Hírek

2014.02.03. 16:05

Sok helyütt nincs csatornaházólat

A KSH legutóbbi adatai szerint Vas megyében 97 településen még nincs megoldva a szennyvíztisztítás. A megyei önkormányzat elhatározott szándéka, hogy 2020-ig megoldja ezt a problémát.

Peltzer Géza

Az országos adatok szerint Baranyában a legrosszabb a helyzet ilyen szempontból. Ott 214 település szennyvize nem kerül automatikusan, gravitációs úton a tisztótókba, Somogyban 150 község van ilyen helyzetben, Zalában pedig 108. Az okok között elsőként kell említeni az aprófalvas település-szerkezetet, valamint a szegényes pályázati lehetőségeket.

Vasban a legutóbbi adatok szerint 97 településen megoldatlan még ez a kérdés. Kovács Ferenc közgyűlési elnök ezzel kapcsolatban elmondta:

– Általában azokon a településeken nincs kiépített szennyvízcsatorna-hálózat, amelyek igen picik, ezért komplikált és költséges lenne annak működtetése. Ezért, amikor területfejlesztés során ilyen probléma merült fel, akkor alternatív megoldásokban is gondolkodtunk: legalább egy-egy utcasor, háztömb számára szülessen megoldás. Most például Intaházán lesz felújítva a tisztító, de a környező települések problémája ezzel nem lesz megoldva.

Vasváron most fejezték be a csatornahálózat kiépítését. Kovács Tilda polgármester az átadón, a kislapát a földmunkákat szimbolizálja (Fotó: Szendi Péter)

A másik probléma a szennyvíztisztítás során keletkezett szennyvíziszap kezelése, amely veszélyes hulladéknak minősül.

– Léteznek technológiák, melyek szerint ezzel növényeket lehet locsolni, vagy a keletkezett szárazanyagot visszaforgatják a termőföldbe. De ma már az sem újdonság, hogy mikrobiológiai úton történt lebontás után biológiailag tiszta végtermék jön létre, de ezek a rendszerek igen érzékenyek: ha véletlenül szintetikus anyag jut be, tönkreteheti az egészet.

A törvény szerint, ahol nincs szennyvíztisztító, a keletkezett hulladékot el kell szállítani egy telepre – amely kapacitása tíz százalékáig fogadhat be „idegen” szennyvizet. A kis tisztítók nem tudnak befogadni plusz szennyvizet, ezért nagyobb városokba kell szállítani a keletkezett hulladékot, ami nagy költséggel jár. Lábas András, Nagysimonyi polgármestere elmondta, saját tisztítójuk nem lévén sokáig Sitkére szállíttatták a folyékony hulladékot, köbméterenként ezer forint körüli áron. A helyzet azonban nemrég változott: Sitke erre már nem kapott engedélyt, és a vállalkozó, aki a szennyvizet szállította, felhagyott ezzel a tevékenységgel. Így aztán – hiába a rezsicsökkentés – most 2705 forint plusz áfáért távolabbi tisztítóba vitetik a szennyvizet a faluból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!