszen a kulturális útvonalakhoz hozzátartozik a „zöldsáv", amely az ökológiai nevezetességekre irányítja a figyelmet. Pihenőpontot kívánunk létrehoznia a kerékpárosok számára, ahol lehetne Szent Márton-kiflit és rétest sütni, vagy megkóstolni a háziasszonyok helyi remekeit.

De vajon a távolabb élők hogyan kerülhetnek kapcsolatba mindezzel? Géza atyának erre is megvan a válasza.

– Programkínálatot kívánunk összeállítani „Keresse fel Szent Márton szülőföldjét!" címmel, hogy a látogatók egyházmegyénk területére érkezve megismerkedhessenek Márton püspöknek itt az itteni gazdag tiszteletével. Virtuális múzeumot gondolunk létrehozni, amely a világhálón mutatja be egyházközségünk Szent Márton-emlékeit. Ezekről prezentációkat és vetítéseket állítunk össze. Nagy tervünk, hogy képsorozatot festetünk és jelentetünk meg „Szent Márton a Magyar Királyság történetében" címmel. Bemutatókat kívánunk szervezni „mártonos" játékainknak, és vándorkiállítások is szerepelnek az elképzeléseink között. Persze mindezek megvalósításához még nagyon sok gyűjtő és feldolgozó munkára lesz szükség.

Arra a kérdésünkre, hogy a szent lelki örökségét miként akarják ápolni és jelenvalóvá tenni, Aigner Géza – aki Szent Márton életének és munkásságának avatott kutatója és ismerője – így reagált:

– Először is szeretnénk belehelyezkedni az ő sajátos gondolkodásmódjába, lelkületébe. Ehhez persze olvasni kell róla, és számtalan, léleknek szóló módon megismerni a cselekedeteit, a belső világát, a tetteinek hatását. Tanulni róla, és tanulni tőle. Nagyon fontos tudatosítani, hogy a mi földünkön született, az itt élők nagyon korán, még a magyar állam megalakulása előtt fordultak hozzá pártfogásáért. Tehát ősi patrónusunk. Az újonnan alakult répcelaki plébániának Szent István a védőszentje, ezért különösen is szem előtt akarjuk tartani, hogy István király gyakran említi, mint pártfogóját, akinek sokat köszönhet, oltalmát gyermekkorától fogva megtapasztalta. Még kifejezettebben fogalmazza meg hazánkhoz való kapcsolatát az 1092-es szabolcsi zsinat, amikor Mártont az ország védőszentjének nevezi.

– Savaria nagy szülöttét egyházszervezőnek és missziósnak tekinthetjük. Gazdag életútja szinte minden emberi élethelyzettel kapcsolatot talál, ezért sok helyen beszélhetünk az általa felmutatott megoldásokról, jó ügyekért és emberekért végbevitt tetteiről, valamint evangéliumi értékeiről.

– Konkrét közösségi eseményként részt akarunk venni a Szent Márton-útvonalon található Pusztacsatárra vezető egyházmegyei zarándoklaton. Továbbá követve az egyik francia közösség jelmondatát – Sub signo Martini, Szent Márton jegyében – számos programot akarunk szervezni. Kapcsolattartást és az értékek megosztását szeretnénk a Szent Mártonos közösségek mind szélesebb körével. Eközben megélni, hogy ezen kincsestárunk egy emberéleten belül kimeríthetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!