Hírek

2014.02.21. 14:30

Influenzajárvány: a vitaminok népszerűek

Szombathely - Folyamatosan emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma, ám a patikákban nem érződik még a járvány.

Bajdó Bettina

Hétről hétre emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.  Vas megyében is járvány van, azonban a megbetegedések száma a szint alsó küszöbét éri csak el, tehát a járvány intenzitása alacsony. A szakemberek szerint a tetőzés pár hét múlva várható. Az ország egyes kórházaiban már látogatási tilalmat rendeltek el a vírus miatt. Ha az idő enyhe marad, akkor akár áprilisig is eltarthat a járvány.

Dr. Mayer Kinga a gyógyszertárban. A legtöbben vitamint vesznek. Fotó: Horváth Csaba

Bár az orvosoknál egyre több a beteg, a megyeszékhelyen lévő patikákban nem érzékelik a vevőszám emelkedését. Bojtos Katalin, az egyik patika vezetője elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a vásárlók, de kiugróan nem növekedett meg a számuk. Az influenzát semmi nem gyógyítja, csupán a tüneteket lehet enyhíteni torokfertőtlenítővel, lázcsillapítóval és sok C-vitaminnal. Vannak olyan kombinált szerek felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, melyekkel szinte minden tünetet enyhíteni lehet. A patikavezető hozzátette, hogy a vitaminok iránt sokan érdeklődnek, ám ez nincs időszakhoz kötve. Az influenza elleni védőoltást viszont nagyon kevesen vásárolták meg náluk.

Dr. Martincsevics Tamás, egy másik gyógyszertár vezetője is megerősítette, hogy náluk sem növekedett a kereslet az elmúlt két hétben az influenzaszerű betegségek számának az emelkedése miatt, sőt kifejezetten csendes napok is voltak. A vitaminok náluk is fogynak, a patikavezető véleménye szerint egyre tudatosabbak az emberek, s a prevencióra helyezik a hangsúlyt. Régebben csak akkor mentek gyógyszertárba, ha már „égett a ház", most azonban próbálják megelőzni a betegségeket, melyekre az új, kombinált vitaminokkal van is lehetőségük. Hozzáfűzte, hogy náluk sem sokan vásárolták meg az influenza elleni védőoltást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!