Hírek

2014.02.21. 17:35

Bana Tibor és Magyar Zoltán elégtelent ad a kormánynak

Körmend - Radikális változást sürgetett a Jobbik két országgyűlési képviselője a földhasználat ügyében, keményen bírálva a kormányt.

Kozma Gábor

Bana Tibor és Magyar Zoltán jobbikos képviselő „A kormány 4 évre szóló osztályzata a magyar termőföld védelmének tárgyában: elégtelen!" – címmel tartott pénteken sajtótájékoztatót.

Bana Tibor utalt arra, hogy a Jobbik évekkel előtte már javaslatokat dolgozott ki a termőföld védelmében, de ezeket a kormány lesöpörte.

– Ugyanakkor sikerült lépnünk, így például megyei képviselőnk hatékonyan dolgozhatott az általunk szorgalmazott földvédelmi bizottságban – mondta.

Bana Tibor emlékeztetett rá, hogy az elmúlt ciklusban számos alkalommal felszólalt földügyben. Sikerült elérni, hogy az Őrségben elkezdjenek kihátrálni a szabálytalan ügyleteket kötők.

Bana Tibor és Magyar Zoltán a kormány földpolitikáját bírálta. Fotó: Szendi Péter

A témát folytatva Magyar Zoltán kijelentette: a kétharmados kormánytöbbség becsapta a kis és közepes gazdálkodókat, miközben jelentős földtulajdonhoz juttatta a hozzá közel álló „oligarchákat".

– Budai államtitkár egy kérdésemre azt felelte, hogy 10 ezer hektáron sikerült rendet tenniük. Nos, az országban egymillió hektár a zsebszerződéses terület, ebből 650 ezer hektár a három nyugati megyére esik. Vagyis a kormány semmit nem haladt előre, a vasi gazdákat is hátrány érte – fogalmazott.

Megjegyezte: 6–8 nagy tőkeérdekeltség kapta az állami földeket. Magyar Zoltán szerint csak annyi történik a moratórium lejártával, hogy a külföldi nem tudja saját nevére iratni a földet, „máskülönben minden megy tovább".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!