Hírek

2014.02.25. 13:35

Gyilkos szamarak: az állattartót vádolják

Magyarszecsőd - Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt az ügyészség a gyilkos szamarak gazdájával szemben.

Simon Erzsébet

Magyarszecsődi külterületi ingatlanán lévő telepen őstermelői igazolvány birtokában tartott juhokat, kutyákat, valamint szamarakat az az állattartó, akinek a két utóbbi állata megtámadott egy embert tavaly májusban. Az idős férfi a sérülései következtében elhunyt. A rendőrség nyomozott az ügyben, most a Körmendi Járási Ügyészség vádat emelt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt az állattartóval szemben – tudatta a Vas Népével dr. Simon József megyei főügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Dr. Lantos Zoltán főállatorvos a magyarszecsődi gyilkos szamarak farmjánál. Fotó: Archív/Kiss Teodóra

A vádirat szerint a vádlott tavaly május 13-án az állattartó telep kapujának zárásakor nem kellő körültekintéssel járt el. Megszegte az állattartásra vonatkozó szakmai előírásokat, és úgy zárta be a kaput, hogy azt az állatok ki tudták nyitni. A nyílászáró tehát nem volt alkalmas arra, hogy megakadályozza a szamarak területről történő kijutását. Azon a napon a délutáni órákban a két szamár a bekerített telepről a vádlott által előzőleg nem megfelelően bezárt kétszárnyú kapun keresztül kijutott, és a közvetlenül a vádlott területe mellett lévő, közforgalom elől el nem zárt földúton a segédmotor-kerékpárján közlekedő idős embert megtámadta. Ennek következtében a sértett a motorról leesett, ezután a szamarak a földön több méteren keresztül vonszolták, megtaposták és több helyen megharapták.

A megtámadott férfi a szamarak okozta harapások, taposások, illetve a vonszolás miatt a testén keletkezett külső sérülések, valamint a többszörös csonttörések következtében kialakult heveny idegrázkódtatás miatt a helyszínen elhunyt. A sértett halála közvetlen összefüggésben volt azzal, hogy a vádlott a rá, mint állattartóra vonatkozó szakmai előírásokat megszegve, az állattartó telepén elhelyezett szamarak telepről történő kijutásának megakadályozásáról nem gondoskodott – áll a megyei főügyész kedden kiadott közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!